U Cerniku proslava 500 godina od dolaska prvih redovnika franjevaca

CERNIK - U predvečerje blagdana svetog Franje Asiškog, posebno svečano bilo je u franjevačkoj župi sv. Petra apostola u Cerniku (Požeška biskupija), gdje je proslavljen veliki jubilej: 500 godina od dolaska prvih redovnika franjevaca u Cernik. U baroknoj Petrovoj crkvi svetu je misu s molitvenim spomen obredom preminuća svetog Franje predvodio župnik i gvardijan cerničkog samostana fra Vjenceslav Janjić, uz koncelebraciju bivšeg gvardijana franjevačkog samostana u Vukovaru fra Ivice Jagodića te prof. dr. sc. fra Tomislava Vuka, znanstvenika i predavača drevnih biblijskih jezika u Jeruzalemu.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 04.10.2020


 Proslava je upotpunjena programom Dana otvorenih vrata samostana u Cerniku, a svi posjetitelji imali su prigodu pogledati 15-minutni dokumentarni film "Kulturno blago franjevačkog samostana u Cerniku" , a potom razgledati izložbu slika dr. Antuna Bauera Vukovarca, koju je blagoslovo fra Ivica Jagodić, a otvorila Ruža Marić, kustosica Gradskog muzeja Vukovar.

"Povjesničar fra Grga Ćevapović u svojoj kronici piše da su bosanski franjevci još u predtursko doba bili u ovom dijelu Slavonije. Povjesničar fra Julije Jačula pak u svome djelu 'Franjevci u Cerniku' dvoji jesu li franjevci već 1511. godine bili u Cerniku. Fra Grga Ćevapović  tvrdi da su 1520. godine bili sigurno ovdje, a najvjerojatnije još i ranije, 1511. godine. Cernički grof Franjo Dežević dobio je od ondašnjega kralja dopuštenje za održavanje godišnjega sajma u Cerniku upravo 4. listopada 1520., na dan svetoga Franje, želeći se dodvoriti redovnicima koju su tada već bili u mjestu. I od tada je prošlo točno 500 godina. Jubilej proslavljamo već drugi put, jer ga je fra Ante Perković već prigodno proslavio  2011. uzimajući za dolazak prvih franjevaca u Cerniku godinu 1511. Ne umanjujući ni tu proslavu, ovogodišnja je samo nadogradnja, bolje i dvaput, nego ni jedanput", rekao nam je gvardijan fra Vjenceslav Janjić.

Specifičnost samostana u Cerniku je i stalni postav Biblijsko arheološke izložbe (muzeja), jedinstvene u Europi, kao i knjižnica s gotovo 10 tisuća svezaka pretežno religijskog sadržaja, među kojima je jako puno faksimila biblijskih tekstova na drevnim jezicima, iznimno rijetke knjige i dvije inkunabule. Knjižnica je pod posebnom zaštitom i digitalno je katalogizirana. Osnivač i biblijsko arheološkog postava i knjižnice je prof. dr. Tomislav Vuk.
 
 MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja