Tko vlada svijetom?

Čini se kako nam se pred nosom događaju važne stvari, a možda ih nismo ni svjesni. Čini mi se kako se događa ono "drugo vrijeme" o kojemu smo pričali; možda je čak i na vrbi rodilo grožđe. Čini mi se da smo postali akteri posve nove ere.

Autor: Ivana Šimac | Datum objave: 26.03.2013


Nije tako davno bilo kada je aktualni izbornik hrvatske nogometne reprezentacije na jednom javnom događaju, želeći ispasti vjerojatno više 'macho' nego što onakav galeb uistinu jest, odgovorio kratko i jasno na pitanje novinara gdje mu je žena: -U kuhinji! Gdje joj je i mjesto.

Prije svega nekoliko mjeseci, saborski zastupnik HDZ-a, Dujomir Marasović, javno je izrekao: „Dosta se u Saboru mekano razgovara, dosta se oporbenih zastupnika prema vladajućoj garnituri ponaša kao stari roditelji koji su jedva dobili dijete u stare dane i to žensko, pa tako otprilike.“

Lijepa naša je puna ovakvih primjera. Sabor, zbornice, sveučilišta, tržnice...Posvuda se provodi to melankolično održavanje patrijarhata u svim socijalnim aspektima života. 

Čak je i potez Ive Sanadera da ostavi Vladu u rukama Jadranke Kosor, po meni, imao anti-feministička obilježja, iako se na prvu čini upravo suprotno. Budimo realni, ne ostavljaš na poklon 'prijateljici'  Titanic kada znaš da će potonuti, Titanic ostavljaš nekom sporednom liku za kojega te nije briga, ako je 'politički nesposobno žensko' u pitanju, tim bolje, narod će poistovjetiti propast s njenom 'urođenom' nesposobnošću.

Ipak, isti taj Ivo danas plete čarape u 'ćuzi' zbog jedne njemačke, čvrste ženske ruke. Što bi zapravo značilo da je takav bistar ko' Sava kod Broda, ostao namagarčen od žena s obje strane. Jedna, koju je podcijenio, na kraju je 'pohapsila' cijeli počasni Red Lopova, pa iako ne toliko omiljena kao političarka, otišla je poštenija od svih njih, dok mu je druga koju je također, ko' bi rekao podcijenio, pokazala „čelični europski srednji prst“. Nije li život prekrasno ironičan.

Mogu li onda zagovarati teze da su žene zaista krojile povijest, ratove? Da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena? Da žena drži tri, a muškarac jedan kut kuće?!

Sve mi se više čini da je 'mjuzik femili Huljić', svjesno ili nesvjesno, stihovima 'žena, majka, kraljica', možda najbolje opisala fazu kroz koju danas prolaze žene. Žena prije svega, majka jer su priroda i društvo tako odredili i kraljica jer su kraljevi ionako sve 's*ebali'. Zaista nisam sklona ekstremizmu bilo kojega oblika, ali ako je društvom ikada imala priliku zavladati 'kriza muškosti', ovo bi moglo biti to vrijeme.

Ne bojte se, oj vi kršni muškarci, ne događaju se feministički pozivi na revoluciju, feministički ustanci ili bilo što, a da se manifestira kao vulgarno ili dramatično, mi smo se, žene, samo malo više opustile. Doslovno. Zauzele smo gotovo neočekivano, vrlo važnu poziciju. Danas je Maca Maradona počela driblati po nogometnom terenu, sutra je Griselda Blanco postala ženski Pablo Escobar. Počele smo parirati na svim područjima, a kao i za svaki pojavni fenomen, uvijek se nađe protumišljenika za takav razvoj događaja.

Naravno da će  pojedinci prozivati primjere koje iskaču iz okvira s obje strane, pa će jedni reći: „Ako nam stvarno parirate, idi cijepati drva! Same si pomičite kauče kada treba iza usisati!“, dok će prozvani vjerojatno odgovoriti: „Ma da, bolje ti meni ne pomiči kauč i ne nacijepaj drva pa ćeš se smrznuti u prašini do koljena.“ To je onaj simpatični aspekt zbog kojega kažemo da se suprotnosti privlače. Ipak nam je najbolje, priznat' će iskreni, kada vlada atmosfera pozitivne konkurencije koja bi mogla otjerati do nedavno spominjanu spolnu diskriminaciju. Na kraju krajeva, jedni bez drugih ne možemo, točka. :-)

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

77 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata, 1 osoba preminula

Sastanak u županiji s Hrvatskim vodama o obrani od poplava, navodnjavanju, aglomeraciji i budućim projektima

Osigurana dodatna sredstva za sufinanciranje europskih projekata

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja