Tino Šebalj odradio odličnu sezonu u SAD-u

Odlasci mladih ljudi iz Hrvatske je nažalost postao uobičajena priča koja nam svima skupa prilično smeta, no ima i onih koji odlaze radi usavršavanja a ne trbuhom za kruhom kao velika većina.

Autor: Brodportal | Datum objave: 09.05.2019
Tino Šebalj odradio odličnu sezonu u SAD-u


 Jedan od takvih je mladi brodski košarkaš Tino Šebalj koji se uputio preko bare da bi se školovao, ali i igrao košarku na Collin Collegeu.

– U Americi sam već evo 9 mjeseci i snašao sam se super, u početku je bilo teško pošto nikoga nisam znao ali kasnije kad sam se sprijateljio s dečkima je bilo super. Što se tiče faksa, tu sam također super prošao pošto je puno lakše nego u Hrvatskoj i profesori rade sve da bi nama studentima pomogli.

Što ti najviše nedostaje iz Hrvatske? Sigurno s nestrpljenjem čekaš odmor i dolazak kući?

– Iz Hrvatske mi najviše nedostaju obitelj, rodbina, prijatelji i mamina kuhinja haha.. Ovdje se baš loše jede i fali mi tipa topla juha nedjeljom ili bakini kolači. Na odmor stižem za 10ak dana i definitivno jedva čekam da dodem.

U sveučilišnoj košarci godine uvelike određuju minuta u, ali si ti skupio dosta minuta bez obzira na to što si među mlađima. Kakav ti je odnos s trenerom, što traži od tebe u igri?

– Pa minutaža je bila naravno manja od onoga što sam imao u Hrvatskoj, ali kad sam igrao ja sam svoju minutažu lijepo iskoristio. Imao sam preko 45% za 3 u cijeloj sezoni što je za mene koji igram kao krilni centar odlično. Trener mi je pružio priliku i ja sam je iskoristio i na tom sam mu zahvalan. Sljedeće godine što se tiče minutaže bi trebalo bit i bolje a s time dolazi i više poena, skokova, blokada…Trener je odličan, na treninzima se radi kad se radi, a šali kad se šali, tako da bude veoma zanimljivo. U igri mislim da sam unaprijedio svoju fizičku snagu koja će bit još bolja, moram raditi na šutu iz posta i šutu iz driblinga. Takođe mislim da sam postao agresivniji i pametniji u igri.

Razlika u košarci koju gledamo u Europi i u SAD-u je velika, kakva je kada si dolje na parketu?

– Pa ovdje se puno više trči, šutira, igra 1 na 1 i igrači su brži, jači, skočniji naspram europskih standarda. Takođe ovdje se igra čak i po 3 puta tjedno i igra se veliki broj utakmica. Igrači su „nabrijaniji“ nego u Europi, pričaju ti svasta s time da te iznerviraju…

Sigurno ne žališ zbog odluke o odlasku u SAD, što bi istaknuo kao dobre a što kao loše strane te odluke, odnosno života u Americi?

– Pa definitivno je najbolje to da možeš usporedno ići na faks i igrati košarku. Profesori su razumni, sve je usklađeno tako da možeš i na faks ujutro pa na trening popodne i naveče slobodno za učenje i odmor. Najteže je naravno što moraš otić jako daleko od kuće, i što sam moraš obavljat poslove što kod kuće nebi npr. kuhanje, pranje veša i suđa…

Gdje se vidiš u budućnosti, nakon škole, NBA ili Europa?

– U budućnosti se vidim u Europi negdje, gdje god budu dobri uvjeti i dobri ljudi. Navikao sam sad već biti dalje od kuće tako da neće bit problem igrat negdje u Europi.

izvor: sportalo.hr

Zadnje vijesti

Više od stotinu ugostiteljskih objekata iz 11 županija sudjeluje u Danima Okusa hrvatske tradicije

Prošli tjedan 33 prometne nesreće s dvije teže i 15 lakše ozlijeđenih osoba

31-godišnjakinja osumnjičena za počinjenje šest kaznenih djela krađe

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO / FOTO

Krešine riječi "kroz voljeni grad geslo ljubavi buja" zaživjele na 13. memorijalu "Ostat ću mlad"

FOTO GALERIJA

Teku završni infrastrukturni radovi na izgradnji Kuće Tambure

Novih 9,4 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

Svečano otvoren novi vrtić u Sibinju

Obilježen Europski tjedan mobilnosti