U Brodu utemeljena Podružnica Hrvatskog instituta za povijest

Dogodilo se na današnji dan 21. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.06.2018


 1921. rodio se u Majkovcu, u Hrvatskom zagorju, monsignor Vid Mihaljek, začasni kanonik Stolnog Kaptola, župnik Gospe od brze pomoći u Brodu i dekan brodskog dekanata. Bio je u Brodu župnik 32 godine. Umro je u 68. godini života i sahranjen je na brodskom groblju. 

 
1941. Brod je postao središte Velike županije Posavje koja se prostirala od Bjeline do Dervente i od Županje do Nove Gradiške. Za prvog veležupana izabran je dr. Vladimir Sabolić, pravnik iz Koprivnice. Do kraja rata župani će još biti dr. Muhamed Omerović, pravnik iz Visokog i dr. Dragan Uremović, pravnik iz Sarajeva. 
 
1991. Slavonska banka d.d. iz Osijeka otvorila je ekspozituru u ulici Petra Krešimira IV u Slavonskom Brodu. Direktor je Velimir Lovrić.
 
1992. započela oslobodilačka akcija Hrvatske vojske „Operacija Miljevci“ u šibenskom zaleđu. Akcija je dobila ime po 7 sela oduvijek naseljenim isključivo hrvatskim stanovništvom. Oslobođen je prostor od 108 četvornih metara.
1996. Hrvatski institut za povijest iz Zagreba, odobrenjem Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, utemeljio je svoju Podružnicu za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu. „Ugovor o financiranju Podružnice“ potpisali su potpredsjednik Vlade i ministar znanosti i tehnologije prof. dr. sc. Ivica Kostović te župan Brodsko-posavske županije Antun Pitlović i gradonačelnik Slavonskog Borda Mato Vukelić. Formalno-pravni postupci vezani za proces utemeljenja završili su 20. veljače sljedeće godine, te je do tada Podružnica djelovala u sastavu Muzeja Brodskog Posavlja. Za voditelja je imenovan mr. sc. Mato Artuković.
 
1996. obnovljen je rad Gimnastičkog društva „Hrvatski sokol“ koje je utemeljeno 1922. godine. Između Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata uspješno je djelovalo Društvo za tjelesnu kulturu „Partizan“.
 
2004. „Space Ship One“ postao prva privatno financirana svemirska letjelica koja je došla do granica s beskrajnim prostranstvom.
 
Ostali događaji:
1633. legendarni Galileo Galilei bio prisiljen od strane Inkvizicije da se odrekne svojih kopernikansko heliocentričnih stavova, sve kako bi izbjegao lomaču kao Giordano Bruno tridesetak godina ranije. Navodno je Galileo u trenutku smrti promrmljao „Eppur si muove“ (Ipak se kreće), iako se odrekao svih tvrdnji o heliocentričnom sustavu.
1948. producentska kuća Columbia Records proizvela je prvu uspješnu longplay ploču od vinil plastike. 
 
Rođeni na današnji dan su: hrvatski dirigent, Lav Mirski (1893.), Alf Sjöberg, švedski kazališni i filmski redatelj (1903.), francuski filozof i književnik, Jean-Paul Satre (1905.), hrvatski TV urednik, novinar i pisac Krešo Novosel (1926.), Marina Matulović Dropulić, hrvatska političarka (1942.), hrvatsko-bosanskohercegovački glumac, Krunoslav Šarić (1944.), Benazir Bhutto, pakistanska političarka i bivša premijerka (1953.), američki glumac, Doug Savant (1964.), Princ Vilijam, engleski plemić i prestolonasljednik kraljevske kuće Windsor (1982.).
 
Umrli na današnji dan su: Niccolò Machiavelli, talijanski povjesničar, političar, pisac i filozof (1527.), John Skelton - engleski književnik (1529.), Johann Georg Hamann, njemački filozof (1788.), Mihovil Pavlek-Miškina, hrvatski književnik (1942.), William Wilson Morgan, američki astronom (1994.), Alen Pamić, hrvatski nogometaš (2013.).
 

Zadnje vijesti

Održana šesta Mićina ajvarijada

Danas utakmice 5. kola u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Brod / Požega

Jedna osoba preminula, sedam novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“