U Brodu utemeljena Podružnica Hrvatskog instituta za povijest

Dogodilo se na današnji dan 21. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.06.2018
U Brodu utemeljena Podružnica Hrvatskog instituta za povijest


 1921. rodio se u Majkovcu, u Hrvatskom zagorju, monsignor Vid Mihaljek, začasni kanonik Stolnog Kaptola, župnik Gospe od brze pomoći u Brodu i dekan brodskog dekanata. Bio je u Brodu župnik 32 godine. Umro je u 68. godini života i sahranjen je na brodskom groblju. 

 
1941. Brod je postao središte Velike županije Posavje koja se prostirala od Bjeline do Dervente i od Županje do Nove Gradiške. Za prvog veležupana izabran je dr. Vladimir Sabolić, pravnik iz Koprivnice. Do kraja rata župani će još biti dr. Muhamed Omerović, pravnik iz Visokog i dr. Dragan Uremović, pravnik iz Sarajeva. 
 
1991. Slavonska banka d.d. iz Osijeka otvorila je ekspozituru u ulici Petra Krešimira IV u Slavonskom Brodu. Direktor je Velimir Lovrić.
 
1992. započela oslobodilačka akcija Hrvatske vojske „Operacija Miljevci“ u šibenskom zaleđu. Akcija je dobila ime po 7 sela oduvijek naseljenim isključivo hrvatskim stanovništvom. Oslobođen je prostor od 108 četvornih metara.
1996. Hrvatski institut za povijest iz Zagreba, odobrenjem Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, utemeljio je svoju Podružnicu za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu. „Ugovor o financiranju Podružnice“ potpisali su potpredsjednik Vlade i ministar znanosti i tehnologije prof. dr. sc. Ivica Kostović te župan Brodsko-posavske županije Antun Pitlović i gradonačelnik Slavonskog Borda Mato Vukelić. Formalno-pravni postupci vezani za proces utemeljenja završili su 20. veljače sljedeće godine, te je do tada Podružnica djelovala u sastavu Muzeja Brodskog Posavlja. Za voditelja je imenovan mr. sc. Mato Artuković.
 
1996. obnovljen je rad Gimnastičkog društva „Hrvatski sokol“ koje je utemeljeno 1922. godine. Između Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata uspješno je djelovalo Društvo za tjelesnu kulturu „Partizan“.
 
2004. „Space Ship One“ postao prva privatno financirana svemirska letjelica koja je došla do granica s beskrajnim prostranstvom.
 
Ostali događaji:
1633. legendarni Galileo Galilei bio prisiljen od strane Inkvizicije da se odrekne svojih kopernikansko heliocentričnih stavova, sve kako bi izbjegao lomaču kao Giordano Bruno tridesetak godina ranije. Navodno je Galileo u trenutku smrti promrmljao „Eppur si muove“ (Ipak se kreće), iako se odrekao svih tvrdnji o heliocentričnom sustavu.
1948. producentska kuća Columbia Records proizvela je prvu uspješnu longplay ploču od vinil plastike. 
 
Rođeni na današnji dan su: hrvatski dirigent, Lav Mirski (1893.), Alf Sjöberg, švedski kazališni i filmski redatelj (1903.), francuski filozof i književnik, Jean-Paul Satre (1905.), hrvatski TV urednik, novinar i pisac Krešo Novosel (1926.), Marina Matulović Dropulić, hrvatska političarka (1942.), hrvatsko-bosanskohercegovački glumac, Krunoslav Šarić (1944.), Benazir Bhutto, pakistanska političarka i bivša premijerka (1953.), američki glumac, Doug Savant (1964.), Princ Vilijam, engleski plemić i prestolonasljednik kraljevske kuće Windsor (1982.).
 
Umrli na današnji dan su: Niccolò Machiavelli, talijanski povjesničar, političar, pisac i filozof (1527.), John Skelton - engleski književnik (1529.), Johann Georg Hamann, njemački filozof (1788.), Mihovil Pavlek-Miškina, hrvatski književnik (1942.), William Wilson Morgan, američki astronom (1994.), Alen Pamić, hrvatski nogometaš (2013.).
 

Zadnje vijesti

Zaštitare kod Osijeka propucali bivši zaštitari iz iste firme, pronađen plijen?

Sindikat metalaca Hrvatske najavio za sutra štrajk oko 700 radnika Đure Đakovića zbog neisplaćene plaće za rujan

Kadetima Broda važna pobjeda protiv KA Osijek

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji Istočne tribine stadiona uz Savu

Održan 26. Memorijalni karate kup Slavonski Brod 2019.

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude