Tragična priča bunjevačkih Hrvata ispričana kroz križeve krajputaše

Duga povijest pisanje molitvenika i križnih puteva među bunjevačkim Hrvatima rezultirala je knjigom "Bunjevački križni put - za osobnu pobožnost virujućeg svita".

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 13.11.2014
 Tako je ona tematski predstavljena u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Kako nam je rekao ravnatelje Ivan Stipić, knjigu je važno predstaviti kako bi se povezali s Hrvatima u Vojvodini i upoznali njihovu povijest, ali sadašnjost.

Upravo se duga povijest križeva krajputaša i njihovo današnje stanje isprepliću u knjizi autora Tomislava Žigmanova, koju prate fotografije Augustina Jurige snimljene u okolici Subotice i crteži postaja Antuna Rudinskog.

"Nastala je kao pokušaj davanja odgovora na pitanje može li se vlastito razumijevanje sudbine bunjevačkih Hrvata tamo i muke kojoj su oni bili izloženi i koju su trpjeli, staviti u neku korelaciju s mukom križnog puta. Glavni motiv križnog puta je muka Isusa Krista i u tom kontekstu sam našao s jedne strane ono što se prepoznaje kao jedna vrsta vlastitog osjećaja tragičnosti i s druge strane glavnih mjesta tragičnosti tamošnjih Hrvata u usporedbi s 14 postaja križnog puta", rekao nam je Žigmanov.

Knjiga je izašla u Velikom tjednu 2013. godine na 117 stranica, a pisan je na bunjevačkoj ikavici. Važnost i kvalitetu knjige prepoznalo je i Društvo hrvatskih književnika koje je knjizi s Udrugom Pasionska baština ove godine dodijelilo nagradu za književno djelo godine na temu Muke Kristove.

U sklopu predstavljanja organizirana je i prodaja linoreza i knjige, a prikupljena sredstva idu za obnovu križeve koji su tema knjige.

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 346 prometnih prekršaja, najviše prekomjerne brzine, rekorder 200 km/h na autocesti

U sudaru autobusa i teretnog automobila u Klokočeviku teško ozlijeđena oba vozača

32-godišnjakinja osumnjičena za krađu parfema i odjeće

VIJESTI

Rezultati pojačanih nadzora u prometu

Prošli tjedan 346 prometnih prekršaja, najviše prekomjerne brzine, rekorder 200 km/h na autocesti

NAJČITANIJE DANAS

Tradicionalna manifestacija

Četrnaesti Vinobus Radio Slavonije posjetio vinorodne krajeve brodskog Posavlja i Požeštine

FOTO GALERIJA

Premijer Plenković u Đuri Đakoviću: Imamo povjerenja u novu upravu

Trenkovci domaćini Seminara međimurskih plesova

Potpisani ugovori za čak 79 stipendija studenata Veleučilišta u Slavonskom Brodu

Vučković i Šarčević predstavljaju Brodsko-posavsku županiju u Berlinu

Robotičari iz Connect IT nastupili na FLL natjecanju zagrebačkog FER-a