U Dubrovnik uplovio Konvoj Libertas

Dogodilo se na današnji dan 31. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 31.10.2019
U Dubrovnik uplovio Konvoj Libertas
 1895. umirovljeni kapetan Dragutin Piskur izabran je za brodskog gradonačelnik. Protukandidat mu je bio dr. Vatroslav Brlić. Rezultat glasovanja u Gradskom zastupstvu bio je šesnaest prema tri za Piskura.

1924. Banke su na sastanku u Milanu proglasile Svjetski dan štednje, kako bi potakle priljev novca u svoje opustošene trezore.

1943. rođen je u Karlovcu prim. prof. dr. sc. Ivica Balen, doktor medicine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1967. godine, a specijalizaciju iz interne medicine završio je na KBC Rebro 1975. godine. Poslijediplomski studij iz gastroenterologije i hepatologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu završio 1977. Od 1988. magistar je znanosti i primarius. Od 2000. doktor znanosti. Od jeseni 2003. Godine docent, a potom profesor na Katedri interne medicine na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Radi nekoliko godina kao liječnik opće medicine (dvije godine u Sikirevcima kraj Slavonskog Broda). Od 1971. do 1990. radi na internom odjelu, od 1990. do 1994. ravnatelj je Medicinskog centra, a od 1994. do 2002. godine ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu. Od 2002. zamjenik je ravnatelja Bolnice. Autor je brojnih stručnih radova iz područja interne medicine i povijesti medicine, kao i nekoliko knjiga koje su prilog lokalnoj povijesti zdravstava. 

1954. Dogodila se u Zagrebu jedna od najtežih tramvajskih nesreća u čitavoj svjetskoj povijesti. Bila je to daleko najteža tramvajska nesreća u povijesti Zagreba. Bio je to dan uoči Svih Svetih kad tramvaj prepun putnika krenuo s Mirogoja natrag prema Gupčevoj zvijezdi. Već kad je ušao u prvi zavoj, vozač tramvaja primijetio je da ne funkcionira tračnička kočnica. Budući da na tom mjestu postoji znatna nizbrdica, tramvaj je počeo nezaustavljivo ubrzavati. Na kraju je vozilo iskliznulo iz tračnica i počelo se prevrtati. Ukupno je u tramvaju bilo oko 60 putnika. Od udara u tri stabla i čelični stup, poginulo je 19 ljudi, a oko 40 ih je ozlijeđeno. 

1991. U okupirani Dubrovnik sa humanitarnom pomoći uplovio Konvoj Libertas. Gradu su donijeli pomoć u obliku lijekova i nužnih potrepština, no najveća je pomoć bila psihološka.

1993. Samo dva dana nakon premijere filma „Vrijeme za…“ u Zagrebu, prvi hrvatski igrani film o domovinskom ratu premijero je prikazan i u Slavonskom Brodu, u Hrvatskom Domu, agilnošću producenata Jadran filma i prikazivača Posavske Hrvatske. „Vrijeme za…“ traje svega 90 minuta, no u sebi nosi sažetak trogodišnje tragedije Hrvatske – od naoružavanja Srba i njihova suradnja s JNA, do tragedije prognanika, i preteške sudbine tisuća majki koje su izgubile svoje sinove, pa do nježne ratne ljubavi i srčane borbe hrvatskih mladića. Scenaristica i redateljica filma bila je Oja Kodar a glavna  glumica Nada Gačešić – Livaković. 

1996. Na mjesnom groblju u Donjim Andrijevcima otkriven središnji križ. Križ je je podigla donjoandrijevačka općina u znak zahvalnosti svima koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

2011. Ujedinjeni narodi proslavili Dan sedme milijarde, čime je simbolično označena procjena da je stanovništvo svijeta nadmašilo brojku od 7,000,000,000.

2017. U prostorijama Rafinerije Brod u Bosanskom Brodu potpisan je Protokol o suradnji Hrvatske i Republike Srpske na realizaciji projekta plinofikacije Rafinerije. Sporazum su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić. 

Rođeni na današnji dan su: hrvatski političar, pisac i revolucionar Eugen Kvaternik (1825.), Rudolf Lubinski, hrvatski arhitekt (1873.) Aleksandar Aljehin, ruski šahist (1892.), hrvatski akademik, mineralog i karistalokemičar Stjepan Šćavničar (1923.), Bud Spencer, talijanski glumac (1929.), Boris Mutić, hrvatski sportski novinar (1939.), Adamo, talijanski pjevač (1943.), hrvatski jezikoslovac Dubravko Škiljan (1949.), irski glazbenik U2, Larry Mullen (1961.), Jasna Burić, novinarka (1961.), Marco van Basten nizozemski nogometaš (1964.), američki glumac Chris Tucker (1972.).

Umrli na današnji dan su: Kristofor Kolumbo istraživač i trgovac (1451.), Charles Taze Russell, osnivač vjerske zajednice Jehovinih svjedoka (1916.), Harry Houdini, američki iluzionist (1926.), prvi hrvatski pilot Dragutin Novak (1978.), Indira Gandi, indijska državnica (1984.), Federico Fellini, talijanski redatelj (1993.), Jakov Sirotković, hrvatski i ekonomist i političar (2002.).

Zadnje vijesti

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

Odlična ideja - e-knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Devetnica i dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji