Tijelo preminulog vojnika popodne dolazi u Hrvatsku

Večernji list doznaje da je vojniku, nakon što mu je pozlilo, u pomoć pritekla medicinska ekipa njemačkog kontingenta s kojim su hrvatski vojnici u Litvi.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.12.2017
Tijelo preminulog vojnika popodne dolazi u Hrvatsku


 Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH) general zbora Mirko Šundov potvrdili su danas da je hrvatski vojnik Mario Pavišić iz Donje Varoši, nedaleko Stare Gradiške, preminuo u Litvi i najavili da će njegovo tijelo u popodnevnim satima vojnim zrakoplovom Oružanih snaga Republike Litve biti prevezeno u Hrvatsku. 

"Mogu reći da je naš Mario preminuo u Litvi i najprije bih želio iskoristiti priliku i izraziti iskrenu sućut njegovoj supruzi, sinu, kćeri, roditeljima i bratu", rekao je novinarima Šundov, koji je u zagrebačkoj Katedrali zajedno s Krstičevićem nazočio obilježavanju 20. obljetnice uspostave Vojnog ordinarijata. 

Ustvrdio je da su OS RH poduzele sve potrebne mjere, svaki njihov pripadnik obavio je liječnički pregled i ispunio sve druge potrebne kriterije kako bi bio raspoređen na zadaću u Litvi, kazao je Šundov.

Upitan o saznanjima što se dogodilo, Šundov je odgovorio kako je to smrt koja je vjerojatno nastupila prirodno.

"Bit će izvršena obdukcija u skladu sa svim protokolima i procedurama, pa ćemo onda znati više o uzrocima smrti", napomenuo je.

Krstičević je na upit kako je osobno doživio tu vijest odgovorio da "uvijek smrt hrvatskog vojnika nije laka".

"Tako i u ovom trenutku izražavam iskrenu sućut obitelji, u kontaktu smo s obitelji i zahvaljujem još jednom ministru obrane Litve što će još danas poslijepodne vojnim zrakoplovom tijelo preminulog vojnika bit će prevezeno u Zagreb", rekao je Krstičević.

Najavio je kako će on i načelnik GS OS RH-a na Plesu prisustvovati predaji posmrtnih ostataka zajedno s obitelji preminulog vojnika.

Pavišić (41) preminuo je u utorak, 12. prosinca, u vojarni Rukla u Litvi, gdje se nalazio kao pripadnik 1. Hrvatskog kontingenta u okviru aktivnosti ojačane prisutnosti NATO-a.

Bio je sudionik Domovinskog rata

MORH je izvijestio da je jučer u Litvi i preminuo 41-godišnji hrvatski vojnik. U priopćenju poslanom iz Vlade povodom upućivanja sućuti obitelji, otkriven je identitet vojnika - radi se o Mariju Pavišiću. 

"Pripadnik 1. hrvatskog kontingenta koji se nalazio u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, dana 12. prosinca 2017. godine preminuo je u poslijepodnevnim satima u vojarni Rukla u Litvi. Riječ je o pripadniku HRVCON eFPBG DEU, M.P., rođenom 1976. godine. Pripadniku je pozlilo, nakon čega mu je pružena liječnička pomoć u vojarni. Međutim, nakon pokušaja reanimacije, pripadnik je preminuo", izvijestili su ranije iz MORH-a. 

Večernji list doznaje da je Pavišiću, nakon što mu je pozlilo, u pomoć pritekla medicinska ekipa njemačkog kontingenta s kojim su hrvatski vojnici u Litvi. Mario Pavišić bio je sudionik Domovinskog rata iz Bosanske Posavine.

Prvi hrvatski kontingent upućen je u studenome u Republiku Litvu, gdje sudjeluje u sklopu borbene skupine pod vodstvom Savezne Republike Njemačke (1. HRVCON-a eFPBG–DEU) u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a. Hrvatski kontingent u Republici Litvi smješten je na vojnom poligonu "Rukla", 110 kilometara sjeveroistočno od Vilniusa.

Plenković uputio je sućut obitelji

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je sućut obitelji pripadnika OS RH Maria Pavišića u povodu njegove smrti, izvijestili su iz Vlade.  U sućuti predsjednika Vlade stoji:

"Poštovana obitelji, sa žalošću sam primio vijest o preranoj smrti Vašeg supruga i oca, gospodina Maria Pavišića. Znam da ne postoje riječi utjehe u ovim tužnim i teškim trenucima za Vašu obitelj, prijatelje, poznanike i kolege. Molim Vas primite izraze sućuti i iskrenog suosjećanja, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno."

Krstičević uputio izraze sućuti obitelji

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević uputio je izraze sućuti obitelji preminulog pripadnika OS RH u Litvi, izvijestili su iz MORH-a.

"Poštovana ožalošćena obitelji, u ovom iznimno teškom trenutku želim Vam u svoje ime i u ime svih djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Oružanih snaga RH, izraziti iskrenu i duboku sućut zbog preranog odlaska Vašeg supruga i oca. Teški su trenutci kada gubimo one koji su nam bili oslonac i uzor, ali oni ostaju zauvijek u našim molitvama i mislima. Poštovana obitelji, iako znam da u ovom trenutku ne postoje riječi kojima bih mogao ublažiti vašu bol, znajte da smo uz Vas", napisao je Krstičević. 

Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu