Tradicija u službi razvoja turizma

Vrijeme je proslave blagdana, Sv. Vinka, u narodu zvanom Vincelovo, koja označava i početak prvih radovi u i oko vinograda.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.01.2020
Tradicija u službi razvoja turizma
 I u malobrojnim drenovačkim vinogradima na obroncima Dilja upriličene su manifestacije blagoslova i prvo obrezivanja trsova, a sve je popraćeno dobrom kapljicom, poznatim mesnatim delicijama, prijateljskim druženjem i veseljem.

Na poziv drenovačke ,,UDRUGE HOBI VINOGRADARA NA KOTI VILJEVO", a u organizaciji njenog predsjednika , inače poznatog drenovačkog vinogradara i planinara, Zdravka Ećimovića- Lojze, u Drenovac je iz Osijeka pristiglo tridesetak planinara iz PD ,,ZANATLIJA", koji su sa sobom i vinskoga biskupa doveli, čija je zadaća bila  obaviti obred blagoslova vinograda i ceremoniju obrezivanja prvog trsa, što je i vrlo uspješno odradio. Na predjelu Viljevo, osječkim zaljubljenicima u prirodu i štovateljima tradicijski vrijednosti, pridružilo se desetak planinara iz Slavonskog Brodai, te nekoliko iz Požege , koji su svi zajedno, prije obreda u vinogradu, obišli rodnu kuću dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu i Ruralnu kuću za odmor na rijeci Orljavi u vlasništvu Ljiljane Šoch.

Planinari ne bi planinari bili kada ne bi odradili i jednu pješačku rutu od desetak kilometara po sjeverozapadnim obroncima Dilj gore, putovima i stazama koje su upravo friško ucrtane na kartu Hrvatskog planinarskog saveza, za čega zasluge ima domaćin ovoga druženja, Zdravko Ećimović Lojza. 

Da i jugozapadni dio Županije požeško-slavonske i to područje Grada Pleternice  ima potencijala za razvoj ruralnoga turizma , zasnovanom na tradicijskim, povijesnim , kulturnim  i prirodnim vrijednostima , dokaz su ova i  ovakva okupljanja i druženja u Drenovcu, koja u posljednje vrijeme bivaju sve češća a na koja se mnogi rado vraćaju, a i drugima za to preporuke daju. Novi razlog, a može biti i poziv,  za ponovni dolazak i povratak u Drenovac i u Graničarski kraj je, 9. Pokladno jahanje Župe Bučje, koje će se ove godine održati 22. veljače.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Nove magistre i magistri sestrinstva; prilike za edukaciju imaju, no, hoće li im se isplatiti u Hrvatskoj?

Imenovan ‘kontrolor krize’ u Đuri Đakoviću

Opsežni radovi postojećim i novim objektima "Kuće sretnih ciglica" u europskom projektu vrijednom više od 10 milijuna kuna

VIJESTI

2. SVEČANA PROMOCIJA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Nove magistre i magistri sestrinstva; prilike za edukaciju imaju, no, hoće li im se isplatiti u Hrvatskoj?

FOTO GALERIJA

Opsežni radovi postojećim i novim objektima "Kuće sretnih ciglica" u europskom projektu vrijednom više od 10 milijuna kuna

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama