Svjetski je dan osoba sa Downovim sindromom

U Slavonskom Brodu više od 30 godina djeluje Udruga osoba s intelektualnim teškoćama "Regoč" u kojoj je trenutno 7 osoba sa sindromom Down.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.03.2022
Svjetski je dan osoba sa Downovim sindromom


Danas, 21. ožujka obilježava se dan o potrebama i mogućnostima uključivanja osoba sa sindromom Down u društvo. Za Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom odabran je 21. dan 3. mjeseca u godini kako bi se označila jedinstvenost triplikacije 21. kromosoma koja uzrokuje ovaj sindrom. Danas je dan posvećen razumijevanju značaja inkluzije za osobe sa sindromom Down i osvješćivanju naših predrasuda o njima i stavova koji onemogućuju njihovo uključivanje u društvo.

U Hrvatskoj danas živi gotovo 1900 osoba sa sindromom Down, a godišnje se rađa oko 50 djece s tom dijagnozom. Najstarija osoba sa sindromom Down starija je od 85 godina. Značajan iskorak za djecu s Down sindromom bilo je omogućavanje uključivanja u redovni obrazovni sustav uz pomoćnika u nastavi, a od 2007. godine do danas na taj način školovalo se oko 150-ero djece.

U Slavonskom Brodu više od 30 godina djeluje Udruga osoba s intelektualnim teškoćama "Regoč" u kojoj je trenutno 7 osoba sa sindromom Down.

“Ova udruga cijelo vrijeme pokušava što više uključiti osobe s poteškoćama u život zajednice i omogućiti im da se zaposle ako ne na otvorenom tržištu rada barem onda u našim radionicama gdje se oni uvježbavaju za tržište rada. Iskreno nadam da će se uspjeti otvoriti prilika da se zaposle, trenutno rade za 3 tvornice u Slavonskom Brodu gdje i dobivaju mali džeparac koji mogu iskoristiti za što oni žele" rekla je predsjednica Udruge "Regoč" Mirjana Jakovčev.

Zadnje vijesti

Decospan Mato Furnir najuspješniji poduzetnik u 2021. godini u izboru Fine

Održana radionica o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj

Ivanu Nakiću i Marku Cipriću 4. Zlatna bućka

FOTO GALERIJA

Galeb pobjednik turnira Tintilinić 2022.

Svečano obilježen Dan općine Klakar

Tradicijski vikend u Vrpolju uz prvu reviju narodnih nošnji i smotru folklora

Održana smotra folklora 20. jubilarnih Oriovačkih žetvenih svečanosti

Staroslatiničko ljeto oduševilo posjetitelje uz nastupe KUD-ova, tamburaša i neponovljive Cecilije