U 2021. više rođenih, ali i umrlih

U Slavonskom Brodu lani rođeno više djece, no više je i umrlih.

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.01.2022


 I prošle je godine na području Slavonskog Broda rođeno više djece nego godinu ranije. No, natalitet je ipak u minusu jer je u isto vrijeme i umrlo više naših sugrađana nego što ih se rodilo. U rodilištu slavonskobrodske Opće bolnice, u prošloj godini bilo je devet porođaja manje nego u 2020. Bilo je 973 porođaja, od toga 12 je blizanaca.

No, iz matičnog ureda Slavonski Brod, koji obuhvaća i općine Bebrina, Podrckavlje i Klakar ipak pozitivniji podaci u Matici rođenih u koju je upisano 1465 osoba, dok je godinu prije upisano 1354 osobe.

No, natalitet je nažalost i dalje u padu, i to zbog većeg broja umrlih u odnosu na broj rođenih. Tako je u Maticu umrlih u 2021. godini upisana 1371 osoba, dok je u 2020. upisano 1216 što je više za 155 osoba.

Matica vjenčanih od lani pak otkriva da je bilo više sklopljenih brakova i to njih 483 braka, dok je godinu prije bilo 418.

Podaci o broju razvedenih brakova na području Matičnog ureda Slavonski Brod za 2021. još nisu obrađeni, no indikativno je da na razini cijele Hrvatske svaki treći sklopljeni brak završi razvodom. No, zato smo doznali koja najčešća imena Hrvati daju svojoj djeci. Najčešća muška imena su Luka i Leon, a od ženskih Lana, Nika i Nikol. Sve je više i tradicionalnih imena Marija, Ana i Eva. Što će reći da su Hrvati skloniji tradicionalnim imenima za mušku djecu, a kad je o djevojčicama riječ – prevladavaju modernija imena.

Zadnje vijesti

263 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Ne sjedajte za upravljač vozila ukoliko ste konzumirali alkohol!

Uhvaćen 18-godišnji počinitelj kaznenih djela teške krađe

FOTO GALERIJA

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu