U Brodu je počela izgradnja pročistača otpadnih voda

Danas je 315. dan u godini. Do kraja godine još 51 dan.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.11.2017
U Brodu je počela izgradnja pročistača otpadnih voda


 1829. rođen je kraljevski pukovnik i jedan od „najuglednijih i najpoštenijih građana Broda“ te njegov „začasni građanin“ Andrija Olujević. Bio je karijerni austrijski vojnik koji je biran u Hrvatski sabor 1865. kao predstavnik Vojne krajine. Nakon umirovljenja dolazi u Brod i zapažen je kao veliki dobrotvor. Preminuo je u Brodu na Savi 26. kolovoza 1913. godine.

1919. u Brodu je osnovna Gradska garda s pravima i dužnostima policije. Učestalost poslijeratnih pljački, nasilništva, ubojstva i nereda, dosegla je takve razmjere, da je policija bila nemoćna. Na inicijativu bogatih građanskih krugova, formirana je i naoružana Gradska garda, koja je dežurala od 21 do 5 sati u jutro. Gardu je financirao Savez industrijalaca i trgovaca u Brodu. 

1924. u franjevačkom samostanu u Brodu na Savi završavano je uređenje samostanskog istočnog trakta, koji je u proteklim godinama bio vrlo zapušten. 

1938. godine u Slavonskom Brodu, kao i drugim gradovima diljem Hrvatske, započelo osnivanje Društva katoličkih muževa u okviru Hrvatske katoličke akcije, koja je bila nositelj niza društvenih i kulturnih aktivnosti sve do izbijanja Drugoga svjetskog rata. 

1955. godine rođen je u Starim Perkovcima Zdravko Sočković, osnivač prvog ogranka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji Starim Perkovicma. U političkoj karijeri obavljao je u nekoliko mandata funkciju predsjednika Županijskog odbora HDZ-a i član je središnjeg odbora HDZ-a u Zagrebu. Bio je dopredsjednik općine Slavonski Brod, predsjednik Kluba vijećnika u Županijskoj skupštini i predsjednik vijeća Županijske skupštine. Predsjednik je Županijske gospodarske komore. Bio je dragovoljac Domovinskog rata. 

1999. nastavlja se izgradnja magistralnog cjevovoda za vodovod Sibinj – Brodski Stupnik. Radove vrijedne gotovo 7 milijuna kuna izvodi slavonskobrodska tvrtka Vodovod, a trebali su biti gotovi za 126 radnih dana.

1999. u Slavonskom Brodu otvoreni novi prostori u Studentskom centru. Ministrica Žic-Fuchs predala je na upotrebu 22 sobe i 49 ležaja, a utrošeno je oko 3,5 milijuna kuna.

2003. umjesto baroknog raspela, koja je uklonjeno, ispred barokne crkve Sv. Trojstva „na baroknom schmuckplatzu“ postavljen je moderan križ akademskog kipara Šime Vulasa. 

2010. Brodsku Opću bolnicu „Dr. Josip Benčević“ stiže magnetska rezonanca. Ugovor vrijedan 8 milijuna kuna potpisali su ravnatelj bolnice Milan Bitunjac i predsjednik Uprave Hrvatskog Simensa Mladen Fogec. 

2010. u 62 godini života umro je Šimo Đamić, legendarni ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske županije – Šimini anđeli pakla. 

2012. u 55 godini života preminuo magistar phar. Zlatko Mihić, voditelj Ljekarne u OB Dr. Josip Benčević i jedan od osnivača Linos kluba u Slavonskom Brodu. 

2013. započeli radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Slavonskog Broda. Radi se o jednom od najvažnijih elemenata unapređenja vodoopskrbe i odvodnje u gradu, ukupne vrijednosti 30 milijuna eura. U ovoj fazi radova vrijednih 11,6 milijuna eura sudjeluje međunarodni konzorcij predvođen zagrebačkom tvrtkom Tehnika d.o.o. Završetak radova predviđen je za kolovoz 2013. 

Ostali događaji:

  • 1483. rođen je Martin Luther njemački teološki i vjerski reformator, začetnik protestantske reformacije.
  • 1871. Jedna od poznatijih rečenica u povijesti izgovorena je na današnji dan. Nakon višegodišnje potrage Henry Stanley pronašao je nestalog kolegu Davida Livingstona u centralnoj Africi. Susret je započeo riječima: „Dr. Livingstone, pretpostavljam?“.
  • 1888. godine rođen je poznati ruski konstruktor zrakoplova Andrej Nikolajevič Tupoljev.
  • 1928. godine Japan je dobio novog cara koji će provesti zemlju kroz najveću kalvariju japanskog naroda u povijesti, II. svjetski rat i dvije atomske bombe koje su prvi (i zasad, hvala Bogu jedini) put bačene na ljude u Hiroshimi i Nagasakiju. Hirohito je okrunjen na spektakularnoj ceremoniji.
  • 1938. godine umro je turski državnik Mustafa Kemal-paša Atatürk.
  • 1951. U doba mobitela, interneta i satelitskih telefona zvučat će smiješno, ali prošlo je tek 64 godine od prvog automatski uspostavljenog međudržavnog telefonskog razgovora 1951. godine.
  • 1969. Dječje serije edukativnog karaktera postoje od samih početaka televizije, no najpoznatija i najdugovječnija je Ulica Sezam, koju smo i mi imali prilike gledati kao klinci, a koja je počela emitiranje na javnoj televiziji PBS u SAD-u na današnji dan 1969. godine.
  • 1970. godine svijet je napokon dobio priliku upoznati jedno od svjetskih čuda iznutra. Naime, kineska je Komunistička partija otvorila pristup Velikom zidu stranim turistima.
  • 2001. početak prodaje Appleovog iPoda.
  • 2007. godine dogodio se neobičan incident na Ibero-američkom summitu u Santiagu (Čile).
Rođeni na današnji dan su: Friedrich Schiller, njemački književnik (1759.), irski političar Padraig Pearse (1879.), Andrej Tupoljev, ruski konstruktor zrakoplova (1888.), hrvatski matematičar Vladimir Vranić (1896.), Richard Burton, britanski filmski glumac (1925.), hrvatski glumac Slavko Juraga (1959.), Jadranka Krajina, hrvatska glumica i pjevačica (1966.).
 
Umrli na današnji dan su: papa sv. Leon I. (461.), papa Celestin IV. (1241.), kralj Vladislav od Varne (1444.), papa Pavao III. (1549svećenik Jakov Volčić (1888.), Arthur Rimbaud (1891.), Louis Cyr (1912.), Louis Gustave Binger (1936.), Leonid Brežnjev (1982.), Noor Hossain (1987.), Jack Palance (2006.), Norman Mailer (2007.), Dino De Laurentiis (2010.). 
Zadnje vijesti

Predbožićni susret nadbiskupa Hranića i medijskih djelatnika

11 odličja Karate kluba Slavonski Brod u Osijeku

Oprezno u prometu, prošli tjedan 23 nesreće

VIJESTI

Božićna čestitka

Predbožićni susret nadbiskupa Hranića i medijskih djelatnika

NAJČITANIJE DANAS

"Čist Božić i Bistra Nova Godina"

Brodski ronioci sudjelovali u eko akciji u Splitu

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu počelo s provedbom projekta STEM Eco&Energetics

Muzej Brodskog Posavlja predstavlja brodsku arheološku zonu

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

Prihvaćena reorganizacija natjecanja

Motomrazovi darivali mališane u Sibinju