U Brodu i okolici -5ºC

Dogodilo se na današnji dan 13. svibnja

Autor: bportal | Datum objave: 13.05.2015


 1885. godine jutarnja temperatura u Brodu i okolici bila je -5ºC.

1888. godine u Brodu na Savi preminuo je franjevac Đuro Danijel Horvat, pedagog. Školovao se na bogoslovnoj školi u Vukovaru (1851. – 1853.) i Budimu (1853. – 1855.), a za svećenika je zaređen 1853. Posvetio se pedagoškom i pastoralnom radu. Službu propovjednika obnašao je u Cerniku 1875. i Brodu na Savi od 1881. do smrti 12. svibnja 1888. Rođen je i Osijeku 20. lipnja 1827. 
 
1939. godine u Tvornici vagona, strojeva i mostova u Brodu štrajk traje ravno 6 tjedana. Organizirana je štrajkačka kuhinja, koja opskrbljuje štrajkaše i njihove obitelji svakodnevno ručkom. Abonenata je 2100. Seljaštvo obilo pomaže ovu radničku kuhinju u prilozima u hrani. 
 
U sobi Arhiva i knjižnice „Brlić“ održan je 1942. godine inicijativni sastanak uglednih Brođana, na kojem je predloženo osnivanje hrvatskog kulturnog društva „Berislavić“ koje bi se bavilo proučavanjem geologije, klime i hidrografije Broda, zatim arheologije, zemljopisa, statistike, zoologije, filologije, etnografije i gospodarstva. HKD „Berislavić“ bi skrbio o tome da mladi naraštaji imaju prilike upoznavati i poštivati važne događaje iz brodske povijesti, a brinuli bi i o postojećim brodskim spomenicima i izdavalo svoj časopis „Prilozi za poznavanje Broda“. Izabran ej uži odbor za pisanje Pravila društva u koji su ušli dr. Josip Gunčević, dr. Ivo Rubić, dr. Aleksandar Milčić i Julije Hoffmann. Osnivačka skupština društva održana je 25. listopada 1942. godine.
 
Na današnji dan 1944. godine osnovana je ukazom Josipa Broza Tita zloglasna sigurnosna služba poznata pod kraticom OZNA (kratica za „Odjeljenje za zaštitu naroda“). OZNA je imala ulogu sigurnosno-obavještajne organizacije. Vodeću ulogu u toj službi imao je Aleksandar Ranković, po moći drugi čovjek u Partiji nakon Tita. Ranković je svojedobno navodno čak imao partijsku knjižicu s brojem 2 (broj 1 imao je Tito, broj 3 Edvard Kardelj, a broj 4 Milovan Đilas). Po nacionalnosti je Aleksandar Ranković bio Srbin, a nakon rata jedno je vrijeme izgledalo da će upravo on biti Titov nasljednik. Rankovićeve metode bile su represivne, a postojale su glasine da su njegove tajne službe prisluškivale čak i Tita. Ipak, Ranković je 1966. godine pao, što je dovelo do znatne liberalizacije komunističkog režima u čitavoj Jugoslaviji. OZNA je imala ulogu u borbi protiv tzv. „unutarnjih neprijatelja“, kako za vrijeme Drugog svjetskog rata, tako i u razdoblju nakon njega. Svojevremeno se koristila izreka „OZNA sve dozna“ za opis njenih agresivnih metoda izvlačenja informacija. Godine 1946. OZNA je preustrojena, tako da je od nje formirana poznata UDBA (kratica za Ured državne bezbednosti). Također, dio OZNA-e preustrojen je u protuobavještajnu službu KOS (kratica za „Kontraobavještajna služba“). Sve tri navedene službe (OZNA, UDBA i KOS) ostale su do danas zloglasne po svojim represivnim metodama.
 
 
Ostali događaji:
 
1497. godine papa Aleksandar Vi. izopćio je vladara Firence i reformatora Girolama Savonarolu koji je spaljen godinu dana kasnije. 
 
Na današnji dan 1779. godine Hitlerov je rodni kraj prebačen iz bavarskog u austrijsko vlasništvo. Riječ je o području koje se naziva „Innviertel“ prema rijeci Inn koja onuda protječe. Taj je teritorij još od ranog srednjeg vijeka pripadao Bavarskoj, što se odrazilo i na lokalni jezik. Međutim, na današnji je dan 1779. godine Innviertel dodijeljen Austriji mirovnim ugovorom u Teschenu (poljski Cieszyn), kojim je završio Rat za bavarsko naslijeđe.
 
Britanski kapetan Arthur Phillip isplovio je iz Portsmoutha s brodovima punim osuđenika kako bi osnovao prvu kažnjeničku koloniju u Australiji. Flota, simbolično nazvana „Prva flota“, sastojala se od 11 brodova na kojima je ukupno isplovilo 1.403 osobe od kojih su nešto više od polovice činili zatvorenici.
 
1830. godine Ekvator je stekao neovisnost. 
U Milanu je 1909. godine startao prvi Giro d'Italia. Jedna od najpoznatijih biciklističkih utrka pokrenuta je po uzoru na Tour de France, a baš kao što je francuska utrka bila zamišljena da poboljša prodaju dnevnih sportskih novina L'Auto, tako je i Emilio Camillo Costamagna, urednik La Gazzetta dello Sport, planirao da će Giro pomoći njegovim novinama.
 
U portugalskoj Fatimi 1917. godine mladim pastirima ukazala se Gospa. Godinu dana ranije istih troje malih pastira: Lucia de Jesus dos Santos, Francisco Marto i Jacinta Marto (danas svi blaženici), doživjeli su tri ukazanja Anđela Portugala ili Anđela Mira koji im je svaki put poručivao da što više mole. Prvo od šest ukazanja Gospe zbilo se oko podneva, a tom prilikom Francisco je samo vidio Gospu, ali je nije čuo, Jacinta vidjela je i čula Gospu, a Lucia je s Gospom i razgovarala.
 
1950. godine u engleskom Silverstoneu je održano prvo kolo Svjetskog prvenstva u utrkama Formule 1.
 
1981. dogodio se na Trgu sv. Petra u Rimu atentat na papu bl. Ivana Pavla II., upravo na godišnjicu prvog ukazanja Gospe fatimske, koja je još 1917. godine prorekla da će „biskup u bijelom“ biti napadnut. Na papu je iz okupljene gomile pucao Mehmet Ali Ağca, turske nacionalnosti, koji je već prije bio tražen zbog ubojstva jednog novinara u Turskoj.
 
2012. godine umro je Antoine Nguyen Van Thien – katolički biskup iz Vijetnama koji je postao ujedno najduže živući biskup u zabilježenoj povijesti Katoličke crkve.
 
Rođeni na današnji dan: Marija Terezija, austrijska nadvojvotkinja, ugarsko-hrvatska i češka kraljica (1717.), francuski slikar, Georges Braque (1882.), Miroslav Bulešić, hrvatski svećenik i mučenik (1920.), hrvatski filozof i politolog, Davor Rodin (1936.), Ritchie Valens, američki pjevač (1941.), američko-njemačka pop pjevačica Melanie Thornton (1967.), Davor Svedružić, hrvatski glumac (1968.), hrvatski glumac, Siniša Ružić (1969.), Živko Anočić, hrvatski glumac (1981.).

Zadnje vijesti

11 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Korizmena duhovna obnova od 16. do 18. ožujka u svetištu Gospe Brze Pomoći

Polusezona za Mladost iz Banovaca puna uspona i padova

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske