Temelj muzeja u Brodu

Dogodilo se na današnji dan 16. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.03.2020
Temelj muzeja u Brodu
 1560. Nikola Šubić Zrinski i krajiški kapetan Juraj Lenković porazili Turke u bitci  kod Žirovice.

1802. osnovana je jedna od najslavnijih vojnih akademija na svijetu - Vojna akademija Sjedinjenih Američkih Država u West Pointu u saveznoj državi New York. Ta Akademija  proizvela je mnoge slavne američke generale : Robert Lee, George Patton, Douglas MacArthur, George Armstrog Custer, 18 astronauta, 74 dobitnika Medalje časti Diplomanti West Pointa imaju pravo nositi poznati prsten s grbom Akademije.

1881. rodio se utemeljitelj i prvi kustos brodskog muzeja – Julije Hoffmann. Svoju vrijednu numizmatičku zbirku poklonio je gradu i ona je bila temelj budućeg muzeja koji se osniva Rješenjem kr. Banska uprave Savske banovine od 25. siječnja 1934. godine. Muzej je bio smješten, u početku, u Vatrogasnom domu, no ubrzo seli u kuću koju je Stjepan pl. Horvat darovao gradu u Starčevićevoj 8. U muzeju je radio do 1. listopada 1947.godine. Poslije odlaska iz muzeja živio je u svojoj kući u Brodskom Vinogorju ljeti, a u Zagrebu zimi. Umro je u Brodu 26. rujna 1958. godine.   

1931. u Cerniku je održana izborna skupština mjesne Hrvatske čitaonice. Za predsjednika je opetovano izabran Ferdo Filipović, a za potpredsdjenika Julijus Kovačević, za tajnika Stjepan Čaklec, a za rizničara Antun Jedinak. 

1942. Nacistički znanstvenici su lansirali raketu V-2. To je bila prva svjetska balistička raketa i prvi ljudski proizvod koji je dosegao suborbitalnu granicu svemira, te se smatra pretečom svih modernih raketa.

1959. počeo je s radom novoutemeljeni Povijesni arhiv, a od 1977. Državni arhiv u Slavonskom Brodu, za područja kotara Slavonski Brod, Slavonska Požega i Nova Gradiška sa sjedištem u Slavonskom Brodu u ulici A. Starčevića 8. Od 1973. Arhiv se nalazi na adresi u Ulici A. Cesarca 1. Nakon osnivanja Arhiva osnovane su i ispostave – sabirni centri u Slavonskoj Požegi i Novoj Gradiški. 

1978. U Parizu su UDBA-ški teroristi ubili hrvatskog iseljeničkog novinara i pisca Bruna Bušića.

1978. Bivšeg talijanskog premijera Alda Mora otele su u Rimu Crvene brigade.

1991. U obrani Vukovara kod Trpinjske ceste poginuo je general Blago Zadro, ratni zapovjednik obrane Borova Naselja.

1997. godine otkrivena je, na Trgu pobjede, bista dr. Ante Starčevića, rad kipara  Ive Kerdića. 

2002. legendarni glumac Danilo Bata Stojković preminuo je u Beogradu u 68. godini nakon duge bolesti. Kultnog glumca pamtit ćemo po ulogama u filmovima  „Ko to tamo pjeva“, „Maratonci trče počasni krug, „Balkanskom špijunu“ i drugima, te u preko pedesetak kazališnih predstava.

2003. godine u sklopu prosvjeda protiv rata u Iraku održano je najveće koordinirano svjetsko bdijenje koje je uključivalo više od 6.000 skupova u preko 100 zemalja.

2004.  Hrvatski premijer Ivo Sanader posjetio Jasenovac, te položio  vijenac na obnovljeni spomenik i odao poštu žrtvama ustaškog koncentracijskog logora iz doba NDH-a.

2006. Beograd proglašen za „Grad budućnosti južne Europe“ u natjecanju Financial timesa.

Rođeni:  Josip Jelačić Bužimski, hrvatski grof (1801), Ana Bešlić, hrvatska kiparica iz Vojvodine (1912.),  Jerry Lewiss, američki glumac komičar (1926), Ginter Grass, njemački književnik (1927),  talijanski filmski redatelj Bernardo Bertolucci (1941.), Gojko Šušak, hrvatski političar (1945), Vinko Kraljević, hrvatski glumac (1952.), Danko Cvjetičanin, hrvatski košarkaš (1963),  

Umrli: Vinko Kraljević, hrvatski glumac (1952.), Jakov Gotovac, hrvatski skladatelj (1982), Boris Papandopulo, hrvatski skladatelj (1991),  Danilo Bata Stojković, glumac (2002), Šime Balen, hrvatski novinar i (2004.), Ivica Percl, hrvatski pjevač  (2007),  Boris Mutić, hrvatski sportski novinar (2009), Frank Sinatra mlađi ,američki pjevač (2016)

Zadnje vijesti

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

Odlična ideja - e-knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Devetnica i dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji