Toše Proeski tragično preminuo kod Nove Gradiške

Dogodilo se na današnji dan 16. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.10.2021
Toše Proeski tragično  preminuo kod Nove Gradiške


 1793. Giljotinirana zadnja kraljica apsolutističke Francuske, Marija Antoaneta, supruga Luja XVI. Poznata po izreci da je gladnom narodu poručila: „Ako nemate kruha, jedite kolače“.

1801. Na današnji dan u Petrovaradinu rođen je slavni hrvatski ban Josip Jelačić - Bužinskija. 

1801. umro je Josip Stjepan Relković, sin poznatijeg Antuna Matije Relkovića, znamenitog slavonskog prosvjetiteljskog pisca i autor „Satira“. Stjepan Relković rođen je Zadubravlju 1754. godine i autor je djela „Kućnik“ u kojem je pružao savjete za život i rad na selu „preko cile godine“. 

1846. Prvi put izveden je u Bostonu veći operativni zahvat pod narkozom. Eter je upotrijebljen kao anestezija.

1895. Na današnji je dan grupa zagrebačkih studenata izrazila svoje nezadovoljstvo mađarskom vlašću nad Hrvatskom. To su učinili spaljivanjem kopije mađarske zastave na Trgu bana Jelačića. Uhićena su 24 studenta, među njima Stjepan Radić i Vladimir Vidrić. Radić je od svih najoštrije kažnjen, sa 6 mjeseci zatvora.

1906. na glavnom gradskom trgu Borda prvi se puta u povijesti grada pojavio automobil.

1909. Osnovana je institucija kojoj mnogi Zagrepčani doslovce duguju život. Bila je to Hitna pomoć, koja u Zagrebu djeluje i danas. Osnovana je na inicijativu profesora kirurgije Miroslava Čačkovića. Zanimljivo je da su prva kola navedene Hitne pomoći imala konjsku zapregu. 

1923. Kompanija Walt Disney osnovana od Walta Disneya i njegovog brata Roya Disneya.

1928. u Novoj Gradiški je registrirana kao tvornica industrijska ciglana Jakoba Del Fabre iz Rešetara, koji je bio vlasnik ciglane i u Orubici. 

1940. Nacistički general-guverner Hans Frank stvorio je Varšavski geto, prostor koji je zauzimao oko 2,5 posto površine Varšave, a u koji je bilo smješteno oko trećina njenih stanovnika.

1966. košarkaši BSK-a su se plasirali u Prvu saveznu košarkašku ligu. 

1978. Nad slavnom Sikstinskom kapelom u Vatikanu nadvio se bijeli dim kao znak da je izabran novi papa. Radilo se o Karolu Józefu Wojtyłi, prvom netalijanskom papi još od davne 1523. godine. Wojtyła je uzeo ime Ivan Pavao II., prema svom nedavno preminulom neposrednom prethodniku – Ivanu Pavlu I.

1978. U Parizu ubijen Bruno Bušić, hrvatski publicist i ekonomist, koji je svojom aktivnošću pokušavao okupiti hrvatske emigrantske udruge. Rođen je 6. listopada 1939. godine kraj Imotskoga u selu Vinjanima Donjim. U ubojstvu Brune Bušića sudjelovala je po svemu sudeći jugoslavenska UDBA. Pokopan je na pariškom groblju Père-Lachaise, a 11 godina nakon smrti, kosti su mu prenesene na zagrebački Mirogoj.

1991. U obrani Vukovara kod Trpinjske ceste poginuo je Blago Zadro general i jedan od najvećih junaka Domovinskog rata, ratni zapovjednik obrane Borova Naselja.

1995. Odlukom Državnog sudbenog vijeća 16. listopada 1995. Mirko Svirčević iz Slavonskog Broda imenovan predsjednikom Općinskog suda.

1997. U Okučanima je u sklopu manifestacije „Mjesec hrvatske knjige 97“ otvorena „Narodna knjižnica, čitaonica i galerija - Okučani“. Sredstva za uređenje prostora u visini 340 tisuća kuna osiguralo je Ministarstvo kulture RH.

2007. Todor Toše Proeski, makedonski pjevač, rođen 25. siječnja 1981. godine u Prilepu tragično je preminuo na današnji dan kod Nove Gradiške.

2012. U Slavonskom Brodu nakon 67 godina mirovanja osnovana podružnica Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ iz Sarajeva. Za predsjednika izabran je je Fano Piplović, a tajnika Miro Sirovina. Nakon četiri godine djelovanja 2016. godine podružnica je opet u mirovanju.

2016. započeli radovi na izgradnji kružnog toka na križanju ulice Matije Gupca i Ulice Nikole Zrinskog u Slavonskom Brodu. 

Rođeni na današnji dan su: Josip Jelačić Bužinski, hrvatski ban (1801), Oscar Wilde, irski književnik (1854), David Ben – Gurion, izraelski državnik (1886), B.B. King, jedan od najvećih gitarista svijeta (1925), Günter Grass, njemački književnik (1927.), Slavko Štimac, glumac (1960), hrvatski košarkaš Danko Cvjetičanin (1963.).

Umrli na današnji dan su: ruski vojskovođa Grigorij Potemkin (1791.), Nick Begich (američki kongresmen hrvatskog porijekla) (1972.), Bruno Bušić, hrvatski domoljub (1978), izraelski general Moshe Dayan (1981.), Mario Del Monaco, operni pjevač (1982.), hrvatski dirigent i skladatelj Jakov Gotovac (1983.), Blago Zadro, jedan od najvećih junaka Domovinskog rata (1991), Boris Papandopulo, hrvatski skladatelj (1991.), Deborah Kerr, škotska glumica (2007.), Toše Proeski, makedonski pjevač, (2007). 

 

Zadnje vijesti

92 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 2 osobe preminule

Počeo je play off Homer kupa

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Neponovljiva 4 Tenora na božićnom koncertu SBTV-a oduševila i do suza nasmijala publiku

FOTO GALERIJA

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske