U Brodu s radom počeo Zavod za hitnu medicinu

Dogodilo se na današnji dan 1. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 01.03.2020
U Brodu s radom počeo Zavod za hitnu medicinu
 1565. Prijestolnica karnevala, brazilski Rio de Janeiro osnovan je na današnji dan. Ime Rio de Janeiro (Siječanjska rijeka) bio je tadašnji naziv za zaljev na kojem leži današnji Rio.

1810. U poljskom selu Želazowa Wola rođen  jedan od najvećih klavirskih skladatelja u svjetskoj povijesti – Frederic  Chopin.  Bio glazbeno čudo od djeteta poput malog Mozarta. U 21 godini Chopin se preselio u Pariz i nikada više nije imao sreću vratiti se u domovinu. Umro je u dobi od svega 39 godina. Sahranjen je na pariškom groblju Pere Lachaise.

1862. „Narodni list“ iz Zadra najstarije su žive hrvatske novine, s bogatom kulturnom, povijesnom i novinarskom tradicijom, koje znanstvenici s pravom nazivaju zadarskim pisanim spomenikom kulture. Prvi broj zadarskog „Narodnog lista“ izišao je 1. ožujka 1862.

1872. Osnovan prvi Nacionalni park na svijetu Yellowstone.

1908. brodski građevinski poduzetnik Ljudevit Dragutin Müller objavio je u lokalnom listu, kako je zakupio pravo plakatiranja na posebnim okruglim stupovima, koje je sagradio na nekoliko mjesta u gradu, prema narudžbi Gradskog poglavarstva. Jedan takav stup nalazi se i danas ispred  caffea Rubicon u Ulici Petra Krešimira IV. 

1912. Ostvaren prvi padobranski skok iz aviona i to s visine od 450 metara.

1991. početak trodnevne bitke za Pakrac. To je bio prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga sa srpskim pobunjenicima.

1992. Bosna i Hercegovina  proglasila je  nezavisnost od Jugoslavije referendumom na kome su Bosanski muslimani i Hrvati glasali za odcjepljenje. Glasovalo je ukupno 2.073.568 glasača, što je izlaznost od 63%, od toga je 99,7% bilo za neovisnost. Mjesec dana nakon referenduma, uslijedila je velikosrpska agresija na BiH.

1995. osnovana kompanija Yahoo!, danas jedan od najvećih svjetskih web portala s pripadajućim uslugama i jedan od najpopularnijih u SAD-u. Osnovali su ga Jerry Yang i David Filo.

1997. Albanska vlada premijera Saljija Beriše podnijela ostavku, poslije dvomjesečnih krvavih nereda  izazvanih krahom  štedionica u kojima su desetine tisuća Albanaca izgubilo životnu ušteđevinu.

2003. Prva sjednica Međunarodnog kaznenog suda u Haagu dogodila se na današnji dan.

2012. Odlukom Županijske skupštine s radom počeo Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, a prestao raditi Centar obiteljske medicine pri Domu zdravlja Slavonski Brod. Osnivanjem Zavoda ujedinile su se Služba hitne medicinske pomoći Slavonski Brod  koja je djelovala unutar Doma zdravlja i Služba hitne medicinske pomoći Nova Gradiška koja je djelovala unutar Doma zdravlja Dr. Andrija Štampar Nova Gradiška. Također su osnovane i nove ispostave i to: u Okučanima, Lužanima i Vrpolju , te objedinjeni hitni bolnički prijem u OB „Dr. Josip Benčević“.

Rođeni današnji dan su:  Frederic Chopin, poljsko-francuski skladatelj (1810), Julije Benošić, hrvatski književnik(1883), Jichak Rabin, izraelski političar (1922.), američki pjevač Harry Belafonte (1927.), Špiro Guberina hrvatski glumac (1933.), hrvatski katolički svećenik Zvjezdan Linić (1941.), Ivo Banac, hrvatski povjesničar (1947.), Radoslav Tomić, hrvatski akademik (1957.), Justin Bieber, kanadsko-američki pjevač (1994.). 

Umrli na današnji dan su:. Vjekoslav Heinzel, zagrebački gradonačelnik (1934), Anica Vranković, hrvatska slikarica (1982.), Karlo Stainer , autor knjige 7000 dana u  Sibiru (1992),  Franjo Glaser, hrvatski nogometni vratar(2003.), Blagoje Adžić, zloglasni general pukovnik JNA (2012), Alain Resnais, francuski redatelj (2014).

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja