U Brodu najviša temperatura

Dogodilo se na današnji dan 6. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.08.2018
U Brodu najviša temperatura


 1272. umro je u 33 godini života hrvatski i ugarski kralj Stjepan V. - sin poznatog Bele IV. iz dinastije Arpadovića. Naslijedio ga je Ladislav IV. „Kumanac“.

1806. ugasilo se Sveto Rimsko Carstvo konačnom abdikacijom posljednjeg cara Franje II. (unuka carice Marije Terezije).Za Hrvatsku je zanimljivo da se granica Svetog Rimskog Carstva tijekom velikog dijela povijesti nalazila na Sutli i da se znatnim dijelom poklapala s današnjom hrvatsko-slovenskom granicom, tako da su slovenske zemlje pripadale Carstvu, a hrvatske ne. Među većim iznimkama bila je Istra koja je dugo pripadala Carstvu, naročito dio oko Pazina (tzv. pazinska grofovija ili pazinska knežija).

1885. u Novoj Gradiški na osnivačkoj skupštini mjesnih vinogradara prihvaćen je Vinogradarski red za Kraljevinu Hrvatsku i Slavoniju i osnovana je prva gospodarska udruga u tom gradu. 

1912. u Brodu je osnovna Zadruga za izgradnju radničkog doma u povodu inicijative Socijaldemokratske stranke Hrvatske za izgradnju radničkih domova diljem Hrvatske. Prvi radnički dom u Hrvatskoj uskoro je i sagrađen u Brodu, a drugdje ova akcija nije imala jači odjek. 

1921. brodske novine donose vijest kako je, kod izlaska iz Narodne skupštine u Beogradu, uhapšen brodski poslanik krojač Đuro Salaj zbog umiješanosti u atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića. Salaj je osuđen na dvije godine zatvora, koje je odležao u Požarevcu. 

1923. umro je odvjetnik i političar Vatroslav Naco Brlić, sin Fany Daubachy i Andrije Torkvata Brlića, suprug Ivane Brlić Mažuranić. Rođen je u Brodu 25. srpnja 1962. godine. 

1933. Brođanin Eugen Cico Schrepal kao student u Zagrebu i član zagrebačkog Plivačkog kluba „Concordia“ osvaja na državnom prvenstvu održanom u Splitu prvo mjesto u plivanju prsno na pedeset metara. On je prvi športski šampion države podrijetlom Brođanin. 

1945. Američki bombarder B-29 pod imenom Enola Gay izbacio je atomsku bombu nazvanu Little Boy na japanski grad Hirošimu.

1965. Izdan album Help od Bitlsa.

1992. Na središte Slavonskog Broda granate padaju već u 5,40 sati. Štete su velike. Izbilo je nekoliko požara. Napadi se nastavljaju u 8.24, 11.00, 11.45, 14.48, 15.45, 16.57 i 18.25 sati. Palo je na grad oko 170 granata. Jedan 19-godišnja djevojka je poginula na naselju Slavonija II, a 12 osoba je lakše i teže ranjeno. 

2012. u Slavonskom Brodu je izmjerena najviša temperatura zraka, 40,5°C.

Ostali događaji:

1890. električna stolica je prvi put u povijesti upotrijebljena kao sredstvo smaknuća. Na njoj je usmrćen William Kemmler, osuđen za ubojstvo supruge sjekirom.

1964. Prometej, poznat i kao WPN-114, bristleconski bor iz WheelerPeaka u istočnoj Nevadi, za potrebe znanstvenog istraživanja, posjekao je student i zaposlenik U.S. Forest Servicea. „Problem“ koji su poslije otkrili je da su posjekli tada najstarije drvo na svijetu.

2012. NASA-in rover Curiosity sletio na Mars.

Rođeni na današnji dan su: škotski mikrobiolog i biolog koji je otkrio penicilin, Sir Alexander Fleming (1881.), Robert Mitchum, američki glumac (1917.), hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, sportski direktor i izbornik, Dražen Jerković (1936.), Josip Kekez, hrvatski kroatist (1937), August Kovačević, hrvatski jezikoslovac, akademik HAZU (1938.), hrvatski akademik, Goran Tribuson (1948.).

Umrli na današnji dan su: Adolf Veber Tkalčević, hrvatski filolog, književnik, književni kritičar i estetičar (1889.), Theodor Adorno, njemački filozof (1969.), Pavao VI., papa (1978.), Ben Klassen, američki kreativist i izumitelj (1993.), Ivo Balentović, književnik (2001), Krešo Novosel, hrvatski TV urednik, novinar i pisac (2008.), Savka Dabčević-Kučar, hrvatska političarka i ekonomistica (2009.), Marijan Domić, hrvatski trubač, aranžer i skladatelj (2011.).

Zadnje vijesti

Za Rekord Tim 3 domaće pobjede

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

Beauty lounge RITUAL by Marko Zirdum pretvara snove o sjajnoj i njegovanoj kosi u stvarnost

NAJČITANIJE DANAS

Zabava Udruge "Prsten"

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

U tijeku radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

Obilježena 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Trešnjevka prejaka za Brod na Savi