U Brodu na središnjem trgu zabranjeno prometovanje motornim vozilima

Dogodilo se na današnji dan 5. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 05.02.2020
U Brodu na središnjem trgu zabranjeno prometovanje motornim vozilima
 1525. rođen u Bilinama kraj Knina Juraj II. Drašković hrvatski teolog, kardinal i hrvatski ban. Pripadao je velikaškoj obitelji Drašković.

1878. umro je u Novskoj hrvatski književnik, etnolog Luka Ilić Oriovčanin. Rođen je u Oriovcu 15. listopada 1817. godine. Bavio se i numizmatikom i arheologijom. 

1887. U milanskoj Skali prvi put izvedena Verdijeva opera „Otelo“.

1922. umro Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski izumitelj i inženjer u Zagrebu od upale pluća. Za života je osmislio oko 80-ak izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike. Od njegovih izuma posebno treba spomenuti manometar, dinamometar, anodnu bateriju, obrnutu turbinu, propeler za pokretanje helikoptera, uređaj za mjerenje protoka tekućine, pečatne voskove. Svojim izumima Penkala je pokazao i dokazao da je bio ispred svoga vremena.

1929. za gradonačelnika Broda izabran je Vendelin Djanješić, sin poznatog brodskog remenara iz Starčevićeve ulice Đure Djanješića, potomak jedne od najstarijih brodskih obitelji.  

1958. Gamal Abdel Naser izabran za prvog predsjednika  Ujedinjene Arapske Republike, kasniji Egipat.

1971. Treća ekspedicija na Mjesec stigla je na današnji dan, pristavši lunarnim modulom blizu Fra Maura. Alan Shepard i Edward Mitchell hodali su Mjesečevom površinom 4 sata, skupljajući uzorke.

1974. prvaci Hrvatske u boksu postali su Brođani Kruno Lojen u teškoj i Ilija Gašić u polusrednjoj kategoriji. Dvadeset osmi šampionat Hrvatske održan je u dvorani Klasije u Slavonskom Brodu.

1985. rođen portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo.

1990. legalizirane političke  stranke u Hrvatskoj.

1991. U Bosanskom Brodu zasjedao je glavni odbor Srpske Demokratske Stranke na kojem su bili predstavnici ove stranke iz Slavonskog Broda, Odžaka i Slavonske Požege. S ovog skupa su pozvali JNA i Predsjedništvo SFRJ da poduzmu sve vojne aktivnosti u razoružavanju paravojnih formacija i razbijača jugoslavenske zajednice. 

1994. eksplozija na tržnici u Sarajevu.

1995.  U Zagrebu je u 75. godini života  nakon teške i duge bolesti preminuo Drago Stipac, predsjednik Hrvatske seljačke stranke od njenog ujedinjenja 1991. do Skupštine u prosincu 1994. godine na kojoj je izabran za prvog počasnog predsjednika.

2006.  Reprezentacija Francuske je novi europski prvak u rukometu.

2009. Usporedo s intenzivnim ulaganjima u gradnju komunalne infrastrukture u svim dijelovima Grada Slavonskog Broda – značajna sredstva na godišnjoj razini od 1,2 milijuna kuna ulažu se u uređenje i opremanje prostora u društvenim domovima većine mjesnih odbora.

2018.  Grad Slavonski Brod obavijestio građane i poslovne subjekte da se od 5. veljače zabranjuje prometovanje svim motornim vozilima na glavnom gradskom Trgu Ivana Brlić Mažuranić i ulicama u kojima su postavljeni opločnici  namijenjeni pješacima (Ulica Ante Starčevića, Ulica Ivana pl. Zajca, Trg Josipa Stadlera ). 

Rođeni na današnji dan su: Baltazar Adam Krčalić, hrvatski povjesničar, teolog i pravnik (1715.), škotski izumitelj John Boyd Dunlup (1840.), Jagoda Truhelka, hrvatska književnica (1864), Mihail Ostrovidov, hrvatski novinar ruskog porijekla (1930),  Zlatko Kramarić, političar (1956),  Rok Petrovič,  skijaš (1966.), portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo (1985.), Vedran Ćorluka, hrvatski nogometaš (1986.).

 Umrli na današnji dan su: Slavoljub Penkala izumitelj  (1922),  Stojan Aralica, slikar (1980),  Joseph L. Mankiewicz, američki (1993.), Slavko Mihalić, hrvatski književnik i akademik ( 2007), Maharishi Mahesh Yogi, osnivač  transcedentalne meditacije (2008.), Brian Jacques, engleski pisac (2011)

 

Zadnje vijesti

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

Odlična ideja - e-knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Devetnica i dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji