U Brodu održan Filmski festival

Dogodilo se na današnji dan 16. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.08.2018
U Brodu održan Filmski festival


 1740. u Požegi je rođen Antun Mandić. U rodnom gradu je završio pučko školovanje, retoriku u Zagrebu, filozofiju u Beču, a teologiju u Bolonji. Prvotno je župnik u Slavonskom Kobašu, a zatim u Lipovljanima. Biskup Bosanske i li đakovačke i srijemske biskupije postaje 14. lipnja 1806. Te je godine u Đakovu otvorio Bogoslovno sjemenište s visokom bogoslovnom školom i tako riješio problem odgoja svećeničkih kadrova za ujedinjenu biskupiju. Osnovao je pučke škole u pet đakovačkih župa te u Đakovu je otvorio prvu ljekarnu i pomagao izdavati knjige na hrvatskom jeziku. Preminuo je u Đakovu 11. siječnja 1815. godine.

1876. Brod je posjetio zapovjednik uprave hrvatsko-slavonske Vojne granice, austrijski general Anton Mollinary, zaslužan za obaloutvrđivanje brodske savske obale i počasni građanin Broda. Dočekali su ga gradonačelnik Adolf Müller i gvardijan i tajnik franjevačke provincije velečasni Ivan Rodić.

1881. imenovan je za nadbiskupa vrhbosanskog dr. Josip Stadler, obnovitelj crkvenog i vjerskog života u Bosni i neumorni kulturni djelatnik. Rođen je u Brodu na Savi 24. siječnja 1843. godine. 

1936. u Berlinu su  zatvorene 11. Olimpijske igre, a 1954. izašlo je prvo izdanje popularnih američkih sportskih novina SportsIllustrated. 

1977. godine umro je u 43. godini života slavni američki pjevač Elvis Presley, poznat kao „Kralj rock and rolla“.

1991. SJP Ris MUP-a RH u akciji deblokade prometnice Novska-Okučani.

2014. se u Slavonskom Brodu održao Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza. Na festivalu je prikazano 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU. 

Ostali događaji:

1815. rođen je znameniti svetac Ivan Bosco, poznat i kao don Bosco.

1863. je na današnji dan potpisana Proklamacija o emancipacijikojom su oslobođeni robovi u pobunjenim južnjačkim državama.

1891. posvećena je jedina čelična crkvena građevina u Aziji – bazilika sv. Sebastijana u Manili na Filipinima.

1898. Edwin Prescott je patentirao „rollercoaster“ nazvan „Loop-the-Loop“ na temelju kojeg su razvijeni „rollercoasteri“ s petljom koji su neizbježni u svim zabavnim parkovima.

1985. u bračnu luku su uplovili Madonna i Sean Penn.

1989. jaka solarna baklja zaustavila rad burze u Torontu u Kanadi.

2005. godine, za vrijeme večernje molitve u Taizéu, bratu Rogeru prišla je 36-godišnja Rumunjka imenom LuminiţaRuxandraSolcan i izbola ga više puta nožem, u leđa i grlo.

2012. Kina pretekla Japan po jakosti gospodarstva.

Rođeni na današnji dan su: Wilhelm Wundt, njemački filozof i psiholog (1832.), izraelski političar, Menachem Begin (1913.), Charles Bukowski, američki književnik (1920.), izraelski političar, Shimon Peres (1923.), Madonna, američka pjevačica, glumica, spisateljica, aktivistica i pop-ikona (1958.), hrvatski književnik i romanopisac, Pavao Pavličić (1946.), James Cameron, kanadski filmski redatelj i producent (1954.), slovenska alpska skijašica, Mateja Svet (1968.), Milan Rapaić, hrvatski nogometaš (1973.), američki glumac, Shawn Pyfrom (1986.). 

Umrli na današnji dan su: Umberto Boccioni, talijanski futuristički umjetnik (1916.), Wanda Landowska, poljska čembalistica i skladateljica (1959.), Babe Ruth, američki igrač baseballa i nacionalna ikona SAD (1948.), Elvis Presley, američki pjevač (1977.), Mile Mrkšić, general JNA i Srpske vojske Krajine i osuđeni ratni zločinac (2015.).

 

Zadnje vijesti

Napreduje izgradnja vrtića u Kažotićevoj

Raspisan Javni natječaj za odabir kandidata za pričuvnog policijskog službenika

Radnicima Đure Đakovića isplaćene plaće za rujan, prekida se štrajk

SPORT

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata BPŽ

Na Klasijama održan 21. Memorijalni malonogometni turnir

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Nikad glamurozniji, veći i spektakularniji Sajam vjenčanja Exclusive u Novoj Gradiški

FOTO GALERIJA

Održana večer Vojvođanskih Hrvata

Tehnička škola predstavila projekt "Slavonika 5.0" vrijedan 80 milijuna kuna

Uz blagdan Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Osnovna škola iz Oriovca prvi put partner u dvogodišnjem međunarodnom KA2 projektu

Održano četvrto slavonskobrodsko maketarsko natjecanje "Festung kup"