Tehnička škola zna kamo ide, a u tome joj pomaže i „Kompas“

Kompas – tehnička naprava koja služi za određivanje smjera na Zemljinoj površini u odnosu na Sjeverni pol, a u prenesenom značenju i dobrog smjera u životu pojedinca. Upravo zato najnoviji Erasmus+ projekt mobilnosti Tehničke škole i nije mogao dobiti prikladnije ime.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.05.2019
Tehnička škola zna kamo ide, a u tome joj pomaže i „Kompas“


 Najambiciozniji projekt do sada, koji uključuje čak 8 mobilnosti učenika i 2 mobilnosti nastavnika i stručnog osoblja, stavio je ime Tehničke škole na kartu čitave Europe, od krajnjeg sjevera pa do krajnjeg juga. Potvrđuje to i voditeljica projekta, Jadranka Junačko: „Kompas nam označava put kojim kao škola želimo poći i kojim već idemo, a to je da svaki učenik naše škole tijekom svog obrazovanja dobije mogućnost barem jednom otići na mobilnost u sklopu Erasmus + programa“.

Projekt čiji je koordinator Tehnička škola Slavonski Brod, a članice nacionalnog konzorcija su još i Tehnička škola Karlovac i Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, tako će imati 80 sudionika koji će tijekom 20 mjeseci trajanja projekta odraditi ukupno 11 mobilnosti u čak 7 europskih zemalja. 

Erasmus + Vet Mobility Charter

Tehnička škola iza sebe ima već više od deset godina iskustva u uspješnom provođenju projekata mobilnosti, a da je to prepoznato i izvan granica našeg grada i županije dokazuje i Erasmus + Povelja za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koju je školi dodijelila hrvatska Agencija za mobilnosti i programe Europske unije. Riječ je o važnom priznanju, ali da u Tehničkoj školi ne misle spavati na lovorikama, već unaprjeđivati i dodatno razvijati programe mobilnosti svjedoči i to da u projektu Kompas uvode dvije velike novosti.

„Odljev mozgova“, ali na pravi način

 Često se o hrvatskom obrazovnom sustavu priča na način da bi trebao biti bolji i uspoređuje ga se sa sustavima drugih zemalja, što svakako nije loše, stremiti ka tome da se bude bolji, ali ponekad treba pokazati i drugu stranu priče, a to je da i mi imamo što pokazati. Tako je velika novost koju je uveo projekt „Kompas“ odlazak nastavnika Tehničke škole Slavonski Brod i Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška na mobilnost u Sloveniju, ali u drugačijoj ulozi. Za razliku od do sada provedenih projekata u kojima su nastavnici odlazili biti educirani, sada su nastavnici na mobilnost otišli poučavati. 

Škola na daljinu – što? kako je to moguće?

U ljubav na daljinu možete, ali i ne morate vjerovati. Međutim, „obrazovanje na daljinu“ ove godine postaje stvarnost i u Slavonskom Brodu. Naime, u okviru projekta „Kompas“ Tehnička škola planira i dvije dugoročne mobilnosti za učenike u dvije različite zemlje. „Završena je i do sada najambicioznija mobilnost. Dva učenika naše škole vratili su se sa stručne prakse u Ljubljani u trajanju od 2 mjeseca. Ova mobilnost  tražila je i dodatan angažman naših nastavnika, od kojih su se neki možda i po prvi put okušati u udaljenom poučavanju, kako bi našim učenicima olakšali svladavanje nastavnih sadržaja, kako ne bi zaostajali za svojim kolegama u Slavonskom Brodu“ objašnjava Jadranka Junačko. Svojevrsno testiranje ovakve vrste mobilnosti provedeno je tijekom ljetnih praznika, kada je jedan učenik odradio dvomjesečnu stručnu praksu u Njemačkoj, što je ujedno i prva mobilnost u sklopu projekta „Kompas“. Rezultati te mobilnosti bili su izvrsni i pokazali da učenici mogu raditi i stručnu praksu duljeg trajanja. 

Od mobilnih aplikacija do bio-kuća

S obzirom da u Tehničkoj školi postoje 4 obrazovna područja, a učenici se u svakoj školskoj godini školuju u 6 ili 7 zanimanja posebna se pozornost posvećuje tome da svako zanimanje dobije priliku sudjelovati u mobilnostima. 

Tako su mobilnost u Sloveniji u trajanju od 2 tjedna odradili učenici koji se obrazuju za elektrotehničare i tehničare za elektroniku, a učenici iz istih zanimanja su boravili 3 tjedna u Sevilli, gdje su učili kako se izrađuju mobilne aplikacije. Arhitektonske tehničare vratili su se iz  španjolske Ubede gdje su praksu odrađivali u sklopu programa Bioconstruction. Učenici koji se obrazuju za računalne tehničare za strojarstvo  stručnu praksu imali su u Austriji. Početkom iduće školek godine učenike koji se obrazuju u području špedicije i logistike te cestovnog prometa očekuje trotjedna stručna praksa u Irskoj i Finskoj.

Inovativni kurikuli

Projekt „Kompas“ ima pet ciljeva, između ostaloga jačanje jezičnih kompetencija sudionika i rušenje kulturoloških barijera, povezivanja Tehničke škole i drugih članica Nacionalnog konzorcija s europskim partnerima te svakako povećanje znanja i vještina učenika. No, prvi cilj je potaknuti promjenu i osmišljavanje novih kurikula koji odgovaraju tržištu rada, uvesti inovaciju u školu nakon stručnog usavršavanja nastavnika na mobilnosti na Maltu u područjima inovacija i poduzetništva te učinkovitog očuvanja okoliša, koja će učenike u što je moguće većoj mjeriti pripremiti za stvarne uvjete koji ih očekuju po dobivanju zaposlenja, a upravo je projekt „Kompas“ ključan u ostvarenju toga važnog cilja.

Autor teksta: Ivan Bitunjac, prof.

Zadnje vijesti

Uskoro završetak kanalizacijske mreže u Okučanima, mještanima besplatan priključak

Prijavite se na Informatičku radionicu namijenjenu nezaposlenim osobama

Pape izgubile vlast nad Rimom

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu