Tradicijski vikend u Vrpolju uz prvu reviju narodnih nošnji i smotru folklora

Iz narodne nošnje može se iščitati povijest, u njoj se ogleda kulturno nasljeđe pojedinog kraja i bogatstvo tradicije. U svaki detalj utkan je trud i rad vrijednih ruku, a svaka nošnja posebna je na svoj način.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.06.2022
Tradicijski vikend u Vrpolju uz prvu reviju narodnih nošnji i smotru folklora


 Po prvi puta u organizaciji KUD-a "Ivan Meštrović" u Vrpolju je održana revija narodne nošnje “U ruvo je spremila me…” uz temu na Brašančevo.

Na pozornici su svoje nošnje predstavile cure i snaše, a najbolje su i nagrađene. Prijaviti su se mogli svi koji su bili zainteresirani, a kod sudionica, presudila je ljubav prema tradiciji. Djevojke su redom predstavile svoj kraj, ali i svoje naslijeđe. Pazilo se na svaki detalj, a mogle su se vidjeti i tradicionalne frizure. 

Tročlani žiri nije imao lak posao, ali na kraju su odlučili sljedeće. Od snaša je prvo mjesto pripalo Ivani Galović iz Vrpolja.  Kako je istaknuo i žiri smisao i važnost ove manifestacije leži u činjenici da zahvaljujući njoj vrijedne narodne nošnje ne ostaju u ormarima. Upravo to i je bio cilj KUD-a "Ivan Meštrović" od kojeg je ideja potekla. Revija je bila uvod u smotru folklora "Mi smo društvo još ih davnih dana". 

Nastupali su domaćini te gosti KUD "Sloga" Satnica Đakovačka, KUD "Brodski Biseri" Bosanski Brod, SKUD "Ivan Brnjik Slovak" Jelisavac i HKD "Napredak" Odžak.

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“