Temperatura zraka u Brodu je 42°C

Dogodilo se na današnji dan 13. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.08.2017
Temperatura zraka u Brodu je 42°C


Julije Blajer, najpopularniji kinooperater Broda svih vremena, rođen je u Tuzli 13. kolovoza 1910. godine. Još kao dijete radio je u tulzanskom kinu „Bristol“ potom kinu „Koševo“ u Sarajevu, a 1943. godine dolazi u Brod kao domobran i tu ostaje nakon rata. Od 1945., kad počinje raditi u kinu „Jadran“, do mirovine, a to je uglavnom vrijeme kada su brodski kinematografi rušili sve rekorde posjećenosti. Blajer je jedna od najpopularnijih osoba u gradu. Umro je 26. listopada 1986.
 
1912. godine u Brod na Savi stigao je, na svom putu oko svijeta pješke, Holanđanin Franz van Horn. Da je to bila neka vrsta mode u to vrijeme potvrđuje i podatak kako su u srpnju iste godine, tj. mjesec dana ranije, kroz Brod, na putovanju oko svijeta pješke, prošla i braća Petko i VerkaDaskalov, Bugari, koji su putovali na taj način već četiri godine. 
 
Kod Rovinja potonuo brod „BaronGautsch“. Prometovao je na redovitoj liniji Trst–Kotor–Trst. Na svoje posljednje putovanje isplovio je 12. kolovoza 1914. iz Kotora. Sljedećeg dana 13. kolovoza 1914. u 11.00 sati isplovio je s Velog Lošinja izravno za matičnu luku Trst gdje je trebao stići u 18.00 sati. Od Lošinja do Pule brod je bio pod zapovjedništvom prvog časnika Luppisa. No, on je napustio most bez kapetanova dopuštenja radi ručka s putnicima iz prvog razreda te je predao drugom časniku Tenzeu zapovjedništvo. BaronGautsch započeo je plovidbu sjeverno mnogo bliže nego su vojne vlasti naredile. Brod se mimoišao s drugim brodom PrinzomHohenloheom koji je plovio južno prema dalmatinskim otocima više od 3 nautičke milje podalje od obale nego BaronGautsch. Čak upozorenja nekoliko putnika nisu uspjela natjerati Tenzea da promjeri smjer plovidbe. Sedam nautičkih milja od Brijunskih otoka u 14.50 sati parobrod je naišao punom brzinom na prijateljsko minsko polje koje su upravo položili k.u.k. minopolagači. MinopolagačBasilisk odaslao je signale upozorenja no Barun Gautsch nije na njih reagirao. Nakon nailaska na minu brod je potonuo šest nautičkih milja jugozapadno od svjetionika Sv. Ivan na Pučini. Prema službenim podacima, na brodu je bilo 246 putnika (podatak ne obuhvaća djecu do 10 godina starosti i vojnike obveznike). Spašeno je 148 putnika i 31 član posade.
 
1927. godine u Brodu na Savi temperatura zraka iznosila je 42°C. 
 
Vladko Maček izabran je 1928. godine za novog predsjednika Hrvatske seljačke stranke. 
 
1929. godine utemeljen je Brodski športski klub -BŠK. Predsjednik novog nogometnog kluba bio je ugledni brodski odvjetnik Filip Markotić.  
 
1939. godine organizacija Ženski pokret organizirala je u Bukovlju priredbu za žene. Predsjednica pokreta je gđa Olga Ulrich, članica Alijanse ženskih pokreta, a tajnica Jelica Paulik. Ženski pokret u Brodu dao si je zadatak „općeobrazovno i kulturno uzdizanje žene“. Inicijatorica osnivanja pokreta bila je FridaGodlar. 
 
1949. godine kolektiv brodskog metaloprerađivačkog giganta Đure Đakovića proglašen je za najuspješniju tvrtku u svojoj grani u tadašnjoj Jugoslaviji. Uz prelaznu zastavu Tvornica „Đuro Đaković“ je dobila i nagradu Savezne vlade u iznosu od 700 tisuća dinara. 
 
1991. osnovana tzv. SAO Zapadna Slavonija.
 
Župan Brodsko-posavske županije proglasio je 13. kolovoza 2012. elementarnu nepogodu izazvanu sušom na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve, krmnim kulturama i povrću, te višegodišnjim nasadima.
 
Ostali događaji:
 
Nakon višemjesečne opsade i razaranja od strane španjolskih konkvistadora pao je 1521. godine Tenochtitlan.
 
1662. rođen je izvanredno bogati engleski aristokrat – Charles Seymour, nosilac visoke titule vojvode od Somerseta (Duke ofSomerset).
 
1792. godine pariški su revolucionari uhitili kralja Luja XVI. i kraljevsku obitelj, uključujući kraljicu Mariju Antoanetu, kraljevog sina prijestolonasljednika i kraljevu kćer, te kraljevu sestru MadameElisabeth.
 
1865. godine umro je u instituciji za mentalne bolesnike u Beču liječnik IgnazSemmelweis, jedan od najneshvaćenijih ljudi u povijesti.
 
1866. godine rođen je znameniti talijanski poduzetnik GiovanniAgnelli, osnivač FIAT-a.
 
Alfred Hitchcock, engleski filmski redatelj rođen je na današnji dan 1889. godine.
 
1920. godine počela je Bitka kod Varšave. Završena je nakon dvanaest dana porazom boljševičke Crvene armije. 
 
1926. godine u malom mjestu Mayarí, u kubanskoj provinciji Oriente rođen je FidelAlejandro Castro Ruz, poznatiji kao Fidel Castro, jedan od zasigurno najvećih živućih revolucionara na svijetu.
 
1937. godine japanskim napadom započela je Bitka za Šangaj. 
 
Započela je 1961. godine izgradnja Berlinskog zida. Berlinski zid (njemački: DieBerlinerMauer) je bila dugačka barijera koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina i okružni teritorij Njemačke Demokratske Republike.
 
1969. astronauti iz Apolla 11 (BuzzAldrin, Neil Armstrong i Michael Collins) konačno su mogli javno proslaviti svoj dolazak na Zemlju. Naime, prethodno su morali provesti čak oko 3 tjedna u karanteni zbog bojazni od širenja nepoznatih patogena s Mjeseca, kojima su teoretski mogli biti izloženi.
 
2004. masakr nad Tutsima u Burundiju.
 
2004. godine otvorene su 28. olimpijske igre u Ateni. 
 
Rođeni na današnji dan su: KarlLiebknecht, njemački političar (1871.), američki mikrobiolog talijanskog podrijetla, Salvador E. Luria (1912.), FrederickSanger, engleski biokemičar (1918.), hrvatska glumica, Lena Politeo (1930.), Zlatan Stipišić - Gibonni, hrvatski glazbenik (1968.), hrvatskakazališna redateljica i glumica, Anica Tomić (1980.), Alan Shearer, engleski nogometaš i trener (1970.), hrvatski nogometaš Niko Kranjčar (1984.). 
 
Umrli na današnji dan su: Antun Vranić hrvatski pisac i prevoditelj (1820.), Eugène Delacroix, francuski slikar (1863.), Vladimir Solovjov, ruski filozof i pjesnik (1900.), Florence Nightingale, engleska bolničarka (1910.), August Bebel, njemački socijalist (1913.), Ignatz Bubis, njemački političar (1999.).
 
Citat dana: „Pijem da udavim moje tuge ali su kurvini sinovi naučili plivati.“ ~ Frida Kahlo
 
Blagdani i spomendani:
Sveti Hipolit Rimski, Kasijan Imolski, Poncijan i sveta Filomena
Zadnje vijesti

U Selni rođen novinar i publicist Ilija Maoduš

U pucnjavi u Slavonskoj ulici ozlijeđena jedna osoba

Prijavi se i postani nogometni sudac

FOTO GALERIJA

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije

Svečano blagoslovljeno novo sjedište i pastoralni centar Župe blaženog Alojzja Stepinca