U Brodu održan Filmski festival

Dogodilo se na današnji dan 16. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.08.2018
U Brodu održan Filmski festival


 1740. u Požegi je rođen Antun Mandić. U rodnom gradu je završio pučko školovanje, retoriku u Zagrebu, filozofiju u Beču, a teologiju u Bolonji. Prvotno je župnik u Slavonskom Kobašu, a zatim u Lipovljanima. Biskup Bosanske i li đakovačke i srijemske biskupije postaje 14. lipnja 1806. Te je godine u Đakovu otvorio Bogoslovno sjemenište s visokom bogoslovnom školom i tako riješio problem odgoja svećeničkih kadrova za ujedinjenu biskupiju. Osnovao je pučke škole u pet đakovačkih župa te u Đakovu je otvorio prvu ljekarnu i pomagao izdavati knjige na hrvatskom jeziku. Preminuo je u Đakovu 11. siječnja 1815. godine.

1876. Brod je posjetio zapovjednik uprave hrvatsko-slavonske Vojne granice, austrijski general Anton Mollinary, zaslužan za obaloutvrđivanje brodske savske obale i počasni građanin Broda. Dočekali su ga gradonačelnik Adolf Müller i gvardijan i tajnik franjevačke provincije velečasni Ivan Rodić.

1881. imenovan je za nadbiskupa vrhbosanskog dr. Josip Stadler, obnovitelj crkvenog i vjerskog života u Bosni i neumorni kulturni djelatnik. Rođen je u Brodu na Savi 24. siječnja 1843. godine. 

1936. u Berlinu su  zatvorene 11. Olimpijske igre, a 1954. izašlo je prvo izdanje popularnih američkih sportskih novina SportsIllustrated. 

1977. godine umro je u 43. godini života slavni američki pjevač Elvis Presley, poznat kao „Kralj rock and rolla“.

1991. SJP Ris MUP-a RH u akciji deblokade prometnice Novska-Okučani.

2014. se u Slavonskom Brodu održao Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza. Na festivalu je prikazano 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU. 

Ostali događaji:

1815. rođen je znameniti svetac Ivan Bosco, poznat i kao don Bosco.

1863. je na današnji dan potpisana Proklamacija o emancipacijikojom su oslobođeni robovi u pobunjenim južnjačkim državama.

1891. posvećena je jedina čelična crkvena građevina u Aziji – bazilika sv. Sebastijana u Manili na Filipinima.

1898. Edwin Prescott je patentirao „rollercoaster“ nazvan „Loop-the-Loop“ na temelju kojeg su razvijeni „rollercoasteri“ s petljom koji su neizbježni u svim zabavnim parkovima.

1985. u bračnu luku su uplovili Madonna i Sean Penn.

1989. jaka solarna baklja zaustavila rad burze u Torontu u Kanadi.

2005. godine, za vrijeme večernje molitve u Taizéu, bratu Rogeru prišla je 36-godišnja Rumunjka imenom LuminiţaRuxandraSolcan i izbola ga više puta nožem, u leđa i grlo.

2012. Kina pretekla Japan po jakosti gospodarstva.

Rođeni na današnji dan su: Wilhelm Wundt, njemački filozof i psiholog (1832.), izraelski političar, Menachem Begin (1913.), Charles Bukowski, američki književnik (1920.), izraelski političar, Shimon Peres (1923.), Madonna, američka pjevačica, glumica, spisateljica, aktivistica i pop-ikona (1958.), hrvatski književnik i romanopisac, Pavao Pavličić (1946.), James Cameron, kanadski filmski redatelj i producent (1954.), slovenska alpska skijašica, Mateja Svet (1968.), Milan Rapaić, hrvatski nogometaš (1973.), američki glumac, Shawn Pyfrom (1986.). 

Umrli na današnji dan su: Umberto Boccioni, talijanski futuristički umjetnik (1916.), Wanda Landowska, poljska čembalistica i skladateljica (1959.), Babe Ruth, američki igrač baseballa i nacionalna ikona SAD (1948.), Elvis Presley, američki pjevač (1977.), Mile Mrkšić, general JNA i Srpske vojske Krajine i osuđeni ratni zločinac (2015.).

 

Zadnje vijesti

U Zagrebu predstavljena knjiga "Sveti Filip Neri - Prorok Radosti", autora vlč. Pave Martića, Brođanina

Mlade brodske kajakašice među šest najboljih posada na Turniru olimpijskih nada

Berba u glasovitim stupničkim vinogradima može početi

VIJESTI

NOVA KNJIGA MLADOG BRODSKOGA SVEĆENIKA

U Zagrebu predstavljena knjiga "Sveti Filip Neri - Prorok Radosti", autora vlč. Pave Martića, Brođanina

NAJČITANIJE DANAS

Putopisni dokumentarac slavonskobrodskog bajkera i avanturiste

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu

FOTO GALERIJA

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

12. DAN AVANTURE - Ljepote južne Albanije u kojima je lako "nestati"

Najbolji turistički animator, Brođanin Juraj Kirchofer (25), i ove sezone oduševio brojne turiste

11. DAN AVANTURE - Do egzotičnih plaža tirkiznog Jonskoga mora - 'kozjim' putevima...