Tko pod drugim jamu kopa: Što povezuje poljudsku svastiku i Antu Gotovinu?

Već godinama pratim i pišem o situaciji u hrvatskom nogometu. Svi znaju za moje mišljenje o fenomenu Mamića, HNS-a, nogometnih struktura itd. No ovaj puta se stvarno pretjeralo...

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 24.07.2015


Kao da Ostojić stoji iza 'kukastog križa'

Svi se mjesecima pravimo Englezi. Tko je nacrtao svastiku na Poljudu? Mediji sinkronizirano bruje o usplahirenoj desnici, jačanju nacizma i sličnim glupostima, iako zdrava logika govori kako je riječ o očajničkom potezu koji bi na krivi način trebao razriješiti problematiku hrvatskog nogometa. I u svoj toj sinkronizaciji mediji su skupno počeli navijati za izbacivanje Hrvatske s Eura.

Policija slijepa i gluha unatoč sili tehnike koju plasira po ovakvim tekmama navodno nije uspjela detektirati počinitelje. Ostojić je tako ažurniji Facebook psovkama i tjeranjima u ludnice nego ozbiljnom profesionalnom poslu. I onda je jučer slijedilo veliko razočaranje, barem za neke. 'Samo' stotka tisuća eura (medijima su oprostili i stotine puta veće cifre, a političari to zarade u jednom jedinom pogodovanju), još dvije tekme bez gledatelja i oduzeti bod... A čak se citiraju i oštro nastrojeni srpski mediji koji su naravno još pod utjecajem albanske (ne)pravde.

Mediji uspješno glume moralne vertikale

Sjećam se samo još jedne ovakve grupne hajke. Ista se dogodila prije par godina na dan čekanja presude generalima u Haagu. Svi su plesali kako je tada aktualna politička struktura svirala i anegdota kaže da jedan dnevnik nije imao spremnu niti kolumnu za oslobađajuću presudu pa je redakcija zbunjeno sjedila i u nevjerici promatrala cijelu situaciju. 'Kako je ovo moguće, a toliko smo glasno navijali i huškali na suprotno?' Ha, da se bilo što pita hrvatske medije - već bi pola države pripalo Hanžekoviću.

Slična situacija se jučer ponovila, kako na poljudskom primjeru, tako i oko Savudrijske vale iliti Piranskog zaljeva. Kao da svi zajedno samo čekamo negativnu stvar da bi mogli tipično hrvatski likovati 'jesam ti rekao' ili 'eto nam ga sada'. Nacionalna konvergencija očito je jedino moguća u negativnoj projekciji - svi se možemo poistovjetiti jedino s vječitim gubitnicima. Ili plivati pod 'Snađi se druže'. Domoljube se pretvorilo u naciste, nacionaliste u totalitariste, a jugonacionalisti su se pak smišljeno zakamuflirali u neke vječne tribune i arbitre. Borba protiv struktura saveza izbacivanjem repke s prvenstava je usporediva s borbom za dobrobit države rušenjem iste u bankrot.

Haag, FBI, Uefa, Arbitražni sudovi - hrvatske kadije

A ako se nogomet igra zbog navijača, zašto svi navijaju da ih na utakmicama repke ne bude? Svima je sve jasno, a i dalje se svi prave nevješti. Komično je pak kako se Vlada obrušava na savez u domeni huligana, a sami ne mogu sprovesti niti dva crtača svastika koji su definitivno u njihovoj ingerenciji nadzora. Pa čak je i Uefa potvrdila da je suludo davati kazne za navijački rasizam na tekmi bez navijača. Predizborni trikovi s hapšenjima Mamića također su ukazali na svu ludost ovog igrokaza - FBI je našao osnove kaznenih dijela? FBI?! Hoće li i 'svastikaše' prepoznati Udba ili Orjuna?

Neke stvari nam leže ispred nosa, i to godinama. No nitko ih zaista ne želi riješiti već se samo folira i glumi lažni moral. Kolokvijalno rečeno - nemamo muda raskrinkati vlastite redove. Ključna politička pitanja rješavaju nam Haag, arbitražni sud, Uefa, FBI... I time se vladajući na sva zvona hvale. A mediji drukaju za destrukciju i distrakciju. Pitanje je je li ovakva politika usmjerena protiv onih koje se tobože njome cilja ili je pak u svrsi njihovog dodatnog ojačavanja. Jer kod nas je zatvor poput neke lansirne rampe, korupcija i kriminal služe za ugled u društvu, a nemoral, potplaćenost i licemjerje služe kao 'sudija i kadija'. S obzirom tko odlučuje što nas sljeduje, nama je zapravo i prilično dobro...

Zadnje vijesti

U Brodu za 10 godina, deset gradonačelnika

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Župan Marušič na 2. Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije

SPORT

Najava 12. kola Treće HNL -istok

Omladinac iz Gornje Vrbe gostuje u Pleternici

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška