U fokusu rada BED-a očuvanje je prirode i okoliša i održivi razvoj u uvjetima klimatskih promjena

Brodsko ekološko društvo (BED) osnovano je 19.5.1989. godine u Slavonskom Brodu i jedno je od najstarijih organizacija civilnog društva u RH koje djeluje na području zaštite prirode i okoliša. Trideseta godišnjica osnutka BED-a obilježeno je nizom aktivnosti tijekom svibnja i lipnja ove godine.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.06.2019
U fokusu rada BED-a očuvanje je prirode i okoliša i održivi razvoj u uvjetima klimatskih promjena


 BED je jedinstveni primjer udruge kojoj je nakon inicijative zaštite pašnjaka Gajne i njenog proglašenja zaštićenim područjem davne 1990. povjeren nadzor nad mjerama i uvjetima zaštite prirode. Tada pod imenom zaštićeni krajolik, danas značajni krajobraz Gajna primjer je kako uz jasnu viziju, duboku posvećenost i upornost aktera iz lokalne zajednice sektori zaštite prirode, poljoprivrede i obrane od poplava mogu uspješno koegzistirati. Iza nas je dva desetljeća dragovoljnog djelovanja i treće u kojem smo počeli provoditi zahtjevnije projekte i proširili svoju djelatnost na zagovaranje i pomaganje razvoju civilnog društva u ruralnom prostoru.

Projekt financiran sredstvima EU-a koji je završio 2009. pretvorili smo u 10-godišnji Program očuvanja biološke raznolikosti putem uzgoja izvornih pasmina na Gajni i osnovali smo jedinu organiziranu pašnjačku zajednicu na prostoru RH.  Članovi smo mnogih nacionalnih i međunarodnih mreža, aktivni na temu upravljanja zajedničkim dobrima, očuvanju prirodne i kulturne baštine, educiramo, podupiremo, čuvamo i lobiramo i puno energije ulažemo u međusektorsku suradnju i rad s volonterima.

Gradimo kapacitete drugih organizacija civilnog društva za suradnju s javnim sektorom u provedbi aktivnosti koje zaštitu prirode integriraju u lokalni održivi društveno-gospodarski razvoj. BED koristi svoje iskustvo i znanje kako bi zagovarali interese građana na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou (dopisi, sastanci, komentari zakona, obraćanja saborskim zastupnicima) što rezultira imenovanjem u radne grupe, odbore i tijela vezana uz tu problematiku. (npr. Nacionalni savjet za razvoj civilnog društva, Odbor za praćenje programa ruralnog razvoja itd.) 

Trideset godina BED-a obilježeno je nizom aktivnosti tijekom svibnja i lipnja 2019.  Na skupštini održanoj 13.6. u Poljancima članstvo je usvojilo godišnji izvještaj za 2018. i dalo povjerenje predsjedniku Šimi Benešu u još jednom mandatu. Povodom Dana grada Slavonskog Broda i 30 godina rada BED-a u prostorima Gradske knjižnice Slavonski Brod otvorena je u svibnju Zelena knjižnica.  Bili smo domaćini i organizatori edukacije članica mreže za zaštitu okoliša i prirode u RH, Zelenog foruma o poljoprivredno-okolišnom programu u Programu ruralnog razvoja RH 2014.-2020. i o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Bili smo partneri županiji Brodsko-posavskoj i Javnoj ustanovi Natura Slavonica u obilježavanju Zelenog tjedna EU-a – posebno u danima otvorenih vrata na Gajni i izložbi Sava – susret kulture i prirode koja je bila postavljena u prostoru ispred Županije. 
 
Od sredine lipnja izložba seli u prostore Gradske knjižnice Slavonskog Broda i može se pogledati u (ljetno) radno vrijeme knjižnice sve do 1.7.2019., ponedjeljkom i utorkom popodne, od srijede do petka u prijepodnevnom terminu. Teme očuvanja prirode i okoliša, klimatskih promjena i održivog razvoja sve više dolaze u fokus javnosti, a BED će nastaviti vrijedno raditi ne samo na terenu, nego i u nastojanju da te teme dođu u fokus donositelja odluka. 
 
Iris Beneš

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Moto karavana "Zajedno u ratu, zajedno u miru" na putu do Vukovara ponovo stala i u Slavonskom Brodu

Predstavljen Zbornik radova pjesnika Brodsko-posavske županije

Nove mjere za afričku svinjsku kugu

VIJESTI

FOTO GALERIJA

Moto karavana "Zajedno u ratu, zajedno u miru" na putu do Vukovara ponovo stala i u Slavonskom Brodu

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Nikad glamurozniji, veći i spektakularniji Sajam vjenčanja Exclusive u Novoj Gradiški

FOTO GALERIJA

Održana večer Vojvođanskih Hrvata

Minimalna pobjeda Marsonije nad Slogom za ostanak na vodećoj poziciji

Tehnička škola predstavila projekt "Slavonika 5.0" vrijedan 80 milijuna kuna

Uz blagdan Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Osnovna škola iz Oriovca prvi put partner u dvogodišnjem međunarodnom KA2 projektu