U dječjem folklornom kampu u Donjim Andrijevcima sudjelovalo 40 učenika

U organizaciji domaćega KUD-a Tomislav, u Donjim Adrijevcima je od 21. do 25. lipnja održana „Folklorijada 2019“ - dječji folklorni kamp koji je okupio četrdesetak djece nižih razreda osnovne škole iz Donjih Andrijevaca, Garčina, Svilaja, Oprisavaca i Slavonskog Broda. Kroz pet dana trajanja kampa, polaznici su učili o tradicijskoj kulturnoj baštini Brodskog posavlja kroz niz radionica i posjeta tradicijskim obrtima i obiteljskim gospodarstvima koja čuvaju tradicijsku kulturnu baštinu.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 25.06.2019
U dječjem folklornom kampu u Donjim Andrijevcima sudjelovalo 40 učenika


 Tako su mali polaznici kampa učili dječje pjesme, kola i plesove Brodskog posavlja, dijelove nošnje, što je tambura i kako se svira, što su jeli naši stari, kako se izrađuju 'gombice' od vune...Posebno treba istaknuti posjete na 'terenu'. Kao pravi mali etnografi, učenici su posjetili Krunoslava Pauna i naučili kako se izrađuju opanci i drugi proizvodi od kože.

Posjetili su i seosko imanje obitelji Seletković – Pavićevi, gdje im je Mladen Seletković pokazao tradicionalnu šokačku sobu, dijelove narodne nošnje te domaće životinje i objekte tradicijske arhitekture (ambar, đeram, štagalj). Posebno dirljiv posjet bio je u kući čika Šime Seletkovića – Matančeva, gdje su Kruno, Zdenka i Danko, djeca pokojnog čika Šime polaznicima kampa ispričali priču o čika Šimi i njegovoj ljubavi prema glazbi i tamburama. U suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Donji Andrijevci, polaznici su naučili kako se prave 'poderane gaće', sami su zamijesili tijesto te napravili svoje 'poderane gaće' koje su onda članice Udruge umirovljenika ispekle, a djeca su ih degustirala s domaćim pekmezom. 

Folklorijada je inače idejni projekt Mateja Vinarića, a podržalo ga je, uz Općinu Donji Andrijevci i Ministarstvo kulture RH. U današnjem suvremenom svijetu, folklorno stvaralaštvo polako gubi na svojoj važnosti, što je posebno istaknuto kod same djece i mladeži. Često se folklor karakterizira kao nešto manje važno, nešto seljačko, zastarjelo i nepopularno, stoga sam organizacijom ovom kampa željio promijeniti takvu svijest kod djece i mladih, ali ih i potaknuti na bavljenje folklorom, što ne uključuje samo plesanje i pjevanje ili sviranje tambure, već i tradicijsko obrtništvo, izradu nošnji, poznavanje elemenata tradicijske arihtekture i prehrane,  rekao je voditelj kampa Matej Vinarić. 

Tijekom razrada projekta, osmišljavanja brojnih aktivnosti u kojima su djeca učila o tradicijskoj baštini, voditelji Folklorijade 2019. vodili su se novim kurikulima i načelima reforme obrazovanja. Aktivnosti koje smo planirali bile su na visokoj razini obrazovnih postignuća. Polaznici su upijali znanja o tradiciji kroz zanimljiv način, upravo onako kako od nas traži i 'Škola za život'. Još jedna važna činjenica je što smo i mi voditelji, ali i roditelji djece potvrdili, da smo djecu pet dana maknuli od mobitela, računala i ostalih modernih ovisnosti. Djeca su bila izvan kuće, na zraku, u prirodnom, seoskom okruženju. Na jedan neformalan način osjetila su duh tradicije i duh prošlosti u 21. stoljeću,. potvrđuje Igor Ilić, jedan od voditelja kampa i student Učiteljskog fakulteta u Slavonskom Brodu. 
 
 
Folklorni kamp je potaknuo djecu na međusobno druženje, upoznavanje i sklapanje novih prijateljstava. Dunja Blažević, magistra primarnog obrazovanja, smatra da je ovakav projekt odličan za razvoj prosocijalnog ponašanja i razvijanja dobrih svjetonazora prema tradiciji.  Velika prednost boravka djece na kampu u Donjim Andrijevcima  je i upoznavnja, druženje i međusobno pomaganje. Djeca su razvijala empatiju, solidarnost, tolerantnost i timski duh. Promatrajući njihov entuzijazam, zainteresiranost za svaku aktivnost ili novog gosta/ predavača, u ovih nekoliko dana, samo mogu zaključiti da 'Folklorijada' ima siguran nastavak i svijetlu budućnost, kazala je Dunja Blažević.
 
Formalni završetak kampa je bio 25.lipnja  nastupom polaznika kampa na Trgu kralja Tomislava u Donjim Andrijevcima i postavljenom izložbom radova koje su izrađivali tijekom kampa, dok je pravi završetak bio večer ranije otvorenom projekcijom filmova 'Slavonska žetva' i 'Velika je čika Šime grana'. Tijekom kino večeri na kojoj su prikazani spomenuti dokumentarci, snimljeni upravo u Donjim Andrijevcima, malim kampašima, pridružili su se i mještani Donjih Andrijevaca te vrijedni članovi KUD-a 'Tomislav' koji su posljednjih dana bili vrijedni volonteri i pomoćnici mladoj ekipi voditelja kampa.
 
Organizacijom ovoga kampa, vrijedni Andrevčani i dalje nastavljaju proslavu 80. godišnjice kulturno – umjetničkog amaterizma u Donjim Andrijevcima. A sam kamp trebao bi postati jedan od važnijih kulturno – edukacijskih programa u Općini Donji Andrijevci u okvirima Republike Hrvatske i europske zajednice naroda. 

Matej Vinarić, voditelj dječjeg folklornog kampa
 
 

 

Zadnje vijesti

35 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

23. siječnja - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U veljači otvaranje kafića i restorana?

FOTO GALERIJA

Završni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj

Presjek radova na Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina