Tradicija u službi razvoja turizma

Vrijeme je proslave blagdana, Sv. Vinka, u narodu zvanom Vincelovo, koja označava i početak prvih radovi u i oko vinograda.

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.01.2020
Tradicija u službi razvoja turizma


 I u malobrojnim drenovačkim vinogradima na obroncima Dilja upriličene su manifestacije blagoslova i prvo obrezivanja trsova, a sve je popraćeno dobrom kapljicom, poznatim mesnatim delicijama, prijateljskim druženjem i veseljem.

Na poziv drenovačke ,,UDRUGE HOBI VINOGRADARA NA KOTI VILJEVO", a u organizaciji njenog predsjednika , inače poznatog drenovačkog vinogradara i planinara, Zdravka Ećimovića- Lojze, u Drenovac je iz Osijeka pristiglo tridesetak planinara iz PD ,,ZANATLIJA", koji su sa sobom i vinskoga biskupa doveli, čija je zadaća bila  obaviti obred blagoslova vinograda i ceremoniju obrezivanja prvog trsa, što je i vrlo uspješno odradio. Na predjelu Viljevo, osječkim zaljubljenicima u prirodu i štovateljima tradicijski vrijednosti, pridružilo se desetak planinara iz Slavonskog Brodai, te nekoliko iz Požege , koji su svi zajedno, prije obreda u vinogradu, obišli rodnu kuću dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu i Ruralnu kuću za odmor na rijeci Orljavi u vlasništvu Ljiljane Šoch.

Planinari ne bi planinari bili kada ne bi odradili i jednu pješačku rutu od desetak kilometara po sjeverozapadnim obroncima Dilj gore, putovima i stazama koje su upravo friško ucrtane na kartu Hrvatskog planinarskog saveza, za čega zasluge ima domaćin ovoga druženja, Zdravko Ećimović Lojza. 

Da i jugozapadni dio Županije požeško-slavonske i to područje Grada Pleternice  ima potencijala za razvoj ruralnoga turizma , zasnovanom na tradicijskim, povijesnim , kulturnim  i prirodnim vrijednostima , dokaz su ova i  ovakva okupljanja i druženja u Drenovcu, koja u posljednje vrijeme bivaju sve češća a na koja se mnogi rado vraćaju, a i drugima za to preporuke daju. Novi razlog, a može biti i poziv,  za ponovni dolazak i povratak u Drenovac i u Graničarski kraj je, 9. Pokladno jahanje Župe Bučje, koje će se ove godine održati 22. veljače.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Matej Matijević realizirao novi spot za 25. najboljeg EDM producenta na svijetu

169 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, jedna osoba preminula

Suzana Šarić -put od radijske voditeljice do Immobilienkauffrau

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu