Temperatura u Brodu se spustila na -30°C, a grad je bio okovan snijegom

Dogodilo se na današnji dan 5. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 05.03.2020
Temperatura u Brodu se spustila na -30°C, a grad je bio okovan snijegom
 1326.  Rođen Ludovik I Anžuvinac, hrvatsko ugarski kralj, jedan od  najmoćnijih vladara kojeg je Hrvatska imala u srednjem vijeku. Postao je vladar južnog dijela Italije, poljski kralj, pa mu se vladavina protezala gotovo od Baltičkog mora do Sredozemlja.

1836. Samuel Colt napravio je prvi revolver.

1864.  rođena u Osijeku književnica za djecu Jagoda Truhelka. Nakon Ivane Brlić-Mažuranić bila je najuglednija književnica za djecu u prvoj polovici 20. stoljeća. Umrla je u Zagrebu 1957. godine u dubokoj starosti.

1872. Američki inženjer George Westinghouse patentirao je zračnu kočnicu koja je omogućila razvoj željezničkog prometa.

1872. nakon stogodišnjeg rada ukinut je brodski kontumac (privremena karantena bolesnih ili potencijalno bolesnih osoba, životinja ili biljaka u svrhu sprečavanja širenja zaraze)  na Vijušu. 

1878. u Novskoj je preminuo hrvatski književnik Luka Ilić-Oriovčanin. Rođen je 1817. u staroj oriovačkoj obitelji. 

1903. rođen je Zlatko Šnajder, istaknuti predstavnik lijevo orijentirane hrvatske mladeži. Umro je u 28. godini života izmrcvaren zlostavljanjem u zatvorima diktatorskog beogradskog režima. Brodska gimnazija dugo je nosila njegovo ime. 

1916. rodio se u Brodu na Savi general pukovnik Josip Antolović – Hrvat. Radio je kao metalski radnik u Tvornici vagona, strojeva i mostova. Bio je i jedan od organizatora antifašističkog ustanka i u tijeku Drugog svjetskog rata imao je visoke zapovjedne dužnosti. 

1918. Moskva je postala glavni grad boljševičke Rusije. Do tada je to bio Petrograd.

1923. Umrla Dora Pejačević, hrvatska skladateljica, rođena u Budimpešti. Kći hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića i mađarske barunice Lille Vay de Vaya. U Hrvatskoj je Dora Pejačević obitavala u obiteljskom dvorcu u Našicama. Posljednje godine života provela je uglavnom u Münchenu gdje je i umrla. 5. ožujka 1923. god., nekoliko tjedana nakon poroda dječaka Thea. Sahranjena je u Našicama u obiteljskoj grobnici Pejačevićevih.

1933. Hitler pobijedio na izborima u Njemačkoj.

1942. Temperatura u Brodu se spustila na -30°C, a grad je bio okovan snijegom. Tadašnji gradonačelnik Slavko Vrgoč, naredbom je mobilizirao 700 muškaraca i 40 zaprežnih kola koji su u jednom danu potpuno očistili grad od snijega i leda. 

1946. Winston Churchill je u govoru na Westminster Collegeu u Missouriju po prvi put upotrijebio izraz „željezna zavjesa“ što je postao popularan izraz za graničnu liniju koja je dijelila Europu u dva odvojena politička bloka tijekom perioda hladnog rata.

1953. Umro Josif Visarijonović  Džugašvili, poznatiji pod imenom Staljin, sovjetski političar i državnik. Umro je  u svojoj dači  ( kući za odmor)u moskovskom predgrađu Kuncevo. 

1960. Kubanski fotograf Alberto Korda, snimo je kultnu fotografiju Guerrillero Heroico koja prikazuje marksističkog revolucionara Che Geuvaru. Fotografija je snimljena  prilikom sprovoda za žrtve stradale pri eksploziji broda La Coubre u havanskoj luci.

1997. Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje susreli su se prvi put nakon 25 godina kako bi održali mirovne pregovore.

1999. Odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala, grad Brčko dobio je status distrikta pod suverenitetom Bosne  i Hercegovine, što je izazvalo oštre proteste u Republici Srpskoj, srpskom entitetu u BiH.

2006. Održana 78. dodjela „Oscara“.

2012. Delegacija Ukrajine u trodnevnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji. Uz dugogodišnju povijesnu, kulturnu i bilateralnu suradnju Ukrajine i Slavonije, glavni je naglasak stavljen na buduću gospodarsku povezanost i moguće razvojne projekte.

Rođeni na današnji dan su: Giovanni Battista talijanski slikar (1696.), njemačka političarka Rosa Luxemburg (1871.), Josip Gostić, operni pjevač (1900.), Zlatko Šnajder, jedan od sedam sekretara SKOJ-a (1903),   filmski redatelj i pisac Pier Paolo Pasolini (1922.), Olivera Katarina, glumica i pjevačica (1940),  hrvatski glumac Josip Genda (1943.), Julije Jelaska hrvatski crtač stripa (1969), Aleksandar Vučić, srpski političar (1970).

Umrli na današnji dan su:  Alessandro Volta, talijanski fizičar izumitelj baterije (1827), Sergej Prokofjev, ruski kompozitor (1953.), Josif Visarionovič  Džugašvili Staljin, sovjetski državnik (1953), Vladimir Jelić, hrvatski slikar ( 1995),  Ivan Supek, fizičar (2007), Hugo Chávez, venecuelanski predsjednik (2013.), Vladimir (Vlada) Divljan rok glazbenik i frontmen   Idola (2015).

 
 
 

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja