Tvornica za preradu vode u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 21. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.10.2019
Tvornica za preradu vode u Brodu
 1879. Thomas Alva Edison usavršio je žarne niti od ugljena i uvođenje vakuma unutar žarulje što je bila prekretnica u razvoju rasvjetnih tijela.

1883. Rođen je u Švedskoj izumitelj dinamita Alfred Nobel. Otac mu je također bio izumitelj, primjerice izumio je šperploču.

1924. Na današnji dan u 50. godini života umro je slavni hrvatski arhitekt Viktor Kovačić, koga nazivaju i „Ocem moderne hrvatske arhitekture“. Poznat po zgradama u Zagrebu, poput monumentalne Palače Burze (danas zgrada Hrvatske narodne banke). Jedan od najvažnijih Kovačićevih projekata svakako je crkva sv. Blaža uz današnji Prilaz Gjure Deželića u Zagrebu.

1940. objavljen je roman Ernesta Hemingwaya “Kome zvono zvoni”.

1945. Punoljetne Francuskinje po prvi put su izašle na parlamentarne izbore, čime je ta zemlja uvela pravo glasa za žene 39 godina nakon Finske prve europske zemlje koja je ženama dopustila izlazak na izbore.

1951. košarkaši brodskog Metalca osvojili su prvenstvo Hrvatske u košarci, pobijedivši u odlučnoj utakmici splitsku Slaviju sa 6 koševa razlike, i stekli pravo na kvalifikacije za prvu Saveznu ligu. Ovaj veliki uspjeh brodskih košarkaša amatera postigli su: Perković, Božin, Šabović, Exle, Grgić, Špoljarić, Abramović, Živatović, Pracny, Sabljak i Klaić. 

1965. otvoren je u okviru Medicinskog centra novi poliklinički trakt, kojim je radni prostor Centra povećan sa 5000 m² na 21 000 m². Poliklinički trakt rađen je 5 godina. 

1968. u Brodu prvi puta samostalno izlaže, u Muzeju Brodskog Posavlja, akademski slikar iz Kobaša – Zdravko Ćosić. 

1991. Snage JNA i pobunjeni hrvatski Srbi počinile su pokolj kod Baćina i Cervljana, kada su smaknule 56 hrvatskih civila.

1991. jedinice JNA napustile Sloveniju, koja se odcijepila od Jugoslavije.

1997. Milo Đukanović, premijer Crne Gore pobijedio je na predsjedničkim izborima Momira Bulatovića, dotadašnjeg predsjednika, koji je imao podršku predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

1997. U Slavonskom Brodu kreće izgradnja tvornice za preradu pitke vode na crpilištu „Jelas“ vrijedna 20 milijuna kuna. Izvođač radova bila je tvrtka „Austrijan energy“, jer je prihvatila kreditiranje izvedenih radova. Odluku o gradnji tvornice vode donio je Stožer za izgradnju regionalnog vodovoda u istočnoj Slavoniji, kojem je na čelu bio dr. Jure Radić, ministar obnove i razvitka.

2002. U Munchenu su započeli radovi na Allianz Areni, jednom od najmodernijih stadiona na svijetu.

2004. U zajedničkoj akciji hrvatskog Caritasa, Ministarstva znanosti, i Brodsko-posavske županije, 200 učenika iz 23 osnovne škole dobilo besplatne bicikle. Bicikli su namijenjeni djeci lošijeg materijalnog statusa i onima koji ne ulaze u sustav organiziranog prijevoza pa su morali daleko pješačiti do škole, a kupljeni su u pet različitih veličina.

2006. preminuo je Petar Kekez dugogodišnji omiljeni profesor književnosti na slavonskobrodskoj Općoj gimnaziji "Matija Mesić".

2007. Umrla engleska glumica Deborah Kerr, jedna od najvećih holivudskih glumica pedesetih godina.

Rođeni: Andrija Hebrang (otac), hrvatski političar i državnik (1899.), američki jazz glazbenik Dizzy Gillespie (1917.), Boro Jovanović, hrvatski tenisač (1939.), Benjamin Netanjahu, izraelski političar (1949.), Tamara Šoletić, hrvatska glumica (1965.), Kim Kardashian, američka glumica i foto model (1980.) hrvatski nogometaš, Hrvoje Ćustić (1983.). 

Umrli: Viktor Kovačić, hrvatski arhitekt (1924.), Anastas Mikojan, ruski revolucionar (1978.), Ante Ciliga, hrvatski povjesničar (1992.), Davor Senčar, hrvatski gitarist (2011.), Marija Crnoboori, glumica (2014.).

Zadnje vijesti

Četiri novooboljela od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

Antonio Sekulić vodi Olmissum do naslova prvaka

20-godišnjak i 22-godišnjak počinili 26 teških krađa, materijalna šteta iznad 200 tisuća kuna

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji