U Brodu cesta na utvrđenoj obali

Dogodilo se na današnji dan 3. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 03.06.2020
U Brodu cesta na utvrđenoj obali
 1540. rođen Karlo Habsburški koji je dao sagraditi Karlovac radi obrane svojih zemalja od Turaka Osmanlija. Grad je sagrađen u obliku snažne zvjezdaste tvrđave karakteristične za renesansno obrambeno graditeljstvo.

1607. U Zagrebu otvorena prva gimnazija u Hrvatskoj. Pokrenuli su je isusovci na lokaciji na kojoj je danas Gornjogradska gimnazija. Svoju drugu gimnaziju u Hrvatskoj isusovci su otvorili u Dubrovniku 1619. godine.

1839. počeo Prvi opijumski rat, odnosno Prvi englesko-kineski rat koji je trajao do 1842. godine.

1878. Brođani su dugo molili, da im krajiška uprava utvrdi savsku obalu u Brodu i da na tako utvrđenoj obali sagradi cestu. Njihovoj molbi odazvao se barun Josip  Filipović, zapovjednik Vojne granice, koji 29. srpnja kod Broda prelazi Savu s tri divizije i izvrši okupaciju Bosne. Ta okupacija donijela je Brođanima novi most i prugu do Vinkovaca i Sarajeva. 

1922. u prvoj jugoslavenskoj tvornici strojeva, vagona i mostova u Brodu na Savi osnovan je Trgovački športski klub „TVANK“.

1941. otvoren je privremeni pontonski prijelaz preko Save kod franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu. Podignut je nakon što je miniran željezno-betonski most 12. travnja 1941.

1968. u Beogradu, a potom i u drugim sveučilišnim centrima u Jugoslaviji, počele su studentske demonstracije, prve u komunističkoj Jugoslaviji. Protest protiv privilegija komunističkih funkcionera, nezaposlenosti i ugrožavanja osnovnih demokratskih prava prekinut je poslije sedam dana, nakon što su studenti dobili obećanje  od predsjednika države Tita da će ubrzo riješiti društvene probleme.  

1973. Sovjetski supersonični avion „Tupoljev 144“ srušio se u blizini Pariza tijekom zrakoplovne izložbe. Poginulo je svih šest članova posade i sedam francuskih seljaka.

1979. Eksplozija na naftnoj platformi Ixtoc I smještenoj u južnom dijelu Meksičkog zaljeva rezultirala je drugim najvećim izlijevanjem nafte u more u povijesti.

1991.  Otvorena u Slavonskom Brodu Scena „Gradsko kazalište“ i Studio za suvremeni ples „Cascavela“. 

2001. Umro poznati holivudski glumac Anthony Quin koji se proslavio ulogom Grka Zorbe u istoimenom filmu. 

2006. Skupština Crne Gore je proglasila neovisnost. Od tada  Srbija i Crna Gora više ne postoje kao zajednička država, u kojoj su u nekoliko državnih zajednica provele 88 godina zajedno.

2016. Američka boksačka legenda Muhamed Alli umro je u 74. godini u bolnici u Feniksu u državi Arizona.

2019. Nakon duge i teške bolesti, u sedamdesetoj godini života preminuo jedan od najvećih nogometaša u povijesti Hajduka Jurica Jerković. Vođa zlatne generacije Hajduka zauzima u povijesti Kluba mjesto rezervirano samo za odabrane. Tiho, u krugu najuže obitelji  sahranjen je na groblju u Splitu. 

Rođeni na današnji dan su:  Josephine Baker, francuska pjevačica (1906), Tony Curtis, američki glumac (1925),  Malkica Dugeč, hrvatska spisateljica iz BiH (1936), Anica Dobra, glumica (1963), hrvatski nogometaš, Mato Neretljak (1979.), Jelena Isinbajeva, ruska skakačica motkom (1982.), španjolski tenisač, Rafael Nadal (1986.), Mario Götze, njemački nogometaš (1992.).

Umrli na današnji dan su: Georges Bizet, francuski skladatelj  (1875), Johann Strauss Mlađi, austrijski  kompozitor valcera (1899.), Franz Kafka, njemački književnik (1924),  Roberto Rossellini, talijanski redatelj (1977.), Ajatolah Homeini, iranski vjerski vođa (1989), Vilim Svečnjak, hrvatski  slikar  (1993),   Anthony Quinn, američki glumac (2001.), Muhamed Alli, američki boksač (2016).

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja