U centru Zagreba zabranjen promet, možemo li i mi to u Sl. Brodu?

U petak, 22. rujna bit će zabranjen promet motornih vozila u užem centru Zagreba povodom obilježavanja Europskog dana bez automobila, samo će, uz nadzor, prometovati vozila Hitne pomoći, vatrogasci, policija, komunalna vozila, javni gradski prijevoz i, dakako, biciklisti.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 21.09.2017
U centru Zagreba zabranjen promet, možemo li i mi to u Sl. Brodu?


Europski dan bez automobila, 22. rujna, vrhunac je Europskog tjedna mobilnosti tijekom kojeg gradovi rezerviraju jednu ili više svojih zona isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. Potiču se zajednička rješenja za mobilnost i ističu prednosti ekološki osviještenijih načina prijevoza, a stanovnike gradova i naselja potiče na korištenje dostupnih mogućnosti gradskog i prigradskog prijevoza, svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja vozila na cestama.

Europski tjedan mobilnosti održava se od 2002. u organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija, u tom tjednu gradovi promoviraju postojeće i primjere najbolje prakse povezane s održivim prometom i mobilnosti, potiču građane da pješače, koriste javni prijevoz, voze bicikle, a gradove da na Dan bez automobila, 22. rujna, oslobode dio središta gradova isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. Cilj Europskog tjedna mobilnosti je poticanje svijesti i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, samim time i poboljšanja kvaliteta života građana: problem zagađenja zraka prometom motornih vozila jedan je od najvećih problema gradova.

Europskim danom bez automobila, završava Europski tjedan mobilnosti kojim svake godine 16. do 22 rujna europske lokalne vlasti potiču na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza i pozovu svoje stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila.

E, sad, ugledajmo se na Zagreb, možemo li mi to i hoćemo li (probati) primjeniti i u Slavonskom Brodu? Godinama upozoravamo na zagađeni "zrak", posljedice kojeg  jesu najviše one "susjednorafinerijske", ali imamo šansu da barem sami sebe ne trujemo ispušnim plinovima iz automobila i motora. Imamo priliku pokazati kako i koliko u praksi zapravo vodimo računa o zdravlju svojih sugrađana i svom, dakako. Da ne moramo, škrto i samozadovoljno, biti sami u svome limenom "ljubimcu", da ne moramo 100, 200 metara "za volan", prohodajmo, koristimo zamjenska prijevozna sredstva, usput ćemo susresti neke druge, zanimljive, ljude, sugrađane, budimo barem jedan dan iznad svog uštogljenog, samsebidovoljan i štamebrigazadruge mentaliteta. Probajmo, barem jedan dan, neće se svijet srušiti, a može biti korisno za druge, za vas i vaše.

Iako se ova europska "priča" događa već 15 godina, možda je Gradu prekasno za išta organizirati. li, nama pojedincima nije, evo, sami nešto možemo, ako hoćemo. Ne mora u svakom automobilu, a tisuće kruže Brodom, biti samo vozač, svi vaši prijatelji i susjedi već znaju kakav auto imate, povezite nekog, evo barem jedan dan u godini koristimo gradski prijevoz, bicikle, taxi. Možemo li to u Brodu provesti, jesmo li spremni sačuvati to malo zraka za nove generacije? Svjedočimo koliko vam je stalo osim do sebe samog. 

Zadnje vijesti

Obrtnička škola Brod slavila protiv Splita

Košarkašica Broda na Savi na domaćem terenu blizu prvoj pobjedi u ovoj sezoni

Krešimir Šipoš novi predsjednik Udruge veterana 3. GBR ogranak Slavonski Brod

VIJESTI

Jednoglasnom odlukom članova

Krešimir Šipoš novi predsjednik Udruge veterana 3. GBR ogranak Slavonski Brod

NAJČITANIJE DANAS

Ratko Martinović ove subote u Zagrebu predstavlja svoj roman prvijenac

'Kaleidoskop' - povijesni fantasy-SF ljubavni roman koji kroz sedam povijesnih epoha prati život glavnog lika

FOTO GALERIJA

Križić: Doprinos ovog dijela Hrvatske u Domovinskom ratu je neizmjeran

Drugo mjesto na turniru u Zagrebu

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Tomislav Gregurić

Braći Birač prva mjesta u Daruvaru

Afričke narukvice prijateljstva za pomoć misijama