U Gornjoj Vrbi plinska mreža

Dogodilo se na današnji dan 20. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 20.01.2020
U Gornjoj Vrbi plinska mreža
 1841. godine Hong Kong pripao Velikoj Britaniji, da bi se nakon pedesetak godina potpisao ugovor o najmu koji je istekao i Hong Kong je nakon stotinu i pedeset godina pod britanskom krunom vraćen Kini.

1859. rođen je u Morkovicama Dragutin Hruza, dirigent, skladatelji glazbeni pedagog. U Slavonskom Brodu bio je od 1888. do 1893. glazbeni učitelj i zborovođa HPD „Davor“ te dirigent tamburaškog orkestra. 

1864. u cijeloj Slavoniji zavladala je nezapamćena hladnoća. U Okučanima, Novoj i Staroj Gradiški temperatura zraka iznosila je –20°C.

1865. rodio se u Lovčiću Đuro Sekulić, jedan od utemeljitelja Hrvatske pučke seljačke stranke, njen kotarski predsjednik i član Glavnog odbora u Zagrebu. 

1892. Održana je prva službena košarkaška utakmica u dvorani Gimnazije YMCA.

1920. U Zagrebu počelo postavljanje javnih satova, po uzoru na bečke. Danas ih je u Zagrebu pedesetak.

1920. Poznati hrvatski slikar Celestin Medović, umro je na današnji dan. Rođen je 1857. u gradiću Kuni na Pelješcu kao Mato Medović. Zanimljivo je da se u mladosti zaredio za franjevca i počeo pripremati za svećenički poziv u samostanu Male braće u Dubrovniku. Kao franjevac uzeo je ime Celestin. Zbog talenta za slikarstvo poslan je u Rim, gdje je u tamošnjim samostanima učio slikati. Studij slikarstva nastavio je u Münchenu. Kad se vratio u Dubrovnik, Franjo Rački i Iso Kršnjavi pozvali su ga u Zagreb da se pridruži krugu oko slikara Vlahe Bukovca, koji je u to doba došao iz Pariza u Zagreb. Medović se razredio i došao u Zagreb. Cijeli povijesni ciklus Celestina Medovića vezan je uz dekoraciju svečane Zlatne dvorane u Opatičkoj 10 u Zagrebu, za koju je, prema narudžbi Ise Kršnjavoga, naslikao Splitski sabor, Dolazak Hrvata, Krunjenje Ladislava Napuljskog i Zaruke kralja Zvonimira. Preminuo je 20. siječnja 1920. u Sarajevu. 

1960. otvoren je popularni biffe Ekspres u prizemlju zgrade hotela Brod, na uglu Omladinske (Ulica Petra Krešimira IV) i Trga pobjede i bilo je kultno sastajalište Brođana raznih zanimanja. 

1961. Inauguracija  predsjednika SAD Johna F. Kennedyja.

1964. Prvi album Beatlesa u SAD izašao je upravo na današnji dan pod imenom Meet the Beatles.

1981. Najstariji američki predsjednik na dan stupanja na dužnost bio je Ronald Reagan, kojem je 1981. godine bilo 69 godina i 349 dana.

1991. Ministri obrane i unutarnjih poslova Republike Slovenije i Republike Hrvatske potpisali dogovor o suradnji.

1993. Marko Aron Rothmüller umro je u Bloomfildu (SAD). Bio je slavni operni pjevač, muzički pedagog i kompozitor, prvak najvećih opernih kuća Beča, Londona i New Yorka. Rođen je u Trnjanima 31. prosinca 1904. godine.

1999. U Općini Gornja Vrba 20. siječnja u pogon puštena plinska mreža, na koju je priključeno 362 domaćinstva (oko 60 posto ukupnog broja kućanstava), svi društveni objekti, obje crkve, svlačionica na nogometnom igralištu.

2006.  Osama bin Laden najavio nove terorističke napade u izjavi snimljenoj na audio –kazeti.

2009.  Potpisan ugovor o izgradnji novog dječjeg vrtića na 1.965 metara kvadratnih u Naselju Andrije Hebranga  Novi vrtić koji će dobiti ime „Šegrt Hlapić“ kapaciteta je 200 djece u tri vrtićke  i tri jasličke skupine . Za novi vrtić koji se u Slavonskom Brodu nakon 30 godina Grad je planirao izdvojiti 11,7 milijuna kuna kroz dvije proračunske godine. 

2009. Barack Obama naslijedio Georgea W. Busha na mjestu američkog predsjednika i postao 44. predsjednik SAD-a i prvi tamnoputi predsjednik SAD-a.

Rođeni na današnji dan su: Janko Polić Kamov, hrvatski pjesnik(1886), Vinko Žganec, jedan od najvećih hrvatskih melografa, (1890.), talijanski redatelj Federico Fellini (1920američki glumac James Denton (1963.), Željko Komšić, bosanskohercegovački političar (1964).

Umrli na današnji dan su: Faust Vrančić, hrvatski jezikoslovac, diplomat, svećenik, biskup (1617.), Pavao Ritter Vitezović, hrvatski književnik, povjesničar i jezikoslovac (1713.),  Auguste Rodin, francuski kipar (1917), Garrincha, brazilski nogometaš (1983 ), Johnny Weissmuller, američki sportaš i filmski glumac poznat po filmovima o Tarzanu (1984.), Audrey Hepburn glumica (1993.), Petar Brečić,  hrvatski radijski kritičar, (1997).

Zadnje vijesti

Brođanima ne smetaju rigorozne mjere protiv epidemije

Epidemija stvorila probleme i hrvatskim uzgajivačima junetine

Županija otvorila Javni poziv za financiranje programa projekata udruga

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji