Svjetski dan darivatelja krvi

Dogodilo se na današnji dan 14. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 14.06.2019
Svjetski dan darivatelja krvi
 1517. umro je Franjo Berislavić, jedan od najvećih sinova plemića Berislavća Grabarskih. Kao vrlo moćan hrvatski plemić, počeo se uzdizati i politički, pa ga je kralj Vladislav imenovao 1494. jajačkim banom do 1503. godine.

1775. osnovana Američka kopnena vojska (US Army), a dvije godine kasnije se službeno počela koristiti prepoznatljiva zastava SAD-a sa zvijezdama i crveno-bijelim crtama.

1864. Alois Alzheimer, njemački psihijatar i nerupatolog zaslužan je za prvi opis demencije, bolesti koja je kasnije dobila njegovo ime. Rođen je na današnji dan.

1900. Havaji službeno pripojeni američkom teritoriju.

1928. rođen je u gradu Rosario u Argentini Ernesto „Che“ Guevara. Bio je kubanski revolucionar, po zvanju liječnik iz Argentine. Ubila ga je 8. listopada 1967. godine bolivijska vojska. 

1931. novogradiško Udruženje nacionalnih željezničara organiziralo je za svoje članove nedjeljni izlet na planinu Psunj. Izletnici su putovali do Okučana putničkim vlakom, a od Okučana do odabranoga mjesta industrijskom željeznicom Narodne šumske industrije. 

1940. Vlak s poljskim političkim zatvorenicima krenuo je prema nekadašnjoj vojarni poljske vojske na jugu okupirane Poljske - bio je to prvi konvoj zatočenika za logor smrti Auschwitz gdje će do kraja Drugog svjetskog rata nacisti ubiti 1,1 milijuna ljudi.

1941. Lokalni list u Brodu, koji se zvao Posavska Hrvatska - Hrvatsko narodno glasilo, izlazi pod novim nazivom kao Hrvatsko ustaško glasilo. Dana 11. listopada list ponovno mijenja naziv u Ustaško glasilo za Veliku župu Posavje. Izlazi do 13. prosinca 1941. U posljednjem, dvadesetom, broju u uvodnom članku govori se o „nastašama“ koji su, za razliku od ustaša „najveće društveno zlo i najveća narodna sramota.. Nastaše ćemo među ustašama lako prepoznati po laktaštvu i brbljavosti. Do 10. travnja 1941. bili su Jugoslaveni, a onda su naglo izgubili pamćenje.

1985. Potpisan je Schengenski sporazum prema kojemu, državljani država u Europskoj uniji mogu se slobodno kretati po drugim članicama (bez putovnice, osobne iskaznice). 

1990. predsjedništvo SR Hrvatske preimenovalo i preustrojilo miliciju u redarstvo, te zajamčilo slobodan i siguran povratak svim iseljenim osobama iz Hrvatske koji su dobile status političkog emigranta.

1993. pobunjeni Srbi ničim izazvani napali Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem. Tzv. „zvončići“ na plaži Soline ubili su 5, a ranili 7 osoba. Za ovaj ratni zločin do danas nitko nije odgovarao.

1994. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u službenom i prijateljskom posjetu BiH i tom prilikom otvorio veleposlanstvo u Sarajevu.

1999. Mirovne snage NATO-a na Kosovu otkrile su prvu masovnu grobnicu, sa ostacima tijela 81 osobe, Albanaca koje su pogubili srpski vojnici.

2000. Talijanske vlasti izručile su Turskoj Mehmeda Ali Agca nakon što ga je predsjednik Italije pomilovao. Agca je zbog pokušaja atentata 1981. na papu Ivana Pavla II., proveo 19 godina u talijanskom zatvoru.

2002. Na današnji dan zabilježen je jedan od najopasnijih prolazaka asteroida u blizini naše planete. Naime, asteroid kojem je masa procijenjena na čak 540,000 tona promašio je Zemlju za 120,000 kilometara.

2003. Na referendumu u Češkoj, 81 posto građana glasovalo je za pristupanje EU.

2005. Skupština Svjetske zdravstvene organizacije prihvatila rezoluciju kojom je 14. lipnja proglašen Svjetskim danom darivatelja krvi koji se svake godine održava pod sloganom „ Krv nas sve povezuje“.

2005. Profesor kineziologije Šimo Đurđević (HDZ) izabran je za župana Brodsko-posavske županije. Rođen je 22. listopada 1957. u Starim Perkovcima.

Rođeni: Ljubo Babić, hrvatski slikar (1890.), hrvatski akademski slikar i kipar, Vasko Lipovac (1931.), Donald Trump, američki biznismen i predsjednik (1946.), Rambo Amadeus, rock pjevač (1963.), Steffi Graf, njemačka tenisačica (1969.), Ivica Kirin, hrvatski političar (1970.).

Umrli: Jovan Jovanović Zmaj, srpski pisac i liječnik (1904.),  Branko Vodnik, hrvatski književnik i povjesničar (1926.), Jorge Luis Borges, argentinski pisac (1986.), Boris Maruna, hrvatski pjesnik i prevoditelj (2007.), Kurt Waldheim, austrijski diplomat i političar (2007.).

Zadnje vijesti

Panici nema mjesta ali oprezu i trezvenosti svakako da

Ivona Riđan prva u Vinkovcima, druga u Osijeku

"Stiže" snijeg u gorje, ali i nizine

FOTO GALERIJA

Biskup Milan Stipić blagoslovio kupolu crkve i temelj nove župne kuće brodske grkokatoličke župe

Ruščicom projahalo 65 pokladnih jahača iz svih krajeva Slavonije

FOTOGALERIJA - Više od 60 pokladnih jahača defiliralo perkovačkim šorovima

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole