Tužni prizori iz najljepšeg kontinentalnog grada u Hrvatskoj

Dok Brođani šetaju takozvanim strogim centrom Broda, Starčevićevom i Mesićevom ulicom, pogledavajući prema ruiniranim građevinama, uličnim crnim rupama odnosno prekidima u uličnom nizu zgrada, napuštenim prostorima i išaranim pročeljima zgrada, prisjećaju se riječi gradonačelnika od prije tri i pol godine.

Autor: Veljko Lukić | Datum objave: 03.04.2013
- Velika je draž biti najljepši grad u konkurenciji gradova kao što su Zagreb, Sisak, Osijek. To daje jednu posebnu draž, ali i obvezu da pokušamo zadržati izgled grada kojim ćemo se uvijek ponositi - kazao je Mirko Duspara, gradonačelnik najljepšeg Grada u Hrvatskoj, koji će svoje priznanje u Plavi i Zeleni cvijet 2009. dobiti na Danima hrvatskog turizma krajem listopada u Opatiji.

Pitamo se kakvi su (bili) ostali gradovi u konkurenciji te naklonjene 2009. godine? U što je gledala prosudbena komisija? Naime, ne čine Brod samo korzo, kej, Trg sv. Antuna i Tvrđava.  Uđe li se samo malo dublje u gradsko tkivo, ljude dočeka ružnoća i zapuštenost. Šetači se prvo iznenade, potom osjete razočarenje, a onda i tugu.

Važno je da je turistički Brod Potemkin komisiju provozao i izvozao. Važno je da je ponio titulu, a kako je stvarno stanje – nije više važno.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Dvije novooboljele osobe od bolesti Covid-19, još jedan zdravstveni djelatnik pozitivan

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji