U Brodu 975 nezaposlenih

Izgorjela palača u londonskom Whitehallu, rođen Isaac Newton i Louis Braille, Colt prodao svoj revolver vladi SAD-a, prvi čovjek biciklom obišao svijet, Thomas Edison organizirao je ubijanje jednog cirkuskog slona električnom strujom

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 04.01.2015


Veličanstvena palača u londonskom Whitehallu, koja je od 1530. bila sjedište engleskih monarha na današnji dan 1698. godine izgorjela u katastrofalnom požaru, na području jednog od njezinih terena za viteške dvoboje i vojne smotre niknuo je novi niz zgrada, ali je funkcija ovog terena u središnjem Londonu ostala više-manje ista: vojne parade, uključujući i onu kojom se obilježava kraljičin službeni rođendan, i dalje su glavna zbivanja na Horse Guards Paradeu. Dakako, svakoga dana u nekoliko navrata imate priliku vidjeti i smjenu konjičke straže, a njihova je poslijepodnevna inspekcija neposredna posljedica činjenice da ih je kraljica Viktorija prije više od 130 godina, navrativši jednoga popodneva provjeriti gdje su, zatekla potpuno omamljene pivom… Na ovome se mjestu od 13. pa sve do kraja 17. stoljeća nalazila palača Whitehall po kojoj i današnja ulica nosi ime; na svojem je vrhuncu ova palača sa svojih tisuću i pol prostorija bila veća i od Vatikana i od čuvenog francuskog Versaillesa! Henry VIII. ovdje je 1540. organizirao viteški turnir kojega su pohodili vitezovi iz cijele Europe (i sam se Henry volio baviti tim sportom u svojim mladim danima), a u vrijeme njegove kćeri, Elizabete I., ovdje su se već održavale vojne vježbe u čast njezina rođendana, što je svojevrsna prethodnica današnjeg Trooping the Colour kojim se također obilježava službeni rođendan monarha. Međutim, palača Whitehall gotovo je u cijelosti izgorjela u katastrofalnom požaru 1698. te nakon toga više nikada nije obnovljena – iako je čuveni Sir Christopher Wren, projektant Katedrale sv. Pavla, već bio prionuo na izradu planova za njezinu obnovu.

Na današnji je dan 1643., po gregorijanskom kalendaru rođen po mnogima najveći znanstvenik svih vremena Isaac Newton. Rođen je u jednom zaseoku u engleskoj grofoviji Lincolnshire, od roditelja lokalnih farmera, prilično dobrog imovinskog stanja. Isaac se rodio kao posmrče, u smislu da mu je otac umro 3 mjeseca prije rođenja. Rodio se prerano, pa je majka rekla da je bio tako malen da je mogao stati u kriglu od četvrt galona (1.1 litara). Poput mnogih velikih znanstvenika, Isaac je bio drugačiji od ostale djece, do te mjere da neki psiholozi smatraju da je bio pomalo autističan. Nikada se nije ženio, premda je jednom bio zaručen. Do svog najvažnijeg otkrića, teorije gravitacije, Newton je došao kad je promatrao pad jabuke. Ta priča po svemu sudeći nije mit, nego je doista istinita, jer ju je sam Newton prepričavao, no izgleda da mu jabuka nije pala na glavu nego pokraj njega. Nakon što je napravio povijesna otkrića iz matematike i fizike, Newton se okrenuo onome što ga je doista zanimalo, a to je proučavanje Biblije i alkemija. Bio je vrlo religiozan i pokušavao je dešifrirati Sveto pismo. Bavljenje alkemijom (pokušaj pronalaska Kamena mudraca) možda ga je stajalo i života. Naime, u njegovom je lešu pronađena natprosječna koncentracija žive, što ukazuje na mogućnost trovanja pri izvedbi alkemijskih eksperimenata.

Na današnji dan 1809. godine rođen je izumitelj pisma za slijepe – Louis Braille. Sam je oslijepio u djetinjstvu uslijed nezgode. Naime, otac mu je bio kožar i sedlar, a mali se Braille od ranog djetinjstva igrao u očevoj radionici. Jednom prilikom, kad je imao tri godine, igrao se pokušavajući šilom napraviti rupu u koži. Šilo je kliznulo po koži i zabolo mu se u jedno oko. Došlo je do infekcije. Liječnici nisu mogli spasiti to oko, a infekcija je bila tako jaka da se proširila i na drugo oko. Do pete godine Braille je bio potpuno slijep na oba oka. Zanimljivo je da je ideju za pismo za slijepe Braillu dao jedan vojni izum, a to je bilo „noćno pismo“. Radilo se o skupu izbočina na debelom papiru koje su služile vojnicima da po noći mogu prenositi poruke bez paljenja svjetla i bez govora. Braille je taj sustav pojednostavio i tako je nastalo pismo za slijepe koje se i danas koristi.

Na današnji dan 1821. godine umrla je američka katolička svetica Elizabeta Ana Seton. Po vremenu u kojem je rođena bila je gotovo vršnjakinja poznate engleske spisateljice Jane Austen, autorice romana Ponos i predrasude, Razum i osjećaji te drugih. Sveta Elizabeta Ana Seton rođena je u Americi, točnije u New Yorku. Dapače, ona je bila prva osoba koja je proglašena sveticom Katoličke crkve, a da je rođena na području SAD-a. Sv. Elizabeta Ana Seton nije rođenjem bila katolkinja nego protestantkinja. Rođeno prezime bilo joj je Bayley, a bila je dijelom francuskog hugenotskog podrijetla. U dobi od 19 godina udala se za Williama Mageea Setona, bogatog poslovnog čovjeka. Rodila mu je petero djece. Krajem 18. stoljeća njen suprug zapao je u financijske teškoće, što se odrazilo na cijelu obitelj. Bolovao je i od tuberkuloze, pa su 1803. godine on i Sv. Elizabeta Ana Seton otišli u Italiju u nadi da će toplija klima pogodovati njegovom zdravlju. Smjestili su se u gradu Livornu na obali Sredozemnog mora. Međutim, već iste godine njen suprug je umro. Sv. Elizabeta Ana Seton ostala je neko vrijeme kao udovica u Italiji, gdje je došla u dodir s rimokatoličkom vjerom. Inače, upravo u to vrijeme Napoleon se u Francuskoj okrunio za cara Francuza. Nakon povratka u SAD, sv. Elizabeta Ana Seton definitivno se preobratila na katoličku vjeru. Krštena je po katoličkom obredu 1805. godine u New Yorku. Zanimljivo je da je u tom gradu tada postajala samo jedna katolička crkva – ona sv. Petra na Manhattanu (crkvena građevina na tom mjestu dijelom je oštećena 11. rujna 2001. godine pri napadu na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra, u čijoj se blizini nalazila). Kao udovici s djecom, izgleda da joj nije bilo lako osigurati egzistenciju, no pomogli su joj drugi katolici. Preselila se u gradić Emmitsburg u Marylandu i osnovala zajednicu časnih sestara posvećenu brizi za djecu siromašnih građana. Zanimljivo je da je škola te zajednice bila prva besplatna katolička škola u SAD-u.

Na današnji dan 1821. godine sv. Elizabeta Ana Seton umrla je od tuberkuloze u spomenutom gradiću Emmitsburgu. Bilo joj je samo 46 godina. Blaženicom Katoličke crkve proglasio ju je papa bl. Ivan XXIII. 1963. godine, a sveticom je proglašena od strane pape časnog Pavla VI. 1975. godine. Danas postoje njena svetišta i u Emmitsburgu i u New Yorku.

Američki inovator i industrijalac Samuel Colt na današnji dan 1847. godine po prvi je put prodao jedan od svojih poznatih revolvera vladi SAD-a. Coltu je narudžba od tisuću komada, koliko su teksaški rendžeri tražili za potrebe Meksičko-američkog rata, došla kao naručena jer je prije nje ostao bez posla. Nakon isporuke prvih naručeno je još tisuću komada revolvera što je Coltu omogućilo otvaranje tvornice, a nedugo nakon toga uslijedila je i kalifornijska zlatna groznica što je rezultiralo procvatom posla cijeloj branši oružara.

Na današnji dan 1877., umro je najbogatiji čovjek u Sjedinjenim Američkim Državama – Cornelius Vanderbilt. Ako se njegovo bogatstvo preračuna s obzirom na promjenu američkog BDP-a, danas bi vrijedilo oko 143 milijarde američkih dolara, što bi ga činilo drugim najbogatijim Amerikancem u čitavoj povijesti (nakon Johna Davisona Rockefellera). To silno bogatstvo stekao je u transportnim djelatnostima – brodarenju i željeznicama, koje su u to vrijeme doživljavale veliki uspon. Inače, prezime Vanderbilt je nizozemskog porijekla i prije se pisalo van der Bilt, a znači „iz De Bilta“, što je naselje pokraj grada Utrechta u Nizozemskoj. Cornelius je darovao novac za osnutak sveučilišta koje je po njemu nazvano Vanderbilt University. Nasljednici Corneliusa Vanderbilta bili su slavni po svojem bogatstvu, što im je omogućilo bračno povezivanje s aristokratskim obiteljima (primjerice Consuelo Vanderbilt udala se za engleskog vojvodu od Marlborougha). Još i danas, više od stotinu i trideset godina nakon Corneliusove smrti, obitelj Vanderbilt pripada bogatim američkim obiteljima.

1887. godine Gradsko zastupstvo informirano je o popisu stanovništva objavljenom 1886. godine. Takozvanih zavičajnika, tj. pravih Brođana, bilo je 2.335, a među njima 1.382 imalo je vlastite kuće. Stranac je bilo 3.043, a vojnika 859. Brod je imao 7.190 stanovnika i od toga 4.646 katolika, 955 pravoslavaca, 286 evanglesita, 350 Židova, jednog muslimana…

Thomas Stevens postao je 1887. prvi čovjek koji je biciklom obišao svijet.

Na današnji dan 1896. godine nastala je američka savezna država Utah – jedina većinski mormonska država u SAD-u. Utah je primljena u sastav SAD-a kao 45. po redu savezna država (nakon nje primljeni su još samo Oklahoma, Novi Meksiko, Arizona, Aljaska i Havaji). Mormoni, koji sebe službeno nazivaju pripadnicima Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana (The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) – čine većinu stanovništva države Utah (oko 63%). Njihov utjecaj još je razmjerno i veći, jer drže ključne političke položaje. Glavni grad države Utah je Salt Lake City i u njemu se nalazi svjetsko središte mormona. Zanimljivo je da su mormoni željeli još mnogo ranije osnovati svoju državu oko Salt Lake Cityja, i to na znatno širem području koje bi obuhvatilo i gotovo cijelu susjednu Nevadu, veći dio Arizone te dobar dio Kalifornije. Ta se mormonska država trebala zvati „Deseret“. Ipak, to im američke vlasti nisu dopustile, a čak i državu Utah, na mnogo manjem teritoriju, dali su im tek kad su mormoni službeno odbacili poligamiju (mnogoženstvo).

Na današnji dan 1903. poznati izumitelj Thomas Edison organizirao je ubijanje jednog cirkuskog slona električnom strujom. Radilo se o slonici imena Topsy koja je pripadala cirkusu Forepaugh, no bila je prenasilna pa su je odlučili usmrtiti. Naime, slonica je ubila tri čovjeka u prethodne tri godine, uključujući nasilnog trenera koji joj je navodno pokušao dati da pojede upaljenu cigaretu. Thomas Edison u to je vrijeme vodio tzv. „Rat struja“ sa svojim konkurentima. Radilo se o raspravi da li je za komercijalnu upotrebu bolja izmjenična ili istosmjerna struja (AC/DC). Edison je stajao uz svoju istosmjernu struju (DC), a protiv Tesline izmjenične (AC). Da bi dokazao kako je izmjenična struja navodno opasna, Edison je iskoristo slonicu Topsy, koju su upravo u to vrijeme željeli usmrtiti. Isprva se za nju predlagalo usmrćivanje vješanjem, no Edison je tu uskočio i predložio ubijanje strujom - i to Teslinom izmjeničnom Na današnji dan slonica je spojena na napon od 6,600 volti. Scenu smaknuća promatralo je oko 1,500 ljudi, a Edison se pobrinuo da se taj užasan prizor snimi filmskom kamerom. Film je prikazivan diljem SAD-a. Edisonova je namjera bila da ljudi povežu Teslinu izmjeničnu struju s nečim ubojitim i opasnim, te da zbog toga odbace njenu primjenu u kućanstvima. Iz povijesti znamo da mu ta namjera nije uspjela i da je Teslina struja na kraju odnijela pobjedu.

Na današnji dan 1933. godine rođen je sadašnji poglavar Gruzijske pravoslavne crkve. Ime mu je Ilija II., a ima titulu katolikosa-patrijarha (καθολικός-πατριάρχης). Ta neobična titula, koja podsjeća na Katoličku crkvu, dolazi od grčke riječi katholikos, što znači opći, univerzalan. Dakako, i ime Katoličke crkve dolazi od iste riječi i upućuje na njen sveopći značaj. Katolikos-patrijarh Ilija II. poznat je po svojoj inicijativi kojom je uspio povećati natalitet u Gruziji. Naime, obećao je da će osobno krstiti svako novorođenče u obitelji koja otprije ima barem dvoje djece. Štoviše, patrijarh je svakom od te djece ujedno i kum. To je dovelo do eksplozije nataliteta u Gruziji, jer ondašnji vjernici jako cijene patrijarha i smatraju velikom privilegijom da on bude kum i krstitelj njihove djece. Navodno je natalitet u Gruziji porastao 20 do 25% od te patrijarhove objave, a on je stekao oko 14,000 kumčadi samo do kraja 2012. godine.

1934. godine osnovan je u Brodu klub studenata na Zagrebačkom sveučilištu i nazvan Klub akademičara. Za predsjednika kluba izabran je student šumarstva Vlado Špoljarić.

Billboard magazin publicirao je 1936. prvu top listu pop glazbe.

1941. godine lokalni list Posavska Hrvatska bilježi da u Brodu vlada nezapamćena nezaposlenost. nezaposleno je 975 osoba, uglavnom pilanskih radnika, jer se zbog visokog snijega i jake zime ne može raditi. Brod je 1941. godine imao 14.060 stanovnika.

Mianmar je 1948. godine proglasio neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

1951. godine u Korejskom ratu Kina i Sjeverna Koreja okupirale su Seoul.

U Parizu je 1953. godine praizvedena drama Samuela Becketta „U očekivanju Godota“ u kojoj je vidljiv utjecaj kazališta apsurda.

Prvi satelit koji je čovjek poslao u Zemljinu orbitu, ruski Sputnik 1 koji je lansiran 4. listopada 1957., na današnji dan 1958. godine izgorio je prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu nakon prijeđenih 60 milijuna km i tri mjeseca u Zemljinoj orbiti od kojih je prva dvadeset i dva dana emitirao radio signale na frekvencijama 20.005 i 40.002 MHz koje su mogli pratiti brojni radio amateri širom svijeta. Samo godinu dana nakon Sputnikovog „povratka“, ruska sonda Luna 1 postala je prva zemaljska letjelica koja je uspjela prići Mjesecu. Zanimljivostima iz svemira tu nije kraj jer je na današnji dan, ali nedavne 2004. godine, NASA-in rover Spirit uspješno sletio na površinu našeg crvenog planetarnog susjeda Marsa.

Rose Heilbron postala je 1972. godine prva žena sutkinja u Velikoj Britaniji.

Broadwayska predstava „Frankenstein“ ostvarila je 1981. gubitak od 2 milijuna $. Njeno prikazivanje započelo je i završilo iste večeri.

Na današnji dan 1999. godine postao je profesionalni hrvač Jesse Ventura guverner američke savezne države Minnesote. Ventura je svojedobno glumio i u filmovima, primjerice u Predatoru iz 1987. godine zajedno s Arnoldom Schwarzeneggerom, koji je također kasnije postao guverner. Dapače, Jesse Ventura i Schwarzenegger glumili su iste 1987. godine zajedno i u filmu Trkač (The Running Man). U tom filmu Jesse Ventura glumi lik s nadimkom "Captain Freedom". Jesse Ventura rođen je zapravo pod imenom James George Janos, a preci po očevoj strani bili su mu podrijetlom s područja današnje Slovačke (nekoć dio Ugarskog Kraljevstva). Nakon uspješne karijere u profesionalnom hrvanju, Ventura se ubacio u politiku pa je 1990. godine izabran za gradonačelnika Brooklyn Parka u Minnesoti. Godine 1998. kandidirao se za guvernera cijele Minnesote i pobijedio, unatoč razmjerno niskobudžetnoj kampanji. Na današnji dan 1999. godine uveden je u službu guvernera te države. Zanimljivo je da su se nakon njegovog izbora, u Minnesoti pojavile majice i naljepnice s natpisima "My governor can beat up your governor". Za 2016. godinu čak se najavljuje Venturina moguća kandidatura za predsjednika SAD-a.

Uspješno slijetanje NASA-inog rovera, „Spirit“ 2004. godine, na površinu Marsa.

Na današnji dan 2010. umro je japanski državljanin Tsutomu Yamaguchi, jedini čovjek koji je po službenim zapisima preživio oba nuklearna napada na Japan – Hirošimu i Nagasaki. Naime, Tsutomu Yamaguchi bio je kobnog 6. kolovoza 1945. godine u Hirošimi upravo u trenutku kad je eksplodirala nuklearna bomba. Yamaguchi je osobno vidio eksploziju, a ona ga je privremeno oslijepila na lijevo oko, probila mu bubnjiće i nanijela opekotine na lijevoj strani tijela. Nalazio se oko 3 kilometra od središte eksplozije pa nije poginuo. U to doba bilo mu je 29 godina i bio je zaposlenik kompanije Mitsubishi, svojedobno najvećeg privatnog poduzeća u Japanu. Nakon Hirošime, Yamaguchi je sljedećeg dana otputovao u Nagasaki, gdje mu je bilo stalno mjesto stanovanja (u Nagasakiju je bilo i sjedište kompanije Mitsubishi). Unatoč opekotinama, Yamaguchi se već 9. kolovoza vratio na posao. Upravo tog dana bačena je na Nagasaki nuklearna bomba. Ponovno je bio oko 3 kilometra udaljen od središta eksplozije, no ovoga puta nije bio ranjen. Tsutomu Yamaguchi preživio je obje eksplozije i poživio sve do svoje 94. godine života. Na današnji dan umro je od raka želudca u Nagaskiju.

Rođeni na današnji dan su: Jakob Blade, njemački isusovac i novolatinski pjesnik (1604.), talijanski skladatelj Giovanni Battista Pergolesi (1710.), Tituš Brezovački, hrvatski katolički svećenik i književnik, komediograf koji je pisao na kajkavskom narječju, te na njemačkom i latinskom (1757.), njemački književnik Jacob Grimm (1785.), Gašpar Glavanić, hrvatski pisac i svećenik iz Gradišta (1833.), hrvatski povjesničar Jaroslav Šidak (1903.), Fabijan Šovagović, hrvatski kazališni i filmski glumac čija su ostvarenja tijekom desetljeća obilježavala i određivala smjer i kvalitetu hrvatskog glumišta (1932.), glumac Oliver Clark (1939.), Ann Magnuson, glumica (1956.), glazbenik Bernard Albrecht (1956.), Matt Frewer, glumac (1958.), njemački glazbenik Till Lindemann (1963.), Julia Ormond, glumica (1965.), hrvatski vaterpolist Andro Bušlje (1981.), Tomislav Mikulić, hrvatski nogometaš (1982.), hrvatski glumac Matko Knešaurek (1986.).

 

Zadnje vijesti

FAK su zbog kvalitete već prozvali "Dubrovačkim ljetnim igrama za amatere"

Limena glazba Željezničar nastupila na Korzu

Počeo kamp inovatora u okviru projekta Pametne škole

SPORT

Grad će ugostiti više od 200 mladih kajakaša

Olimpik dobio organizaciju Kupa Hrvatske

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“

Rekordnih 260 sudionika tradicionalne Tijelovske biciklijade