U Brodu otvoren Strojarski fakultet

Dogodilo se na današnji dan 19. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.04.2020
U Brodu otvoren Strojarski fakultet
 1273. U Zagrebu je održan prvi poznati sabor. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni tocius Sclavonie generalis), a njegove se odluke nazivaju - odredbe sa zakonskom snagom koje je potvrđivao ban.

1883. Na prvim izborima za Hrvatski sabor održanim u Brodu nakon ukinuća Vojne granice, za zastupnika je izabran dr. Gjuro Pilar, rođeni Brođanin i tada sveučilišni profesor u Zagrebu. 

1899. Rodio se u Beču hrvatski akademski slikar Julije Tomić. Bio je 14 godina profesor crtanja na brodskoj gimnaziji. Umro je 4. svibnja 1947. godine.

1921. stupio na snagu zakon o podjeli Irske na republiku Irsku i Sjevernu Irsku, koja je ostala dio Velike Britanije.

1941. Slavonskom Brodu vlasti Nezavisne Države Hrvatske ponovno su vratile naziv Brod na Savi, koji je grad imao do 1934. godine. 

1969. Otvoren je novi postav Muzeja Brodskog Posavlja u zgradi bivšeg gradskog Magistrata. Ocijenjen je jednim od najreprezantativnijih i najuspiješnijih u državi. Postavili su ga prof. Katarina Petrović, tadašnja ravnateljica Muzeja i Kustosi Prof. Milena Nedeljković i prof. Zvonimir Toldi.

1979.  Otvoren je u Slavonskom Brodu Strojarski fakultet, nastao je kao dio Instituta za strojarstvo, u sklopu Đure Đakovića. Nastava strojarstva proizvodnog smjera izvođena je u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.  Godine 1979. postao je dijelom Sveučilišta u Osijeku.

1990. Na slavonskobrodskom korzu održan predizborni skup SKH-SDP, na kome su predstavljeni kandidati za predstojeće izbore. Pred oko 5000 okupljenih govorili su : Boris Malada, Aleksandar Mišo Broz, Zdravko Tomac i Antun Milović.

1993.  Vijećnici novoosnovane općine Oriovac održali prvu sjednicu na kojoj je za predsjednika izabran član HDZ-a Stjepan Pišonić, a zamjenika Anto Kereković (HDZ). Za načelnika su općinski vijećnici izabrali Marijana Pandurića a donačelnika Matu Tustanića, članove HDZ-a.

1993.  Na prvoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Sibinj  za predsjednika je izabran  dipl. in. Dragutin Ljubičić, a potpredsjednika Miro Majetić, dok je za načelnika izabran  dipl. inž. Ivica Stipetić (HDZ) , zamjenika Franjo Babić.

1993. U Oprisavcima su vijećnici za predsjednika Općinskog vijeća izabrali  Ivana Rukavinu iz Oprisavaca, a načelnika Matiju Trepšića i njegovog zamjenika  Franju Rečića.

1995. dogodio se najteži teroristički napad u SAD-u prije rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovačkog centra. U Oklahoma Cityju teroristi su s 2.300 kilograma eksploziva gotovo potpuno uništili zgradu federalne vlade u kojoj su se nalazili uredi američke socijalne službe, tajne službe, agencije za drogu i biroa za alkohol, duhan i oružje. 

1999. godine prvi se put u Berlinu ponovno sastao parlament ujedinjene Njemačke nakon prekida od oko 56 godina 

2005.  Njemački kardinal Joseph Ratzinger izabran za novog papu. Uzeo je ime Benedikt XVI. Bio je papa do svog odreknuća 2013. godine. S više od 78 godina starosti, Joseph Ratzinger je najstariji papa koji je izabran u zadnjih 275 godina.

2006. Potpisan Osnovni ugovor između Vatikana i BiH.

2011. Fidel Castro dao je ostavku na položaj vođe Komunističke partije Kube.

2018. Miguel Diaz- Canel stupio je na dužnost predsjednika Kube, nakon 59 godina obitelji Castro na tom položaju.

Rođeni na današnji dan su: Janko Ibler, hrvatski publicist (1862.),  Anđela Potočnik, hrvatska folklorna umjetnica (1933.), ruska tenisačica, Marija Šarapova (1987.), Kate Hudson, američka glumica (1979.).

Umrli na današnji dan su:  George Gordon Byron, engleski pisac (1824),   Charles Darvin, engleski  prirodnjak i osnivač Teorije o evoluciji (1882), Pierre Curie, francuski fizičar i kemičar (1906),  Konrad Adenauer, njemački političar i državnik (1967.),  Raša Popov, književnik (2017). 

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"