U Brodu nema dovoljno udomitelja, djeca smještena u obiteljima u Gradiški, Osijeku, Zagrebu

Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati, stoji u deklaraciji o pravima djeteta, a djeci bez roditeljske skrbi može dati toplinu obitelji kroz udomiteljstvo.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 30.09.2014
Upravo iz tog razloga danas je održan u Slavonskom Brodu Okrugli stol o promicanju i unapređenju udomiteljstva za djecu organiziran u sklopu projekta "Dječji centar" Doma za djecu Slavonski Brod.

"Sretni smo što možemo na ovaj način potaknuti neke obitelji koje imaju potencijala za udomljavanje djece da se jave i da se počnu baviti tim poslom jer u našem gradu nema dovoljno udomiteljskih obitelji  i to je nešto što pokušavamo na ovaj način razviti i potaknuti.", rekla je ravnateljica Doma Renata Puljko.

Udomiteljstvo je  alternativni oblik skrbi, ali se pokazalo da djeca koja su odrasla u udomiteljskoj obitelji, a ne u domu za nezbrinutu djecu imaju niz prednosti i manje poteškoća u ponašanju jer je to njihovo prirodno okruženje.

"Ukoliko udomitelji naiđu na poteškoće, moći će se nama uvijek obratiti za podršku. Imamo dugogodišnje iskustvo u odgoju djece i dječji domovi se transformiraju u dječje centre koji će biti podrška i udomiteljskim obiteljima, ali i drugim obiteljima koje imaju poteškoća, a sve u svrhu sprječavanja izdvajanja djece iz bioloških obitelji", nastavlja Puljko.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod Slavica Nikšić rekla je kako se malo obitelji u našem gradu odlučuje na ovakav potez.

"Trenutno u Centru za socijalnu skrb imamo 50-ak djece smještenih u udomiteljske obitelji, za razliku od 20-ak djece koje su u Domu za nezbrinutu djecu Slavonski Brod. Moram reći da nažalost veliki broj te djece nalazi se van Slavonskog Broda upravo zbog maloga broja udomitelja i udomiteljskih obitelji na našem području. Uglavnom su to djeca u Novoj Gradiški, Osijeku pa čak imamo i u Zagrebu", kaže Nikšić.

Udomiteljska obitelj je obitelj koja ima dozvolu za obavljanje udomiteljstva, a čine ju udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu. Njoj se osigurava naknada za podmirenje troškova udomljene osobe i naknada za njegov rad.

Zadnje vijesti

Vozio unatoč izrečenoj zaštitnoj mjeri zabrane upravljanja motornim vozilom

U Štamparevoj teško ozlijeđen 86-godišnji biciklist

Direktor brodske tvrtke skupo platio kupovinu zaštitnih maski koje nije dobio

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline