Trajna obilježja zahvalnosti za obranu Domovine

Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije u srijedu je u županijskoj vijećnici predstavila projekte sveobuhvatnog i primjerenijeg obilježavanja i poštivanja doprinosa i žrtvi hrvatskih branitelja Domovinskog rata s područja Brodsko-posavske županije.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 19.07.2017


Tom prilikom predstavljen je projekt uređenja spomen parka Domovinskog rata koji bi bio uređen na prostoru sjevernog dijela brodske Tvrđave, iza Doma zdravlja Plavo Polje odnosno škole H.Badalića. Brigadir Branko Cindrić kazao je kako ta ideja nije nova i predstavljat će, uz ostalo, i kulturnu, turističku i svaku drugu pozitivnu dimenziju na području brodsko-posavske županije. U tom prostoru bit će izložen i stručno obavljeni odabir i raspored raznog oruđa i oruža korištenog u Domovinskom ratu, u tom smislu iskoristit će se prostorne mogućnosti i tamošnje zgrade tzv. barutane, bit će to trajno obilježje zahvalnosti doprinosa i žrtvi hrvatskih branitelja Domovinskog rata brodsko-posavske županije u obrani Domovine.
 
Predstavljen je i projekt izgradnje spomen obilježja 3.GBR Kune, bojne Kobre, radi se o idejnom rješenju spomen obilježja dimenzija 3,5m x1.5m x0.60m. Bit će na prednjem dijelu ulaza u brodsku Tvrđavu, vrijednost projekta je 210.000 kuna, financirat će ga Ministarstvo branitelja RH, Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija, spomen obilježje treba biti gotovo i svečano otvoreno 29.travnja 2018. uz 27.obljetnicu osnutka brigade. Na presici je izviješćeno i o određivanju Dana hrvatskih branitelja brodsko-posavske županije, bit će to 16.rujna, nagodinu će cijeli program obilježavanja trajati tri dana.
 
-Želim zahvaliti na ovoj inicijativi da su se brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata naše županije sustavnije organizirale, i na taj način su jači i brojniji i organiziraniji, što se vidi i iz prezentacije ovih projekata. Uloga lokalne zajednice u svakom slučaju je pomoći ovakve aktivnosti i projkte, projekt spomen parka je hvalevrijedan iz više aspekata i sigurno je da grad Slavonski Brod i brodsko-posavska županija sigurno zaslužuju takvo spomen obilježje. Podržavamo i sustavan program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja brodsko-posavske županijie, braniteljska populacija zaslužuje kvalitetniji pristup i program obilježavanja svog doprinosa Domovinskom ratu i obrani Domovine-kazao je, uz ostalo, u povodu predstavljanja projekata brodsko-posavski dožupan Stjepan Bošnjaković.  

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet