U brodskoj Tvrđavi otvorena Galerija Ružić

Na današnji je datum, 15. lipnja godine 2004. u brodskoj Tvrđavi svečano otvorena Galerija „Ružić“. U uređenje 1800 m² prostora uloženo je 12 milijuna kuna. Radovi su trajali osam godina. Ovaj prostor nije mauzolej, već mjesto žive razmjene umjetničkih djela.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 15.06.2019
U brodskoj Tvrđavi otvorena Galerija Ružić
 1389. Vodila se glasovita bitka na Kosovu polju, između ujedinjenih srpskih, bosanskih i albanskih snaga  na čelu s knezom Lazarom i Otomanskog carstva na čelu sa sultanom Muratom I. Oba vođe su u toj bitki poginuli. Kosovo polje nalazi se oko 5 kilometara sjeverozapadno od Prištine. Kosovski mit predstavlja jednu od glavnih prepreka prijateljskim odnosima Srba i Albanaca i ugrađen je u same temelje srpsko-albanskog sukoba.

 
1521. Kardinal Toma Bakač, po kojem se zove Bakačeva ulica ispod zagrebačke katedrale, umro je na današnji dan. Njegov položaj na hrvatsko-ugarskom dvoru bio je tako moćan da ga je jedan mletački veleposlanik nazivao „drugim kraljem“. Kardinal Toma Bakač ostavio je svoju ogromnu imovinu nećaku Petru Erdödyju. Time je obitelj Erdödy postala najbogatija obitelj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
 
1573. umro je jedan od najviše pozicioniranih Hrvata u hijerarhiji Katoličke crkve. Ime mu je bilo Antun Vrančić i bio je primas Ugarske (najviša crkvena osoba u Ugarskom Kraljevstvu). Važna je i činjenica da je Antun bio stric znamenitog Fausta Vrančića.
 
1826. u Franjevački samostan u Brodu preseljeno je Filozofsko učilište iz Našica, u kojem se kandidati za svećenički stalež pripremaju za studij teologije, pohađajući prvo filozofske discipline. Učilište je imalo 8 studenata, a zamjenik ravnatelja bio je gvardijan brodskog samostana Ivan Balatović. 
 
1893. za predsjednika Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ izabran je gradski fizik dr. Dobroslav Brlić, a za potpredsjednika trgovac i posjednik Zefir Marac. 
 
1911. Prema pisanju lokalnog brodskog lista Posavska Hrvatska u Brodu na Korzu se prvi put pojavila žena obučena u hlače. „Konačno smo, mi Brođani – piše novinar – imali priliku vidjeti ženske hlače ili hlačaste suknje. 
 
1941. održan je na glavnom gradskom trgu veliki zbor kojem je nazočilo 10.000 ljudi. Na skupu je govorio ministar bogoštovlja i nastave u vladi NDH dr. Mile Budak. 
 
1948. u Slavonskom Brodu osnovano je Radničko kulturno-umjetničko društvo „Đuro Đaković“. Prvi predsjednik društva bio je Mirko Malić.
 
1990. Formirano Izvršno vijeće Općine Slavonski brod. Na zajedničkoj sjednici sva tri vijeća SO Slavonski Brod izabrano prvo Izvršno vijeće općine Slavonski Brod, temeljem prvih slobodnih višestranačkih izbora. Za predsjednika je izabran Frano Piplović, a članove Ratko Lovrić, Krešimir Rudec, Mato Artuković, Nedjeljko Marko Pandžoć, Vlado Abramović, Mirko Tomac, i Velimir Lovrić, Zdenka Kobašlić, Ivan Boras, Marinko Mikulić, dr. Ivan Boras, Milomir Miladinović, i Tomo Grgić
 
1999. Izrael i Vatikan uspostavili su pune diplomatske odnose. 
 
2004. u brodskoj Tvrđavi svečano je otvorena Galerija „Ružić“. U uređenje 1800 m² prostora uloženo je 12 milijuna kuna ( 4,4 milijuna uložilo je Ministarstvo kulture, 12.000 BPŽ, a ostalo Grad Brod). Radovi su trajali osam godina. Ovaj prostor nije mauzolej ,već mjesto žive razmjene umjetničkih djela. U znak zahvalnosti Grad Slavonski Brod Branka Ružića posmrtno je proglasio počasnim građaninom grada.
 
2005. godine u promet je puštena zapadna cijev tunela Mala Kapela na hrvatskoj autocesti A1 (Zagreb - Split). Tunel Mala Kapela najduži je cestovni tunel u Hrvatskoj, na autocesti A1 (jedna cijev je duga 5780 metara a druga 5821 metar). Nalazi se u predjelu između sela Jezerane i Modruš između izlaza za Ogulin i za Brinje. Tunel ima dvije cijevi koje su u međusobno razmaknute 25 metara. Prolazi kroz planinu koja se zove Mala Kapela i po toj planini je dobio i ime. Istočna cijev u promet je puštena 30. svibnja 2009. godine
 
2008. Na snagu stupio novi Kosovski ustav
 
2018. I u Brodu je promet zaustavljen na pola sata. Skupina mladića stala je na semaforima, izašla iz svojih vozila i pozvala ostale sudionike neka im se pridruže u borbi u kojoj od Vlade RH traže smanjenje trošarine na gorivo i spuštanje cijene za litru ispod devet kuna. 
 
Rođeni: Edvard Grieg, norveški skladatelj, pijanist i dirigent (1843.), ruski političar, predsjednik SSSR-a, Juri Vladimirović Andropov (1914.), Silvije Degen, hrvatski odvjetnik (1942.), hrvatska pjevačica, Meri Cetinić (1953.), hrvatski violončelist, Stjepan Hauser (1986.), Mohamed Salah, egipatski nogometaš (1992). 
 
Umrli: Antun Vrančić, diplomat i pisac (1573.), Franjo Krežma, hrvatski skladatelj (1881.), Mihai Eminescu, rumunjski pjesnik (1889.), Albertina Berkenbrock, brazilska mučenica (1931.), Ella Fitzgerald, američka pjevačica jazz glazbe (1996.),Vladimir Bebić, hrvatski političar (2009.), Bekim Fehmiu, kosovski glumac (2010.).
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Cesta prema Poloju jedna od 10 najboljih ruta za trčanje u Hrvatskoj

Obilježen Dan Gimnazije Matija Mesić

Uvjerljiva pobjeda rukometaša Broda u Županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole

Tot, Hucaljuk, nogometašice Viktorije i boksači Radničkog najbolji u Brodu

Žrtva trčanja 21,5 kilometar neznatna u odnosu na živote hrabrih seljaka koji su se borili za istinu

Održan Valentino kup 2020.