Tumori probavnog sustava sve veći problem

Županijska liga protiv raka Slavonski Brod i Gradska knjižnica organizirali su javnu tribinu s temom "Tumori probavnog sustava". Tribina je organizirana u sklopu projekta "Znanjem i prevencijom do zdravlja" kojega provodi Liga.

Autor: Brodportal | Datum objave: 29.04.2017
Predavanje će održati prim.dr.sc. Đuro Miškić, dr.med.,voditelj Odsjeka za abdominalnu kirurgiju OB "Dr.Josip Benčević", koji je tom prigodom dodao:" Tumori probavnog sustava čine otprilike trećinu svih tumora u europskoj populaciji, a taj odnos unutar zloćudnih bolesti vrijedi i za Hrvatsku. Mi u Slavonskom Brodu možemo riješiti više od 95 posto slučajeva, zahvaljujući multidisciplinarnom timu  koji se sastoji od kirurga, patologa, radiologa, onkologa...Najučestaliji su karcinomi debelog crijeva, koji se nalaze na drugom mjestu i kod muškaraca i kod žena, odmah nakon raka dojke i pluća kod muškaraca. Uglavnom se dijagnosticiraju u kasnijoj fazi, što smanjuje kvalitetu života i preživljavanja. Odaziv na Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva je zabrinjavajuće nizak, javi nam se tek svaka Četvrta osoba koja dobije poziv na kućnu adresu."
 
Tribina je organizirana u sklopu projekta  "Znanjem i prevencijom do zdravlja" kojega provodi Liga. Prim.dr.sc. Darko Jurišić, tajnik Lige dodao je kako je to tek početak provedbe projekta, čiji je cilj poboljšati informiranost šire društvene zajednice o raznim vrstama karcinoma koji su najučestaliji, a samim time poboljšali prevenciju kao ključ smanjenju broja oboljevanja.
 
"To je prva javna tribina u nizu koje će Liga protiv raka provesti u sklopu projekta.Več sada mogu najaviti sljedeću tribinu u svibnju koja će biti vezana uz problematiku malignih tumora kože. Ostale tribine održat će se tijekom jeseni i zime. Organizirat ćemo u i rujnu humanitarnu utrku, na koju već sada pozivam sve građane da se prijave u što većem broju, budući da će ta humanitarna utrka biti prije biti usmjerena u cilju zdravstvene edukacije." dodao je prim.dr. sc. Darko Jurišić.
 

Zadnje vijesti

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

Brodski tamburaši u borbi protiv koronavirusa

Novooboljela osoba u Brodsko-posavskoj županiji, bliski kontakt već poznatog slučaja

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji