U Brodu održan Filmski festival

Dogodilo se na današnji dan 16. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.08.2018
U Brodu održan Filmski festival
 1740. u Požegi je rođen Antun Mandić. U rodnom gradu je završio pučko školovanje, retoriku u Zagrebu, filozofiju u Beču, a teologiju u Bolonji. Prvotno je župnik u Slavonskom Kobašu, a zatim u Lipovljanima. Biskup Bosanske i li đakovačke i srijemske biskupije postaje 14. lipnja 1806. Te je godine u Đakovu otvorio Bogoslovno sjemenište s visokom bogoslovnom školom i tako riješio problem odgoja svećeničkih kadrova za ujedinjenu biskupiju. Osnovao je pučke škole u pet đakovačkih župa te u Đakovu je otvorio prvu ljekarnu i pomagao izdavati knjige na hrvatskom jeziku. Preminuo je u Đakovu 11. siječnja 1815. godine.

1876. Brod je posjetio zapovjednik uprave hrvatsko-slavonske Vojne granice, austrijski general Anton Mollinary, zaslužan za obaloutvrđivanje brodske savske obale i počasni građanin Broda. Dočekali su ga gradonačelnik Adolf Müller i gvardijan i tajnik franjevačke provincije velečasni Ivan Rodić.

1881. imenovan je za nadbiskupa vrhbosanskog dr. Josip Stadler, obnovitelj crkvenog i vjerskog života u Bosni i neumorni kulturni djelatnik. Rođen je u Brodu na Savi 24. siječnja 1843. godine. 

1936. u Berlinu su  zatvorene 11. Olimpijske igre, a 1954. izašlo je prvo izdanje popularnih američkih sportskih novina SportsIllustrated. 

1977. godine umro je u 43. godini života slavni američki pjevač Elvis Presley, poznat kao „Kralj rock and rolla“.

1991. SJP Ris MUP-a RH u akciji deblokade prometnice Novska-Okučani.

2014. se u Slavonskom Brodu održao Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza. Na festivalu je prikazano 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU. 

Ostali događaji:

1815. rođen je znameniti svetac Ivan Bosco, poznat i kao don Bosco.

1863. je na današnji dan potpisana Proklamacija o emancipacijikojom su oslobođeni robovi u pobunjenim južnjačkim državama.

1891. posvećena je jedina čelična crkvena građevina u Aziji – bazilika sv. Sebastijana u Manili na Filipinima.

1898. Edwin Prescott je patentirao „rollercoaster“ nazvan „Loop-the-Loop“ na temelju kojeg su razvijeni „rollercoasteri“ s petljom koji su neizbježni u svim zabavnim parkovima.

1985. u bračnu luku su uplovili Madonna i Sean Penn.

1989. jaka solarna baklja zaustavila rad burze u Torontu u Kanadi.

2005. godine, za vrijeme večernje molitve u Taizéu, bratu Rogeru prišla je 36-godišnja Rumunjka imenom LuminiţaRuxandraSolcan i izbola ga više puta nožem, u leđa i grlo.

2012. Kina pretekla Japan po jakosti gospodarstva.

Rođeni na današnji dan su: Wilhelm Wundt, njemački filozof i psiholog (1832.), izraelski političar, Menachem Begin (1913.), Charles Bukowski, američki književnik (1920.), izraelski političar, Shimon Peres (1923.), Madonna, američka pjevačica, glumica, spisateljica, aktivistica i pop-ikona (1958.), hrvatski književnik i romanopisac, Pavao Pavličić (1946.), James Cameron, kanadski filmski redatelj i producent (1954.), slovenska alpska skijašica, Mateja Svet (1968.), Milan Rapaić, hrvatski nogometaš (1973.), američki glumac, Shawn Pyfrom (1986.). 

Umrli na današnji dan su: Umberto Boccioni, talijanski futuristički umjetnik (1916.), Wanda Landowska, poljska čembalistica i skladateljica (1959.), Babe Ruth, američki igrač baseballa i nacionalna ikona SAD (1948.), Elvis Presley, američki pjevač (1977.), Mile Mrkšić, general JNA i Srpske vojske Krajine i osuđeni ratni zločinac (2015.).

 

Zadnje vijesti

Opačak-Bilić: Građani su pokazali da ne žele promjene

Ćosić: Zahvaljujem se hrvatskim građanima što su dali povjerenje kvalitetnim i kompetentnim ljudima da i dalje vode našu državu

Prvi rezutati DIP-a: HDZ uvjerljivo vodi, potpuni potop Restart koalicije

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika