Tragična priča bunjevačkih Hrvata ispričana kroz križeve krajputaše

Duga povijest pisanje molitvenika i križnih puteva među bunjevačkim Hrvatima rezultirala je knjigom "Bunjevački križni put - za osobnu pobožnost virujućeg svita".

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 13.11.2014


 Tako je ona tematski predstavljena u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Kako nam je rekao ravnatelje Ivan Stipić, knjigu je važno predstaviti kako bi se povezali s Hrvatima u Vojvodini i upoznali njihovu povijest, ali sadašnjost.

Upravo se duga povijest križeva krajputaša i njihovo današnje stanje isprepliću u knjizi autora Tomislava Žigmanova, koju prate fotografije Augustina Jurige snimljene u okolici Subotice i crteži postaja Antuna Rudinskog.

"Nastala je kao pokušaj davanja odgovora na pitanje može li se vlastito razumijevanje sudbine bunjevačkih Hrvata tamo i muke kojoj su oni bili izloženi i koju su trpjeli, staviti u neku korelaciju s mukom križnog puta. Glavni motiv križnog puta je muka Isusa Krista i u tom kontekstu sam našao s jedne strane ono što se prepoznaje kao jedna vrsta vlastitog osjećaja tragičnosti i s druge strane glavnih mjesta tragičnosti tamošnjih Hrvata u usporedbi s 14 postaja križnog puta", rekao nam je Žigmanov.

Knjiga je izašla u Velikom tjednu 2013. godine na 117 stranica, a pisan je na bunjevačkoj ikavici. Važnost i kvalitetu knjige prepoznalo je i Društvo hrvatskih književnika koje je knjizi s Udrugom Pasionska baština ove godine dodijelilo nagradu za književno djelo godine na temu Muke Kristove.

U sklopu predstavljanja organizirana je i prodaja linoreza i knjige, a prikupljena sredstva idu za obnovu križeve koji su tema knjige.

Zadnje vijesti

Marsonija nadigrala pleterničku Slaviju 3:1

Pronađena Bašćanska ploča

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

FOTO GALERIJA

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

12. DAN AVANTURE - Ljepote južne Albanije u kojima je lako "nestati"

Najbolji turistički animator, Brođanin Juraj Kirchofer (25), i ove sezone oduševio brojne turiste

11. DAN AVANTURE - Do egzotičnih plaža tirkiznog Jonskoga mora - 'kozjim' putevima...

10. DAN AVANTURE - 'Olympus has fallen': osvojena povijesna planina bogova i glasovita 'Meteora'!