U Brodu uveden telefon

Dogodilo se na današnji dan 17. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.01.2020
U Brodu uveden telefon
 395. konačna podjela Rimskog Carstva nakon smrti Teodozija I.

1706. rođen je Benjamin Franklin, jedan od ljudi koji su imali najveću ulogu pri stvaranju Sjedinjenih Američkih Država.

1857. prema prvom službenom popisu stanovništva, Brod na Savi imao je 3.218 stanovnika. 

1861. patentiran je jedan zanimljiv izum kojeg svakodnevno koristimo - WC kotlić.

1875. Giovani Toffolini počinje graditi ciglanu na Osječkoj cesti. Ciglana je srušena 2005. godine, nakon 130 godina postojanja. 

1882. U Odžacima rođen je na današnji dan Dragutin Schwendemann, zlatar, graver i draguljar, dobrotvor i mecena, slikar amater i utemeljitelj bojnih brdskih kulturnih stručnih i športskih udruga i institucija. 

1888. izgorjela je u Brodu Ženska tkalačka škola utemeljena 24. studenog 1884. godine. Škola je imala internat za deset djevojaka. Gradska je općina skrbila samo za školske prostorije, dok je hrvatska vlada plaćala učitelja i ostale potrebe škole. Prvi učitelj je bio Teodor Skulthety, kojega su redomice nasljeđivale Sofija Böhm, Josefina Rötl i Terezija Neuhasler. 

1896. godine rodio se u Brodskom Stupniku dr. Antun Pandak, poznati brodski liječnik, zdravstveni savjetnik i ravnatelj Gradske poliklinike. 

1900. u Brod je uveden telefon. Brzojavna postaja postojala je od 25. studenog 1858. godine, a poštanski ured opremili su brodski trgovci 1820. godine. Nije točno poznato gdje je to bilo. Od  1871. godine poštu vodi trgovac drvima Baumeister. Na mjestu njegove kuće  (danas Trg Josipa Godlara)sagrađena je u zgradi u kojoj se danas nalazi ljekarna, velika zgrada brodske pošte. Ta ulica se tada zbog toga zvala Poštarska. Kasnije se pošta nalazi u Lackovićevoj zgradi u kojoj se nekad nalazila uprava Brodvina (danas Trg pobjede), a u vrijeme NNDH, preciznije početkom !943. godine, završena je gradnja današnje zgrade brodske pošte. 

1929.  Slavni mornar Popaj ugledao je svjetlo dana u stripu Thimble theatre.

1942. Boksač Muhammad Ali rođen je na današnji dan, kao Cassius Marcellus Clay u Louisvilleu u američkoj saveznoj državi Kentucky.

1955. porinuta prva nuklearna podmornica na svijetu – Nautilus.

 1975. umro je na današnji dan akademski slikar Ivan Domac, rođen u Brodu 27. prosinca 1904. godine. 

1992. Hrvatski veslački savez primljen je u Međunarodnu veslačku federaciju. Veslanje je prvi sport u neovisnoj Hrvatskoj koji je primljen u odgovarajuću međunarodnu organizaciju.

1992. Međunarodno je priznat Hrvatski olimpijski odbor.

1992. Francesco Cossiga posjetio RH kao prvi strani predsjednik.

1993. U Starim Perkovcima u središtu mjesta otvoren Dom kulture. Građen je desetak godina sredstvima samodoprinosa mještana i sredstvima Skupštine općine Slavonski Brod. Na svečanosti otvorenja doma bila je i Katarina Fuček, dopredsjednica Sabora Republike Hrvatske. 

1995. Katastrofalni potres pogodio japanski grad Kobe. Poginulo više od 6.000 ljudi, a šteta procijenjena na 95 milijardi dolara.

2001.  pušten je u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Sagradila ga je IOM – međunarodna organizacija za migracije uz financijsku potporu USAID-a. Osigurali su novac za gradnju vodovoda i kanalizaciju u Dragaliću u dužini  od 3600 metara . Znatan doprinos dale su i Hrvatske vode i Brodsko-posavska županija, a ukupna vrijednost radova je šest milijuna kuna. 

2003. Bugarska vlada ukinula je sankcije protiv SFRJ uvedene 1998., ali su ostala zamrznuta sredstva koja pripadaju  bivšem predsjedniku Slobodanu Miloševiću, njegovoj porodici i osmorici bivših visokih funkcionera.

Rođeni na današnji dan su: američki državnik, filozof i znanstvenik Benjamin Franklin (1706.), Anne Brontë, engleska književnica (1820), Al Capone, američki kriminalac i mafijaš (1899.), Muhamed Ali, američki boksač ( 1942),  engleski glazbenik Paul Young (1956.), američki glazbenik John Crawford (1960.), Jim Carrey, kanadski glumac i komičar (1962.), 

Umrli na današnji dan su: Faust Vrančić, izumitelj padobrana (1617), Patrice Lumumba,  političar i državnik Konga (1961.), Robert „ Bobby“ Fischer, američki  šahist (2008.), Tomislav Crnković, hrvatski nogometaš ( 2009.) .

Zadnje vijesti

Postavljeni novi zdenci za osvježenje svih građana

Po 22. put održana fišijada u Oriovcu

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a i u Slavonskom Brodu

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika