Trenkovci domaćini Seminara međimurskih plesova

Edukacija, učenje i ponavljanje, važne su za napredak i razvoj, a tom se idejom vode i članovi Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk“ Nova Gradiška, koji su protekloga vikenda bili organizatori Seminara međimurskih pjesama i plesova.

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.01.2020
Trenkovci domaćini Seminara međimurskih plesova
 Mladi Trenkovci pozvali su i prijatelje folkloraše iz cijele regije, pa su se tako odazvali članovi kulturno umjetničkih društava iz Darde, Slavonskog Broda, Oriovca, Cernika, Siska i Kupljenova, njih više od 20. S plesovima i pjesmama Međimurja, sudionike je upoznao poznati etnolog, zaljubljenik u folklor, profesor Ivica Ivanković. Od rane se mladosti bavi istraživanjem narodne baštine, proučavanjem i izradom narodnih nošnji te bilježenjem glazbenoga i plesnoga nasljeđa Hrvata, posebice kajkavaca. U početku se folklorom bavio kao amater: od 1983. do 1986. godine polazio je ljetnu i zimsku Školu folklora dr. Ivana Ivančana, Od 1990. do 1993. bio je zaposlen kao plesač  u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, s kojim i danas uspješno surađuje kao autor glazbenih obrada i koreograf. Od travnja 1998. stalni je suradnik negdašnje Redakcije narodne glazbe Glazbenoga programa Hrvatskoga radija, a danas i novinar, autor, voditelj i urednik radijskih emisija folklorne tematike u Odjelu glazbenih sadržaja Hrvatske radiotelevizije. Kao pedagog, koreograf ili voditelj  surađivao je i surađuje s mnogim izvornim i reproduktivnim folklornim skupinama i ansamblima u Hrvatskoj i u inozemstvu,a  za njih je do danas autorski osmislio i priredio više od 100 folklornih koreografija i glazbenih obrada.

Red pjesme, red plesa, neizbježnog smijeha i druženja, obilježilo je ovo poučno predavanje. Svakako je bilo zanimljivo vidjeti kako se u narodnu nošnju oblači mlada djevojka,udana žena ili muškarci. 

Osim ovoga, sličan seminar Trenkovci su organizirali i prošle godine, a tema je bila tradicijska baština Baranje. Takav način edukacije, za sve članove pokazao se ispravan, jer svi imaju priliku od iskusnih predavača učiti točne korake i pjesme.

Za članove „Trenka“ ovo je i više nego odličan način kako početi godinu. Uz pripreme za uskrsni koncert, tu su i skorašnji nastupi na Narodnom vezu, Pokladama u Novoj Gradiški, domaćini su dječje manifestacije „Djeca u Europi mogu skupa“ u veljači, nastup na Večeri amaterskih kazališta u Dardi, te brojni drugi, jer duga je godina, a mi neumorni – kaže predsjednica udruge, Verica Vuković.

Zadnje vijesti

Jugovojska se povukla iz dubrovačkog zaleđa nakon osam mjeseci opsade

Skrivio prometnu nesreću s 2.62 promila alkohola u organizmu

Grad odlučio urediti svlačionice na Stadionu „Stanko Vlainić – Dida“ kako bi Marsonia dobila licencu za Drugu ligu

FOTO GALERIJA

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“

Konačno otvoreni kafići i centri, djelomično rade i udruge

Pri kraju izgradnja dječjeg vrtića u Podcrkavlju