U Brodu se ponovno tresla zemlja

Dogodilo se na današnji dan 24. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.07.2021
U Brodu se ponovno tresla zemlja


 1704. Velika Britanija preuzela Gibraltar od Španjolske.

1840. veliko nevrijeme je srušilo zvonik crkve Presvetog Trojstva u Brodu. 

1930. umrla Aurelija Kuss Bogdanović dobrotvorka koja je gradu poklonila teren za gradnju „Hrvatskog doma“ u Slavonskom Brodu. Grobnica dobrotvorke Aurelije Kuss Bogdanović na gradskom groblju je prekopana i više ne postoji jer nitko nije plaćao grobarinu.

1942. na skupštini Veslačkog kluba „Sava“ rezimirani su veslački uspjesi postignuti u Osijeku i na natjecanju u Brodu. Utvrđeno je da su u četvercu brodski srednjoškolci najbolja momčad u državi, ali da i u ostalim disciplinama postižu odlične rezultate. 

1943. talijanski diktator Benito Mussolini primoran je podnijeti ostavku. Mussolini je uhapšen i interniran, a 1945. je strijeljan.

1949. Alija Sirotanović je sa osam prijatelja za osam sati rada iskopao 152 tone ugljena i srušio dotadašnji rekord Strahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu uglja.

1964. nakon katastrofalnog potresa 13. travnja u Brodu se ponovno tresla zemlja. 

1969. godine po prvi put su se s Mjeseca ljudi vratili na planet Zemlju. Dakako, radilo se o posadi Apolla 11, prve svemirske misije koja je sletjela na mjesečevu površinu.

2001. dogodila se rijetka pojava da se monarh jedne države nakon svrgavanja uspio vratiti na čelo te iste države ali demokratskim putem. Uspjelo je to Simeonu, koji je bugarskim carem postao u dječačkoj dobi od samo 6 godina.

2010. Najmanje 19 osoba je poginulo, a 510 je povrijeđeno kada je izbila masovna panika i stampedo u tunelu tijekom Love Parade, techno festivala u njemačkom gradu Duisburgu. 

2013. Zavod za javno zdravstvo i Teh. gradnja d.o.o iz Zagreba potpisali ugovor o izgradnji zgrade Zavoda u Novoj Gradiški. Riječ je o objektu površine 1.032 kvadratna metra, a vrijednost radova je 8,2 milijuna kuna. U zgradi u krugu novogradiške Opće bolnice bit će smještene službe za školsku medicinu i epidemiologiju, a u njoj bi svoje mjesto trebala naći i služba za prevenciju ovisnosti.

2014. gradovi i općine moraju građanima omogućiti razvrstavanje sedam iskoristivih komponenti otpada – papir, metal, staklo plastika, tekstil, problematični i glomazni otpad. Cilj je spriječiti proizvodnju otpada, upotrebljavati nastali otpad kao resurs i smanjiti količinu otpada koji se šalje na odlagalište.

2019. u napadu na vozilo HV-a u Afganistanu smrtno ranjen hrvatski vojnik Josip Briški (27), ostala dvojica su lakše ranjeni.

2020. U 86. godini preminuo Pero Zlatar legenda hrvatskog novinarstva. Bio je urednik nekoliko izdanja zagrebačke kuće Vjesnik koja i danas imaju kultni status. Radio je do kraja jer je i sam govorio da novinarstvo nema dobne granice ni rok trajanja.

Rođeni na današnji dan su: francuski književnik, Alexandre Dumas (1802), narodni preporoditelj i političar, Dinko Vitezić (1822), hrvatski glumac, Boris Miholjević (1938.), Dražen Zečić, pjevač (1967), Jennifer Lopez, američka glumica (1969.). 

Umrli na današnji dan su: Peter Sellers, britanski filmski komičar i glumac (1980.), Isaac Bashevis Singer, američki književnik židovskog podrijetla (1991.), Ivo Kalina, hrvatski slikar (1995.), Mia Oremović, hrvatska glumica (2010.), Josip Bobi Marotti, hrvatski glumac (2011.).

Zadnje vijesti

Marsonia do prve gostujuće pobjede u Pleternici nakon preokreta

42 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni