Tvornica za preradu vode u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 21. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.10.2019
Tvornica za preradu vode u Brodu
 1879. Thomas Alva Edison usavršio je žarne niti od ugljena i uvođenje vakuma unutar žarulje što je bila prekretnica u razvoju rasvjetnih tijela.

1883. Rođen je u Švedskoj izumitelj dinamita Alfred Nobel. Otac mu je također bio izumitelj, primjerice izumio je šperploču.

1924. Na današnji dan u 50. godini života umro je slavni hrvatski arhitekt Viktor Kovačić, koga nazivaju i „Ocem moderne hrvatske arhitekture“. Poznat po zgradama u Zagrebu, poput monumentalne Palače Burze (danas zgrada Hrvatske narodne banke). Jedan od najvažnijih Kovačićevih projekata svakako je crkva sv. Blaža uz današnji Prilaz Gjure Deželića u Zagrebu.

1940. objavljen je roman Ernesta Hemingwaya “Kome zvono zvoni”.

1945. Punoljetne Francuskinje po prvi put su izašle na parlamentarne izbore, čime je ta zemlja uvela pravo glasa za žene 39 godina nakon Finske prve europske zemlje koja je ženama dopustila izlazak na izbore.

1951. košarkaši brodskog Metalca osvojili su prvenstvo Hrvatske u košarci, pobijedivši u odlučnoj utakmici splitsku Slaviju sa 6 koševa razlike, i stekli pravo na kvalifikacije za prvu Saveznu ligu. Ovaj veliki uspjeh brodskih košarkaša amatera postigli su: Perković, Božin, Šabović, Exle, Grgić, Špoljarić, Abramović, Živatović, Pracny, Sabljak i Klaić. 

1965. otvoren je u okviru Medicinskog centra novi poliklinički trakt, kojim je radni prostor Centra povećan sa 5000 m² na 21 000 m². Poliklinički trakt rađen je 5 godina. 

1968. u Brodu prvi puta samostalno izlaže, u Muzeju Brodskog Posavlja, akademski slikar iz Kobaša – Zdravko Ćosić. 

1991. Snage JNA i pobunjeni hrvatski Srbi počinile su pokolj kod Baćina i Cervljana, kada su smaknule 56 hrvatskih civila.

1991. jedinice JNA napustile Sloveniju, koja se odcijepila od Jugoslavije.

1997. Milo Đukanović, premijer Crne Gore pobijedio je na predsjedničkim izborima Momira Bulatovića, dotadašnjeg predsjednika, koji je imao podršku predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

1997. U Slavonskom Brodu kreće izgradnja tvornice za preradu pitke vode na crpilištu „Jelas“ vrijedna 20 milijuna kuna. Izvođač radova bila je tvrtka „Austrijan energy“, jer je prihvatila kreditiranje izvedenih radova. Odluku o gradnji tvornice vode donio je Stožer za izgradnju regionalnog vodovoda u istočnoj Slavoniji, kojem je na čelu bio dr. Jure Radić, ministar obnove i razvitka.

2002. U Munchenu su započeli radovi na Allianz Areni, jednom od najmodernijih stadiona na svijetu.

2004. U zajedničkoj akciji hrvatskog Caritasa, Ministarstva znanosti, i Brodsko-posavske županije, 200 učenika iz 23 osnovne škole dobilo besplatne bicikle. Bicikli su namijenjeni djeci lošijeg materijalnog statusa i onima koji ne ulaze u sustav organiziranog prijevoza pa su morali daleko pješačiti do škole, a kupljeni su u pet različitih veličina.

2006. preminuo je Petar Kekez dugogodišnji omiljeni profesor književnosti na slavonskobrodskoj Općoj gimnaziji "Matija Mesić".

2007. Umrla engleska glumica Deborah Kerr, jedna od najvećih holivudskih glumica pedesetih godina.

Rođeni: Andrija Hebrang (otac), hrvatski političar i državnik (1899.), američki jazz glazbenik Dizzy Gillespie (1917.), Boro Jovanović, hrvatski tenisač (1939.), Benjamin Netanjahu, izraelski političar (1949.), Tamara Šoletić, hrvatska glumica (1965.), Kim Kardashian, američka glumica i foto model (1980.) hrvatski nogometaš, Hrvoje Ćustić (1983.). 

Umrli: Viktor Kovačić, hrvatski arhitekt (1924.), Anastas Mikojan, ruski revolucionar (1978.), Ante Ciliga, hrvatski povjesničar (1992.), Davor Senčar, hrvatski gitarist (2011.), Marija Crnoboori, glumica (2014.).

Zadnje vijesti

Četiri nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, pada broj osoba u samoizolaciji

Hrvatska osvaja srebrnu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"