Tisuće Hrvata prognano iz Iloka

Dogodilo se na današnji dan 14. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 14.10.2020
Tisuće Hrvata prognano iz Iloka


 1775. prvi put zazvonila su zvona na novom tornju sagrađenom na sjevernom kavaliru brodske Tvrđave. Na tornju je ugrađen i sat. 

1808.  Francuska anektirala Dubrovnik.

1895. Car Franjo Josip I. u Zagrebu je svečano otvorio nove zgrade HNK. Svečani zastor za novo kazalište izradio je Vlaho Bukovac. Arhitekti zgrade bili su Ferdinand Fellner i Hermann Helmer. Zagrebačko je kazalište sagrađeno za samo 16 mjeseci. 

1908. Brodska Udruga vinogradara kao podrume koristila je kazamate brodske Tvrđave. Udruga je osnovana 1900. i 1921. godine započela je izgradnju armiranog betonskog podruma nad kojim je stajala visoka prizemnica – na sjevernom uglu današnje Mažuranićeve i Gupčeve ulice. 

1919. Sava je poplavila Vijuš,  Mucvanj i dio grada uz Vrazovu ulicu. 

1922. konstituirana je u Brodu skupština paromlina Zvijezda, a imao je kapacitet četiri vagona žita dnevno. 

1939.  U Ulici Matije Mesića na kbr. 21 ( na tom mjestu bila je prije kuća u kojoj se rodio dr. Josip Stadler, nadbiskup vrhbosanski) otvorena je gostionica Sremac koja  1953. godine mijenja ime u  gostionicu Dingač. Od 1955. Dingač vode Pero Lerotić i Mirko Mamić, a u ponudi su se nalazili ražnjići i pržene srdele a uz njih se  točilo  crno pelješko vino. Danas je na tom mjestu stambena zgrada koja je sagrađena sedamdesetih godina 20. stoljeća, nakon čega Pero Lerotić odlazi raditi u poznatu gostionicu Vis, a Marko Mamić u Šaran.

1944. Ferdmaršal Rommel izvršio samoubojstvo po Hitlerovom nalogu.

1949.  U Beogradu pušten prvi tramvaj kojeg su vukli konji.

1954. rodio se u Bosanskom Dubočcu slikar i likovni pedagog Hamo Fejzić. Umro je u Den Haagu 13. lipnja 1995. godine.

1962. Početak Kubanske raketne krize, kada je američki špijunski zrakoplov U2 snimio fotografije sovjetskih nuklearnih raketa u letu iznad Kube. Radilo se o najozbiljnijoj krizi hladnoratovskog perioda  između SDA- a i SSSR-a, ali i prekretnicu Hladnome ratu. Kriza je trajala 38 dana, ipak razum je prevladao i nije došlo do sukoba. 

1964.  Mihail Suslov, siva eminencija SSSR-a, srušio je s vlasti Hruščova  i postavio Brežnjeva.

1964.  Nobelovu nagradu za mir dobio američki borac za ljudska prava crnaca Martin Luther King.

1968. Jim Himes  čovjek koji  je prvi puta pretrčao 100 m za manje od 10 sekundi-9,95 sec.

1991. Kod kontrolom Europskih promatrača, vlasti Iloka, Šarengrada i Bapske s JNA u Šidu potpisali  su sporazum  prema kojem je stanovništvo moglo napustiti svoje domove ali pod uvjetom da predaju naoružanje, te se odriču svoje imovine u korist Republike Srpske Krajine.  U Skladu s tim sporazumom 17. listopada stanovništvo je počelo  napuštati svoje domove. Ukupno je na ovaj način JNA protjerala 8.000 ljudi.

1994. Nobelovu nagradu za mir podijelili premijer Izraela Jick Rabin, šef izraelske diplomacije Šimon Peres i vođa Palestinske organizacije Jaser Arafat.

2000. Alija Izetbegović, posljednji ratni lider na prostotu Jugoslavije povukao se iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zamijenio ga Halid Genjac.

2018. Jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslavenskih glumica, Milena Dravić preminula je u 79. godini u Beogradu. U bogatoj karijeri koja je trajala gotovo 60 godina, snimila je stotinjak filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade.

Rođeni na današnji dan su: Tito Strozzi, hrvatski glumac, (1892), Dwight D. Eisenhower, američki predsjednik (1890.), Ivo Kozarčanin, hrvatski književnik (1911.), Sir Roger Moore, engleski glumac (1927),  Cliff Richard, engleski pop pjevač (1940), ruski gimnastičar, osvajač 15 olimpijskih medalja Nikolaj Andrianov (1952.).

Umrli na današnji dan: Leonard Bernstein, američki skladatelj dirigent  (1990.), Isdor Papo, liječnik (1996), Harold Robins, američki književnik (1997), Bing Crosby, američki glumac (1977), Benoît Mandelbrot, francuski matematičar (2010.).

Zadnje vijesti

59 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji, jedna osoba preminula

Započeli radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

Prvi domaći poraz rukometašica Brod

FOTO GALERIJA

Započeli radovi na izgradnji parkirališta u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

Nakon dvjesto dana izolacije - pjesma i molitva u dvorištu Doma za starije

Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu kampanja “Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“

Dani Erasmusa obilježeni u Ekonomsko-birotehničkoj školi