U Brodu otvorena Kazališno-koncertna dvorana

Dogodilo se na današnji dan 29. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 29.01.2020
U Brodu otvorena Kazališno-koncertna dvorana
 1886. U Novoj Gradiški osnovano Hrvatsko pjevačko društvo „Graničar, koje je prvi put u tom gradu nastupio 20. i 21. srpnja 1887. i to u vrtu  stare pivare Emila Matokovića.

1897. otvoren je hotel Imperial u Dubrovniku.

1923. rođen je u Garešnici poznati hrvatski pjevač Ivo Robić. Godine 1943. došao je u Zagreb i počeo nastupati u boljim lokalima. Nakon rata već 1945. pjeva u Opatiji. U Ičićima pokraj Opatije sagradio je kuću koja mu je uz Zagreb bila drugi dom. Umro je u Rijeci u 78. godini života. Tri dana pred smrt sastavio je oporuku kojom je kuću u Ičićima vrijednu oko milijun tadašnjih njemačkih maraka ostavio Katoličkoj crkvi. Danas je ta kuća preuređena u kapelu sv. Ivana od Boga.

1925. rođen je hrvatski slikar Ferdinand Kulmer. Potjecao je iz nekoć bogate grofovske obitelji Kulmer, koja je imala nekoliko dvoraca u Hrvatskoj. Od 1975. do 1990. godine bio je redovni profesor na ALU, a od 1991. redovni člana HAZU. Umro je u Zagrebu u 64. godini života. Pokopan je u grobnici barunske i grofovske obitelji Kulmer kod crkve sv. Mirka u Šestinama.

1929. rođen je u Brodu na Savi akademski slikar Franjo Koren, suradnik majstorske radionice Krste Hegedušića i stilski pripadnik apstraktnog ekspresionizma. 

1933. bilo je u Brodu -23°C, a poznati Mata Marković, tada pomoćni radnik na Repićevom kupalištu na Savi, kupao se sa svojim prijateljima i plivao Savom. Tadašnje Brodske novine tom su prilikom ovaj događaj komentirale ovako: „Ako ovi rekorderi, kad ostare, prođu sa svojim zdravljem dobro, mi ćemo im čestitati.“ Pisac tih redova u novinama umro je 30 godina prije čika Mate, najpopularnijeg brodskog „banjina“ svih vremena. 

1939. mještani sela Podvinja pokrenuli su akciju da selo dobije elektriku. Glede toga je u mjesto stigao stručnjak za elektrifikaciju iz Zagreba, koji je trebao proučiti mogućnosti priključka na elektranu brodske Tvornice vagona ili Željezničkog kolodvora.  

1964. otvorene su zimske olimpijske igre u Innsbrucku (Austrija).

1972. otvoren je novosagrađeni dom s koncertnom i kazališnom dvoranom, građen 12 godina, samodoprinosom građana Broda, prema projektu poznatih zagrebačkih arhitekata Marijana Haberle i Hinka Jurkovića. Dom je dobio ime po revolucionaru Đuri Salaju. Kamen temeljac postavljen je 28. travanja 1960., a u gradnji doma sudjelovalo je 35 tvrtki iz cijele Jugoslavije. Nakon uspostave samostalne, neovisne države Hrvatske, Dom i koncertna dvorana dobivaju ime po Ivani Brlić Mažuranić. 

1992. umro je poznati brodski nogometni trener Mato Utvić, dobitnik Zlatne plakete Nogometnog saveza Jugoslavije i Trofeja podmlatka Nogometnog saveza Hrvatske. Rođen je u Sredancima 1914. godine. Od 1931. bio je zaposlen u Tvornici „Đuro Đaković“. Igrao je nogomet u Viktoriji i Jedinstvu. Zvanje trenera dobio je 1935. godine. Trenirao je Amater,  Radnički, BSK, Trgovački, Borac i Željezničar.

2002.  Predsjednik SAD-a  George W.Bush izjavio u Kongresu SAD-a  da počinje rat protiv terorizma.

2005.  Postavljen Info stup na središnjem gradskom trgu u Slavonskom Brodu.

2008. U Starom Petrovom Selu održana prva,  koja je postala tradicionalna, švarglijada u Hrvata. Organizator kulinara Kulin- bećarac, uz potporu TZ Staro Petrovo Selo uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i općine . Više od dvadeset natjecatelja  iz cijele Slavonije predstavilo je svoje švarglove. 

2011.  U Novoj Gradiški održan je  13. poljoprivredno-poduzetničke ideje 2011. Unatoč  recesiji na sajmu je nastupilo 100- tinjak izlagača. Uz izlagače s  Brodsko-posavske županije, svoje proizvode donijeli su i oni s područja Zadarske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske,  Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske i Zagrebačke županije te iz Grada Zagreba.

2017. Povodom  početka izgradnje nove pravoslavne crkve u Slavonskom Brodu održan je blagoslov gradilišta i polaganje kamena temeljca  na zemljištu buduće crkve koja se nalazi u Ulici Andrije Štampara. Nova crkva bit će sagrađena na mjestu nekadašnje pravoslavne crkve Svetog Georgija, a izgledom će biti identična. U sufinanciranju 3,5 milijuna kuna vrijedne izgradnje pravoslavne crkve sudjeluju i Grad Brod i Brodsko-posavska županija. 

2018.  Školski odbor OŠ „Ivan Mažuranić“ Sibinj na sjednici 29. siječnja donio je odluku o promjeni naziva škole OŠ „Ivan Mažuranić“ u OŠ „Sibinjskih žrtava“. Tako će se i Dan škole umjesto dosadašnjeg 22. travnja obilježavati 19. veljače.

Rođeni na današnji dan su: Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik (1860.), Erih Lisak, hrvatski političar i ustaški časnik (1912.), Ivo Robić, hrvatski glazbenik ( 1923),  Stjepan Jimmy Stanić, glazbenik (1929),  hrvatski glazbenik, pjevač i skladatelj Šima Jovanovac (1952.), Petar Čobanković, hrvatski političar (1957.), hrvatski glazbenik i gitarist Bruno Kovačić (1967.), Hana Hegedušić, hrvatska glumica (1976.), hrvatski nogometaš Ivan Klasnić (1980.).

Umrli na današnji dan su: Frederic Kreisler, violončelist i kompozitor (1962),   Ephraim Kishon, izraelski humorist, dramatičar, scenarist i filmski redatelj (2005.), Ferenc Hoffmann, književnik i novinar (2005), Žika Mitrović,  glumac (2005), Nijaz Duraković, političar BiH(2012). 

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji