U fokusu rada BED-a očuvanje je prirode i okoliša i održivi razvoj u uvjetima klimatskih promjena

Brodsko ekološko društvo (BED) osnovano je 19.5.1989. godine u Slavonskom Brodu i jedno je od najstarijih organizacija civilnog društva u RH koje djeluje na području zaštite prirode i okoliša. Trideseta godišnjica osnutka BED-a obilježeno je nizom aktivnosti tijekom svibnja i lipnja ove godine.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.06.2019
U fokusu rada BED-a očuvanje je prirode i okoliša i održivi razvoj u uvjetima klimatskih promjena
 BED je jedinstveni primjer udruge kojoj je nakon inicijative zaštite pašnjaka Gajne i njenog proglašenja zaštićenim područjem davne 1990. povjeren nadzor nad mjerama i uvjetima zaštite prirode. Tada pod imenom zaštićeni krajolik, danas značajni krajobraz Gajna primjer je kako uz jasnu viziju, duboku posvećenost i upornost aktera iz lokalne zajednice sektori zaštite prirode, poljoprivrede i obrane od poplava mogu uspješno koegzistirati. Iza nas je dva desetljeća dragovoljnog djelovanja i treće u kojem smo počeli provoditi zahtjevnije projekte i proširili svoju djelatnost na zagovaranje i pomaganje razvoju civilnog društva u ruralnom prostoru.

Projekt financiran sredstvima EU-a koji je završio 2009. pretvorili smo u 10-godišnji Program očuvanja biološke raznolikosti putem uzgoja izvornih pasmina na Gajni i osnovali smo jedinu organiziranu pašnjačku zajednicu na prostoru RH.  Članovi smo mnogih nacionalnih i međunarodnih mreža, aktivni na temu upravljanja zajedničkim dobrima, očuvanju prirodne i kulturne baštine, educiramo, podupiremo, čuvamo i lobiramo i puno energije ulažemo u međusektorsku suradnju i rad s volonterima.

Gradimo kapacitete drugih organizacija civilnog društva za suradnju s javnim sektorom u provedbi aktivnosti koje zaštitu prirode integriraju u lokalni održivi društveno-gospodarski razvoj. BED koristi svoje iskustvo i znanje kako bi zagovarali interese građana na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou (dopisi, sastanci, komentari zakona, obraćanja saborskim zastupnicima) što rezultira imenovanjem u radne grupe, odbore i tijela vezana uz tu problematiku. (npr. Nacionalni savjet za razvoj civilnog društva, Odbor za praćenje programa ruralnog razvoja itd.) 

Trideset godina BED-a obilježeno je nizom aktivnosti tijekom svibnja i lipnja 2019.  Na skupštini održanoj 13.6. u Poljancima članstvo je usvojilo godišnji izvještaj za 2018. i dalo povjerenje predsjedniku Šimi Benešu u još jednom mandatu. Povodom Dana grada Slavonskog Broda i 30 godina rada BED-a u prostorima Gradske knjižnice Slavonski Brod otvorena je u svibnju Zelena knjižnica.  Bili smo domaćini i organizatori edukacije članica mreže za zaštitu okoliša i prirode u RH, Zelenog foruma o poljoprivredno-okolišnom programu u Programu ruralnog razvoja RH 2014.-2020. i o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Bili smo partneri županiji Brodsko-posavskoj i Javnoj ustanovi Natura Slavonica u obilježavanju Zelenog tjedna EU-a – posebno u danima otvorenih vrata na Gajni i izložbi Sava – susret kulture i prirode koja je bila postavljena u prostoru ispred Županije. 
 
Od sredine lipnja izložba seli u prostore Gradske knjižnice Slavonskog Broda i može se pogledati u (ljetno) radno vrijeme knjižnice sve do 1.7.2019., ponedjeljkom i utorkom popodne, od srijede do petka u prijepodnevnom terminu. Teme očuvanja prirode i okoliša, klimatskih promjena i održivog razvoja sve više dolaze u fokus javnosti, a BED će nastaviti vrijedno raditi ne samo na terenu, nego i u nastojanju da te teme dođu u fokus donositelja odluka. 
 
Iris Beneš

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

PRATITE UŽIVO Junak vodi nakon pogotka Stipe Baraća u 33. minuti

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

SPORT

Kvalifikacije za 2. HNL

PRATITE UŽIVO Junak vodi nakon pogotka Stipe Baraća u 33. minuti

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja