U Brodu održana prva modna revija

Dogodilo se na današnji dan 29. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 29.10.2020
U Brodu održana prva modna revija


 1787. Premijerno izvedena opera „Don Giovani“ s glazbom Wolfganga Amadeusa Mozarta i libretom Lorenza da Pontea, u Državnom kazalištu u Pragu, „Don Giovanni“ se smatra jednim od najvećih glazbenih djela ikad skladanim.

1809. godine u cijeloj Posavini pada obilna kiša s jakim vjetrom i grmljavinom. 

1907. Na današnji dan umro je znameniti hrvatski političar Josip Gržanić. Vjerojatno je najpoznatiji po jednoj zgodi iz Hrvatskog sabora, kad je nogom udario tadašnjeg hrvatskog bana Dragutina Károlyja Khuena Héderváryja u stražnjicu. Gržanić i njegovi kolege osuđeni su na zatvorske kazne, no zbog toga su u javnosti dobili herojski i mučenički status.

1918. Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija prestaje postojati 29. listopada 1918. raskidanjem državnopravnih veza s Carevinom Austrijom i Kraljevinom Ugarskom te stvaranjem Države Slovenaca, Hrvata i Srba, a potom i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

1923. Kemal Ataturk proglasio Tursku republikom čime je nestalo Osmansko Carstvo.

1949. Brodski list izvješćuje da je žetva riže na Jelasu završena a ovršeno je 37 vagona riže. U berbi su Frontovci gradske organizacije dali 40 tisuća „dobrovoljnih sati“. Frontovci su o tom pothvatu ispjevali i pjesmicu: „Od kad sam se rodio, nisam ništa radio, a sad idem dobre volje, na rižino polje“.

1960. U Slavonskom Brodu održana prva modna revija. Najveći brodski dućan tekstila i odjeće „Brodski magazin“ na glavnom gradskom trgu organizirao je modnu reviju pod nazivom „Revija suvremenog odijevanja“. Modele su nosili prodavači – „manekeni“ iz same trgovine, ali i lijepe atraktivne Brođanke.

1964. dogodila najveća pljačka dragulja u američkoj povijesti. Ukradeno je drago kamenje iz Američkog prirodoslovnog muzeja) u New Yorku.

1969.  Uspostavljena prva udaljena veza između dva kompjutera na sveučilištima Stanford i Kalifornija. Taj događaj označava početak  ere interneta.

1971. na naslovnoj strani Brodskog lista udarni članak najavljuje da 29. studenoga 1971. godine, na svečano otvaranje Spomen-doma „Đuro Salaj“ u Brodu, dolazi glavom Josip Broz Tito, koji će biti nazočan i izvedbi opere Ivana Zajca „Nikola Šubić Zrinski“ za koju je libreto napisao brodski sin Hugo Badalić. Operu će izvesti HNK iz Zagreba. Međutim niti je Tito došao, niti je opera izvedena. Čak ni Dom nije otvoren. 

1992. Srbi su okupirali Jajce. Oko 40 000 Hrvata i Muslimana povuklo se u smjeru Travnika. 

1999. Hrvatski sabor proglasio je 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. 

2001.  Republika Hrvatska potpisala je Sporazum o stabilizaciju i pridruživanju u Luksemburgu.

2013. Pješčana plaža Sportsko- rekreacijskog centra „Poloj“ na Savi u Slavonskom Brodu proglašena jednom od četiri najbolje hrvatske plaže na Danima hrvatskog turizma. Tim povodom Gradu Slavonskom Brodu dodijeljen je  „Turistički cvijet“ Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije među 900 pregledanih hrvatskih plaža.

2018.  Započeli radovi na uređenju tribina na Stadionu kraj Save u vrijednosti 400.860 kuna. Predviđeno je postavljanje novih sjedala za gledatelje, izrada tunela za izlazak igrača na teren, montiranje novih kućica za rezervne igrače i delegate te ugradnja novog pulta u VIP loži.

Rođeni na današnji dan su: Bernie Esslestone, vlasnik formule 1 (1930), Vedrana Rudan književnica (1949), hrvatski glumac Velimir Čokljat (1958.), američka glumica Winona Ryder (1971.).

Umrli na današnji dan su: Tituš Brezovački, hrvatski književnik (1805.), Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski pjesnik (1908.), Joseph Pulitzer, američki nivinar (1911), švedski kralj Gustaf V. (1950.),  Ivan Matičević, hrvatski politički emigrant (1974.), Frane Matošić, hrvatski nogometaš (2007).

Zadnje vijesti

Oprez u sezoni grijanja: neispravni dimnjaci i instalacije znaju prouzročiti materijalne štete i fatalne ishode

155 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Završena sanacija klizišta na drenovačkom groblju

VIJESTI

VIDEO

Oprez u sezoni grijanja: neispravni dimnjaci i instalacije znaju prouzročiti materijalne štete i fatalne ishode

FOTO GALERIJA

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu

Koracima i stopama Andrije Štampara

Kadetsko-juniorska ekipa Karate kluba Slavonski Brod prvaci Hrvatske

Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Održana edukativna i razumljiva radionica za novinare u projektu “Zajednica bez granica”