Temperatura u Brodu se spustila na -30°C

Dogodilo se na današnji dan 5. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 05.03.2018
Temperatura u Brodu se spustila na -30°C


 1326. Rođen Ludovik I. Anžuvinac, hrvatsko ugarski kralj, jedan od najmoćnijih vladara kojeg je Hrvatska imala u srednjem vijeku. Ludovik Anžuvinac naslijedio je već kao mladić hrvatsku i ugarsku krunu, a zatim je osvajanjima i diplomacijom snažno proširio svoje područje vladanja. Tako je uspio osvojiti napuljsko prijestolje, čime je postao vladar južnog dijela Italije. Postao je i poljski kralj, pa mu se vladavina protezala gotovo od Baltičkog mora do Sredozemlja. Kralj Ludovik Anžuvinac oženio se Elizabetom Kotromanić, kćerkom bosanskog bana Stjepana II Kotromanića. Pomoću raznih saveza uspio je učiniti svojim vazalima vladare s današnjih srpskih, rumunjskih i bugarskih područja, tako da je imao velik utjecaj na čitavom Balkanu, pa sve do područja današnje Ukrajine.

1836. Samuel Colt napravio je prvi revolver.

1864. rođena je hrvatska pedagoginja i književnica za djecu Jagoda Truhelka u Osijeku. Nakon Ivane Brlić-Mažuranić bila je najuglednija književnica za djecu u prvoj polovici 20. stoljeća. Najznačajnija su joj djela: Tugomila, 1894.; Vojača, 1899.; U carstvu duše, 1910.; trilogija Zlatni danci, 1919.; Gospine trešnje, 1943. i Crni i bijeli dani, 1944.; Zlatko, (1934.), kao posljednji njezin roman, nema osobite umjetničke vrijednost. Umrla je u Zagrebu 1957. godine u dubokoj starosti.

1871. na proputovanju kroz Brod za Veneciju (parobrodom Brod-Sisak) đakovačko-srijemski biskup Josip Juraj Strossmayer primio je u Brodu na razgovor gradonačelnika Adolfa Müllera i generala Šajatovića. 

1872. nakon stogodišnjeg rada ukinut je brodski kontumac na Vijušu. 

1878. u Novskoj je preminuo hrvatski književnik Luka Ilić-Oriovčanin. Rođen je 1817. u staroj oriovačkoj obitelji. U rodnom je mjestu završio pučku školu, te je zbog ljubavi prema rodnom mjestu Oriovcu svom imenu pridodavo pridjevak Oriovčanin. Gimnaziju je završio u Požegi, a teologiju u Zagrebu. Nakon službovanja u Ruševu kraj Požege, Velikoj, Lipovljanima i Gaju, djelovao je do kraja svog života u Mačkovcu i Novskoj. 

1903. godine rođen je Zlatko Šnajder, istaknuti predstavnik lijevo orijentirane hrvatske mladeži. Umro je u 28. godini života izmrcvaren zlostavljanjem u zatvorima diktatorskog beogradskog režima. Brodska gimnazija dugo je nosila njegovo ime. 

1916. rodio se u Brodu na Savi general pukovnik Josip Antolović – Hrvat. Radio je kao metalski radnik u Tvornici vagona, strojeva i mostova. Bio je i jedan od organizatora antifašističkog ustanka i u tijeku Drugog svjetskog rata imao je visoke zapovjedne dužnosti. Nakon rata završio je vojnu akademiju u Moskvi i bio načelnik štaba. 

1918. Moskva je postala glavni grad boljševičke Rusije. Do tada je to bio Petrograd.

1923. umrla Dora Pejačević, Hrvatska skladateljica, rodom iz slavonske grofovske obitelji Pejačević, rođena je u Budimpešti. Kći hrvatskog bana, grofa Teodora Pejačevića i mađarske barunice Lille Vay de Vaya, glazbu je počela učiti kao dijete kod poznatog mađarskog orguljaša Károlya Noszede koji je ljeti dolazio u Našice. U Hrvatskoj je Dora Pejačević obitavala u obiteljskom dvorcu u Našicama, ali su je česta putovanja vodila i u velike europske kulturne centre poput Budimpešte, Münchena, Praga i Beča u kojima je znala boraviti duže vrijeme. Posljednje godine života provela je uglavnom u Münchenu gdje je i umrla. 5. ožujka 1923. god., nekoliko tjedana nakon poroda dječaka Thea. Sahranjena je u Našicama u obiteljskoj grobnici Pejačevićevih.

1933. Hitler pobijedio na izborima u Njemačkoj.

1941. Stijeg hrvatskog junaka „Berislavić“ održao je u Brodu svoju glavnu skupštinu, na kojoj ej utemeljena diletantska kazališna, glazbena i koturaška sekcija. Stijeg je tada imao 500 članova i predsjednika Vladimira Jelinića. 

1942. Temperatura u Brodu se spustila na -30°C, a grad je bio okovan snijegom. Tadašnji gradonačelnik Slavko Vrgoč, naredbom je mobilizirao 700 muškaraca i 40 zaprežnih kola koji su u jednom danu potpuno očistili grad od snijega i leda. 

1946. Winston Churchill je u govoru na Westminster Collegeu u Missouriju po prvi put upotrijebio izraz „željezna zavjesa“ što je postao popularan izraz za graničnu liniju koja je dijelila Europu u dva odvojena politička bloka tijekom perioda hladnog rata.

1953. umro Josif Visarijonović Džugašvili, poznatiji pod imenom Staljin, sovjetski političar i državnik. Umro je u svojoj dači ( kući za odmor) u moskovskom predgrađu Kuncevo. 

1960. Kubanski fotograf Alberto Korda, snimo je kultnu fotografiju Guerrillero heroico koja prikazuje marksističkog revolucionara Che Geuvaru Fotografija je snimljena prilikom sprovoda za žrtve stradale pri eksploziji broda La Coubre u havanskoj luci.

1999. Odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala, grad Brčko dobio je status distrikta pod suverenitetom Bosne i Hercegovine, što je izazvalo oštre proteste u Republici Srpskoj, srpskom entitetu u BiH.

2006. održana 78. dodjela „Oscara“.

2012. Delegacija Ukrajine u trodnevnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji. Uz dugogodišnju povijesnu, kulturnu i bilateralnu suradnju Ukrajine i Slavonije, glavni je naglasak stavljen na buduću gospodarsku povezanost i moguće razvojne projekte.

Ostali događaji:

  • 1872. Američki inženjer George Westinghouse patentirao je zračnu kočnicu koja je omogućila razvoj željezničkog prometa.
  • 1940. Narodni komesar za unutrašnje poslove SSSR-a Lavrentij Berija je 5. ožujka poslao dokument Josipu Staljinu u kojem je poslije tvrdnje da poljski vojni zarobljenici kao i zatvorenici u zapadnoj Bjelorusiji i Ukrajini predstavljaju „deklarirane i beznadežno nepopravljive neprijatelje sovjetske vlasti“, izjavio da NKVD smatra da je razborito da se strijelja 14.700 vojnih zarobljenika i 11.000 zatvorenika, bez saslušanja, bez iznošenja optužbi i bez odluke o okončanju istrage.
  • 1997. Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje susreli su se prvi put nakon 25 godina kako bi održali mirovne pregovore.

Rođeni na današnji dan su: Giovanni Battista Tiepolo, talijanski slikar (1696.), njemačka političarka Rosa Luxemburg (1871.), Josip Gostić, operni pjevač (1900.), Zlatko Šnajder, jedan od sedam sekretara SKOJ-a (1903.), talijanski pjesnik, intelektualac, filmski redatelj i pisac Pier Paolo Pasolini (1922.), Walter Kasper, njemački kardinal (1933.), Olivera Katarina, glumica i pjevačica (1940.), hrvatski glumac Josip Genda (1943.), Julije Jelaska hrvatski crtač stripa (1969.), američki gitarist John Frusciante (1970.), Aleksandar Vučić, srpski političar (1970.), Michael Haybock, austrijski skijaš-skakač (1991.). 

Umrli na današnji dan su: Alessandro Volta, talijanski fizičar izumitelj baterije (1827.), John Adams (1829.), grof Franjo Haller (1875.), Marie d’Agoult (1876.), Hippolyte Taine (1893.), Henry Rawlinson (1895.), Dora Pejačević, hrvatska skladateljica (1923.), Clément Ader (1926.), David Dunbar Buick (1929.), katolički svećenik Roque Ruaño (1935.), Sergej Prokofjev, ruski kompozitor pijanist i dirigent (1953.), Vladimir Jelić, hrvatski slikar (1995.), Ivan Supek, fizičar, filozof i književnik (2007.), Hugo Chávez, venecuelanski predsjednik (2013.), Vladimir (Vlada) Divljan rock glazbenik i frontmen vokalnoinstrumentalnog sastava Idoli (2015.) .

Zadnje vijesti

Šuma u slikama, riječima i mirisima proljeća

Raspored odvoza krupnog otpada u 2019. godini u akciji "Volim svoj grad"

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima