U 2020. nastavak uređenja Magistrata za potrebe prvog stalnog postava Muzeja Brodskog Posavlja

Od njegovog osnutka 1934. godine do danas Muzej Brodskog Posavlja preživio je dva rata, poplave, političke i organizacijske promjene. No bez obzira na brojnu vrijednu građu, organizaciju izložbi, radionica, predavanja, vrsne stručnjake koje okuplja i dalje postoji karika koja nedostaje – to je stalni postav. Ipak tom su cilju sve bliže – koliko – odgovor je potražila Ivana Imrešković u Dnevniku SBTV-a.

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 16.01.2020


 Stara zgrada Gradskog magistrata preko puta Franjevačkog samostana buduća je lokacija stalnog postava Muzeja Brodskog Posavlja te nekadašnje sjedište grada na Savi.

"Zgrada Magistrata je jedna od najznačajnijih građevina Grada Slavonskog Broda koja je u jednom dijelu građena krajem 18. i početkom 19. stoljeća. Naziv "Gradski magistrat" dobila je jer je bila prvo sjedište brodskih načelnika i gradonačelnika. Magistrat je znači kompletna gradska uprava sa stanovima za činovnike koji su tu živjeli", objašnjava Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja.

U zgradi Magistrata 85 godina stara ustanova tako će prvi puta na jednom mjestu predstaviti svih 8 odjela i brojne vrijedne eksponate koji se trenutno čuvaju u muzejskim depoima. Prema idejnom i izvedbenom projektu ovako će biti koncipiran.

"Kada se krene s tavanskog prostora najsjevernijeg dijela magistrata u kojem će biti prikazani geologija i prirodoslovlje, pa kako je povijest išla od kamenog doba pa dio s antikom, dakle Rima kojega dosta ima na našem području, nakon toga ide razdoblje seoba naroda koje će biti opisano i predstavljeno svojim artefaktima, poslije ide srednji vijek, renesansno razdoblje, novo doba i najnovije razdoblje 20. stoljeća, razvoj građanskog društva, industrijalizacija grada, Prvi i Drugi svjetski rat, a završavamo s Domovinskim ratom dolje u prizemlju", opisuje budući postav Špicer.

Gradilište magistrata u ožujku prošle godine posjetila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a radovi teku onom dinamikom kako pristižu sredstva. Od 2016. godine najviše uz pomoć upravo ministarstva kulture i osnivača Brodsko-posavske županije – uloženi su milijuni. Značajni radovi i u 2019.

"Obnovljen je podrum koji se nalazi u sjevernom dijelu stare zgrade magistrata, završeni su temelji buduće zgrade koja gleda na Ulicu Tome Skalice, a izmijenjeni su i prozori", navodi Špicer.

Gotov je i troškovnik za cjelokupni građevinski dio projekta. 

"U ovoj godini volio bih da se spoje upravna zgrada i zgrada magistrata staklenim hodnikom te da se nastave radovi na novoj zgradi muzeja. Troškovnik je u vrijednosti 11 milijuna kuna, a dinamika radova će ovisiti o razini sredstava koje budemo imali", dodaje Špicer.

Veliku pomoć očekuju i kroz otvaranje europskih natječaja za investicije u objekte iz kulture. 

"Protekle dvije godine bio je naglasak na turizmu i kulturi koja se provlači kroz turizam, mi nismo u tom smislu parirati jer nemamo stalni postav. Čekamo i spremni smo, imamo ekipu koja će to raditi čim se otvore takvi fondovi na koje ćemo se mi moći aplicirati", kaže Špicer.

Da brodski muzealci doista imaju što pokazati otkrivaju tek povremene izložbe kada javnost ima priliku vidjeti što krije muzejska građa. Bit će to postav o povijesti no i za budućnost. 

"Postav bi trebao biti zanimljiv i mlađoj populaciji i djeci s puno multimedije koja će privući njihovu pažnju", zaključuje Špicer.

Prve su procjene da će rekonstrukcija i izgradnja Muzeja Brodskog Posavlja kao i otvaranje stalnog postava stajati više od 25 milijuna kuna. Za muzej koji je krenuo s 3500, a danas broji 65 000 jedinica građe bit će to prekretnica i novi početak u suvremenom predstavljanju bogate i vrijedne povijesti brodskog Posavlja. 

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina