Trenkovci domaćini Seminara međimurskih plesova

Edukacija, učenje i ponavljanje, važne su za napredak i razvoj, a tom se idejom vode i članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ Nova Gradiška, koji su protekloga vikenda bili organizatori Seminara međimurskih pjesama i plesova.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.01.2020
Trenkovci domaćini Seminara međimurskih plesova
 Mladi Trenkovci pozvali su i prijatelje folkloraše iz cijele regije, pa su se tako odazvali članovi kulturno umjetničkih društava iz Darde, Slavonskog Broda, Oriovca, Cernika, Siska i Kupljenova, njih više od 20. S plesovima i pjesmama Međimurja, sudionike je upoznao poznati etnolog, zaljubljenik u folklor, profesor Ivica Ivanković. Od rane se mladosti bavi istraživanjem narodne baštine, proučavanjem i izradom narodnih nošnji te bilježenjem glazbenoga i plesnoga nasljeđa Hrvata, posebice kajkavaca. U početku se folklorom bavio kao amater: od 1983. do 1986. godine polazio je ljetnu i zimsku Školu folklora dr. Ivana Ivančana, Od 1990. do 1993. bio je zaposlen kao plesač  u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, s kojim i danas uspješno surađuje kao autor glazbenih obrada i koreograf. Od travnja 1998. stalni je suradnik negdašnje Redakcije narodne glazbe Glazbenoga programa Hrvatskoga radija, a danas i novinar, autor, voditelj i urednik radijskih emisija folklorne tematike u Odjelu glazbenih sadržaja Hrvatske radiotelevizije. Kao pedagog, koreograf ili voditelj  surađivao je i surađuje s mnogim izvornim i reproduktivnim folklornim skupinama i ansamblima u Hrvatskoj i u inozemstvu,a  za njih je do danas autorski osmislio i priredio više od 100 folklornih koreografija i glazbenih obrada.

Red pjesme, red plesa, neizbježnog smijeha i druženja, obilježilo je ovo poučno predavanje. Svakako je bilo zanimljivo vidjeti kako se u narodnu nošnju oblači mlada djevojka,udana žena ili muškarci. 

Osim ovoga, sličan seminar Trenkovci su organizirali i prošle godine, a tema je bila tradicijska baština Baranje. Takav način edukacije, za sve članove pokazao se ispravan, jer svi imaju priliku od iskusnih predavača učiti točne korake i pjesme.

Za članove „Trenka“ ovo je i više nego odličan način kako početi godinu. Uz pripreme za uskrsni koncert, tu su i skorašnji nastupi na Narodnom vezu, Pokladama u Novoj Gradiški, domaćini su dječje manifestacije „Djeca u Europi mogu skupa“ u veljači, nastup na Večeri amaterskih kazališta u Dardi, te brojni drugi, jer duga je godina, a mi neumorni – kaže predsjednica udruge, Verica Vuković.

Zadnje vijesti

Obilježena 30. obljetnica osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji

Epidemiološka situacija na području Brodsko-posavske županije za sada pod apsolutnim nadzorom

Juniorima KK "Slavonski Brod 1946" pripao gradski derbi

FOTO GALERIJA

Opsežni radovi postojećim i novim objektima "Kuće sretnih ciglica" u europskom projektu vrijednom više od 10 milijuna kuna

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama