U Donjim Andrijevcima održana tradicionalna Folklorijada 2020.

DONJI ANDRIJEVCI - I ove je godine u Donjim Andrijevcima, u organizaciji domaćega KUD-a Tomislav održana „Folklorijada“ – trodnevni dječji folklorni kamp, koji je okupio 35-ero djece iz Donjih Andrijevaca ali i iz brojnih drugih sela slavonskobrodskog kraja. Mališani su učili o tradicijskoj kulturnoj baštini Brodskog posavlja kroz niz tematskih radionica ali i posjeta obiteljskim gospodarstvima koja čuvaju tradicijsku kulturnu baštinu...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 22.06.2020
U Donjim Andrijevcima održana tradicionalna Folklorijada 2020.
 "Nastojali smo i ove godine polaznicima kampa obuhvaiti sve elemente tradicijske kulture,  od samih folklornih plesova, pjesama, dječjih igara, sve do glazbala,  arhitekture, narodnih nošnji, običaja ali i tradicijske slavonske kuhinje - prikaz negdašnjeg seoskog načina života" - rekao nam je Matej Vinarić, voditelj Dječjeg folklornog kampa, u kojemu je ove godine sudjelovalo i nekoliko polaznika koji su bili i prošle godine na kampu, što samo dokazuje da interesa među djecom i mladima za tradicijsku kulturu ipak ima. 

"Željeli smo djeci ukazati kako folklorna baština nisu samo dva plesna koraka lijevo, dva desno, red rakije i pjevanje iju-ju, nego cijela jedna priča odnosno način života i da nekakvi elementi takvog seoskog života egzistiraju i dan-danas. Važano je da to djeca znaju, prije svega jer je tradicijska kulturna baština dio identiteta stanovnika koji žive u ovim našim ruralnim krajevima. Ako izgubite tradicijsku kutlturnu baštinu  i ako to djeca ne prepoznaju  izgubit ćete dio identiteta. Stoga s izgradnjom očuvanja tog identiteta treba krenuti u odgoju djece od najranije dobi. To ne znači živjeti u prošlosti, nego iz nje učiti i sačuvati od zaborava sve ono šo su nam ostavili u naslijeđe naši preci. To je prije svega narječje (dijalekt), slavonski izvorni idiom  kojim se stoljećima govori u našim krajevima i o kojemu također učimo naše polaznike", naglašava Matej Vinarić. 
 
 
 "Djeca su vam kao male spužve, koliko im date vode odnosno znanja, toliko će ga oni i primiti. To se stvarno pokazuje i već ove tri godine našeg dječjeg folklornog kampa:  ne da žele znati, nego oni vole znati, vole učiti nešto novo. Na taj način uče i o odgovornosti.  Dolazak na probe, kako se ponašati na probama, kako komunicirati međusobno, kako se spremamo u narodne nošnje...- ima tu puno aspekata  koji se i ne vide, jer svi misle da je riječ samo o plesanju i pjevanju , a zapravo se kroz folklor puno toga uči", kaže  Igor Ilić, voditelj folklornih radionica. 
 
Likovna radionica dekupaž tehnikom, izrada tradicijskih kolača – šapa. priprema čajeva od ljekovitih biljaka, predavanje o tamburama, izrada šokačkih glinenh ćupova, izrada slavonskih opanaka... - samo su neke od praktičnih radionica koja su djeca prošla. Organizirane su za njih i tradicijske dječje igre, koje su pomalo i zaboravljene, poput igara 'Care, care, gospodare', ' Lanca probijanca', ' Vaganja',  'Žugice na pašu', 'Ide maca oko tebe...' i raznih brojalica…
 
 
"Djeca ne vole puno teorije. Njihova mašta razvija se vizualno. Zato je važan pristup, da im se pokaže to o čemu se govori, primjerice dio narodne nošnje, instrument ili neka stara alatka. Zanimljivo, za sve to su više zainteresirane curice nego dječaci. Još jedna važna činjenica je, što smo i mi voditelji, ali i roditelji djece potvrdili, da smo djecu pet dana maknuli od mobitela, računala i ostalih modernih ovisnosti. Djeca su bila izvan kuće, na zraku, u prirodnom, seoskom okruženju, osjetila su duh tradicije i duh prošlosti u 21. stoljeću ", dodaje Igor Ilić. 
 
"Bitno je kod djece razvijati kreativnost. Pokazala su ju posebno u likovnoj radionici u kojoj su dekupaž tehnikom izrađivala djelove narodne nošnje. Stvarno ima lijepih radova od koje smo napravili i prigodnu izložbu za javnost" - rekla nam je Dunja Blažević, voditeljica kreativnih radionica. 
 
Ove godine Folklorijadu su podržali Općina Donji Andrijevci i Brodsko-posavska županija, a već slijedeće godine nastojat će, kažu organizatori, proširiti priču i potražiti izvore financiranja projekta jer nažalost, malo toga je moguće bez financijske potpore, a  većina organizacije počiva na volonterizmu i entuzijazmu članova KUD-a Tomislav. "Cilj je u konačnici djecu i mlade privući u foklorna društva. Sve je manje djece koja se bave folklorom. Evo, u Donjim Andrijevcima nažalost, pred situaicjom smo da više nema zainteresiranih za dječju folklornu skupinu i da ćemo ju možda morati i ugasiti", upozorio je Matej Vinarić.
 
Velika prednost boravka djece na folklornom kampu u Donjim Andrijevcima su i upoznavnja, druženje i međusobno pomaganje. Djeca su razvijala empatiju, solidarnost, tolerantnost i timski duh. Promatrajući njihov entuzijazam, zainteresiranost za svaku aktivnost ili novog gosta predavača, u ovih nekoliko dana, samo možemo zaključiti da „Folklorijada“ ima siguran nastavak i svijetlu budućnost. 
 
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja