U Brodu najviša temperatura

Dogodilo se na današnji dan 6. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.08.2017
U Brodu najviša temperatura


1272. godine umro je hrvatski i ugarski kralj Stjepan V. - sin poznatog Bele IV. iz dinastije Arpadovića. Za vrijeme Bele IV. Ugarsku i Hrvatsku poharali su Mongoli, a čak je i sam kralj morao bježati pred njima. Jedno vrijeme sklonio se i na području današnjeg Zagreba, a zatim i u Dalmaciji, zajedno sa svojim malim sinom Stjepanom, kojem su bile samo oko 2 godine. Poznata je činjenica da je Bela IV. nagradio zagrebački Gradec nakon mongolskog povlačenja. Kad je Stjepan imao oko 5 godina, otac Bela IV. dao ga je okruniti za tzv. „mladog kralja“ (lat. rex junior). To je u srednjem vijeku bila česta pojava u Hrvatsko-ugarskom Kraljevstvu, a i u nekim drugim europskim državama, jer su tako očevi osiguravali svojim sinovima nasljeđivanje kraljevske titule. Vrlo je zanimljivo da se Stjepan V. oženio jednom Kumankom, čije je ime bilo Elizabeta, a koja je vjerojatno bila kći kumanskog kana Kutena (Köten, Kutan). Naime, Kumani su bili nomadsko pleme koje je došlo iz Azije i naselilo se prvo na istoku Europe, a zatim i u Ugarskoj u vremenu oko mongolske invazije. Kumani su bili saveznici Bele IV. u borbi protiv Mongola, pa je to prijateljstvo zapečaćeno i spomenutom ženidbom na visokoj razini. Elizabeta Kumanka postala je tako hrvatska i ugarska kraljica. Rodila je svom suprugu Stjepanu V. budućeg kralja Ladislava IV. s nadimkom „Kumanac“ i još nekoliko kćeri (dvije su postale udajom čak i srpske kraljice). Kralj Stjepan V. umro je na današnji dan u dobi od samo 33 godine. Naslijedio ga je spomenuti Ladislav IV. „Kumanac“, koji je svojim kumanskim rođacima pridavao veliku pažnju.

 
1806. ugasilo se Sveto Rimsko Carstvo konačnom abdikacijom posljednjeg cara Franje II. (unuka carice Marije Terezije).Za Hrvatsku je zanimljivo da se granica Svetog Rimskog Carstva tijekom velikog dijela povijesti nalazila na Sutli i da se znatnim dijelom poklapala s današnjom hrvatsko-slovenskom granicom, tako da su slovenske zemlje pripadale Carstvu, a hrvatske ne. Među većim iznimkama bila je Istra koja je dugo pripadala Carstvu, naročito dio oko Pazina (tzv. pazinska grofovija ili pazinska knežija).
 
1885. godine u Novoj Gradiški na osnivačkoj skupštini mjesnih vinogradara prihvaćen je Vinogradarski red za Kraljevinu Hrvatsku i Slavoniju i osnovana je prva gospodarska udruga u tom gradu. 
 
1912. godine u Brodu je osnovna Zadruga za izgradnju radničkog doma u povodu inicijative Socijaldemokratske stranke Hrvatske za izgradnju radničkih domova diljem Hrvatske. Prvi radnički dom u Hrvatskoj uskoro je i sagrađen u Brodu, a drugdje ova akcija nije imala jači odjek. 
 
1921. godine brodske novine donose vijest kako je, kod izlaska iz Narodne skupštine u Beogradu, uhapšen brodski poslanik krojač Đuro Salaj zbog umiješanosti u atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića. Salaj je osuđen na dvije godine zatvora, koje je odležao u Požarevcu. 
 
1923. godine umro je odvjetnik i političar Vatroslav Naco Brlić, sin FanyDaubachy i Andrije Torkvata Brlića, suprug Ivane Brlić Mažuranić. Rođen je u Brodu 25. srpnja 1962. godine. 
 
1933. godine Brođanin Eugen Cico Schrepal kao student u Zagrebu i član zagrebačkog Plivačkog kluba „Concordia“ osvaja na državnom prvenstvu održanom u Splitu prvo mjesto u plivanju prsno na pedeset metara. On je prvi športski šampion države podrijetlom Brođanin. 
 
1992. godine granate padaju po središtu grada već u 5,40 sati. Štete su velike. Izbilo je nekoliko požara. Napadi se nastavljaju u 8.24, 11.00, 11.45, 14.48, 15.45, 16.57 i 18.25 sati. Palo je na grad oko 170 granata. Jedan 19-godišnja djevojka je poginula na naselju Slavonija II, a 12 osoba je lakše i teže ranjeno. 
 
2012. u Slavonskom Brodu je izmjerena najviša temperatura zraka, 40,5°C.
 
 
Ostali događaji:
 
1753. godine znanstvenika GeorgaWilhelmaRichmanna, koji je eksperimentirao za vrijeme oluje s metalnim vodičima, ubila je munja koju je jedan od takvih vodiča privukao.
 
1890. godine električna stolica je prvi put u povijesti upotrijebljena kao sredstvo smaknuća. Na njoj je usmrćen William Kemmler, osuđen za ubojstvo supruge sjekirom.
 
Prvi Venecijanski Filmski Festival (ItalianMostraInternazionaled'ArteCinematografica di Venezia), ujedno i najstariji filmski festival na svijetu, otvoren je 1932. godine.
 
Američki bombarder B-29 pod imenom EnolaGay 1945. godine izbacio je atomsku bombu nazvanu Little Boy na japanski grad Hirošimu.
 
Prometej, poznat i kao WPN-114, bristleconski bor iz WheelerPeaka u istočnoj Nevadi, za potrebe znanstvenog istraživanja, posjekao je 1964. godine student i zaposlenik U.S. Forest Servicea. „Problem“ koji su poslije otkrili je da su posjekli tada najstarije drvo na svijetu.
 
Tim Berners-Lee predstavio je 1991. godine projekt World Wide Web.
 
1996. NASA objavila da meteorit ALH 84001 sadrži dokaze o primitivnim oblicima života.
 
2012. NASA-in rover Curiosity sletio na Mars.
 
Rođeni na današnji dan su:
Daniel O'Connell, irski političar (1775.), škotski mikrobiolog i biolog koji je otkrio penicilin, Sir Alexander Fleming (1881.), Andy Warhol, američki slikar, dizajner i filmski stvaratelj (1928.), hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, sportski direktor i izbornik, Dražen Jerković (1936.), August Kovačević, hrvatski jezikoslovac, akademik HAZU (1938.), hrvatski akademik, Goran Tribuson (1948.), David Robinson, američki košarkaš (1965.), američki model, Marisa Miller (1978.). 
 
Umrli na današnji dan su:
Siksto II., papa (258.), Sveti Dominik Guzman, svetac, utemeljitelj dominikanskog reda (1221.), Ben Jonson, engleski dramatičar (1637.), Adolf Veber Tkalčević, hrvatski filolog, književnik, književni kritičar i estetičar (1889.), Theodor Adorno, njemački filozof (1969.), Pavao VI., papa (1978.), Ben Klassen, američki kreativist i izumitelj (1993.), Krešo Novosel, hrvatski TV urednik, novinar i pisac (2008.), Savka Dabčević-Kučar, hrvatska političarka i ekonomistica (2009.), Marijan Domić, hrvatski trubač, aranžer i skladatelj (2011.).
 
Citat dana: „Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.“ ~ François de La Rochefoucauld
 
Blagdani i spomendani:
Dan grada Gline, Dan grada Slunja
Zadnje vijesti

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Otkriven kradljivac

VIJESTI

BLOKADA PROMETA I U SLAVONSKOM BRODU

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

SPORT

Osvojili titulu najbolje ekipe na državnom prvenstvu

Boksačice i boksači BK Brod kod župana Marušića

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“