Svi su dolje

Imala sam tako sreće ostati raditi u metropoli dok sam sa suzom u oku gledala većinu ovdašnjega stanovništva kako pakira nekolicinu kofera i sa nestrpljivim osmjehom gleda prema jugu dok su završavali svoju smjenu još u petak. Tako je to valjda kod nas, dajte nam produženi vikend, da se odmorimo od zadnjega produženoga vikenda, kojih, jadni nebili, imamo svaki mjesec "barem" po jedan.

Autor: Ivana Šimac | Datum objave: 23.06.2013


Čak mi se čini, onako po zvučnosti da je upravo izraz 'produženi vikend' neprevediv i nemoguće primjenjiv na bilo koju drugu naciju na svijetu. Možda će netko tamo na Zapadu i reći  'longer weekend', samo vjerujem da u njihov slučaju to znači spajanje subote i nedjelje, što je kod nas već stoljećima poznato kao 'običan neradni vikend'. Kako li samo volimo 'produživati'. Mi smo jedan od onih 'tko samo izmisli' ovaj rad' naroda, poput Grka, pa i Talijana. Isto smo tako jedan od onih naroda koji je zaokružio 'DA' Europskoj Uniji, pa ćemo vidjeti što će biti nakon što se čestitanja završe, vatrometi ugase, a lažni osmjesi nestanu s lica. Kada jedan tamo Hans odluči da zašto bi Hrvati imali 12 velikih praznika za koje se zatvore vrata svih institucija, trgovina, i općenito cijeli kontinet odlazi na more, a kako je i more Hrvatska, onda još ni tamo ne možeš ništa kupiti. Dogodi se da se čak i iznenadiš kako je tamo neki Joka dobio dozvolu da njegove trgovine jedine rade na rivi, a blagajnice bivaju nagrađene sa 150 kuna bonova koje moraju iskoristiti kod Joke u trgovini. Namjerni paradoks, na kojemu pokušavam dokazati kako smo mi uvijek bili i ostali neka čudnovata kombinatorika istoka i  zapada. Dok ćemo se vjerojatno usprotiviti tom nekom Hansu da šta on ima dirati u naše svete blagdane i produžene vikende, znati ćemo duboko u sebi da je unutar modela kojega promovira ta Europska Unija u koju smo gledali kao siromašno dijete u pravu 'Coca Colu', pohotno i ljubomorno ju želeći, znati ćemo da to tako smije i mora biti, jer kkoliko god srčani bili, ta srčanost nam očito nije pomogla da od 7. Stoljeća do danas napravimo nešto konkretno od svoje države, ako ništa da možemo 'proizvoditi' vlastite Hanseve koji će krojiti vlastite zakone. Ako ništa drugo mogli smo si barem osigurati da ne moramo biti poslušni, baš zato jer smo toliko ponosni. Ta srčanost i taj ponos nam nije donio boljitak, nego po već neki put u povijesti, donijeli su nam vladare nad nama. Možemo to reći istim riječima koje upotrebljava ta ista uštogljena EU; 'Hrvatska ulazi u jednu veliku europsku obitelj', samo što je Hrvatska već 28 dijete po redu, što će reći da je 'Majka' do sada ostarila, da je 'Otac' već umoran od rada, a da  ovih 27-ero starije djece već pokupilo sve blagodati i da ta velika europska obitelj možda još jedino može potapšati 'novo dijete' po leđima i izvući iz njega svu energiju, kako bi sebi napravila da joj bude malo bolje.

Što je tu je, dok je jednima dobro i po '54. put' ove godine pakiraju svoje kofere i pune svoje četverokotačne ljubimce gorivom koje koliko god da poskupi, nama nije dovoljno skupo; plaćaju jednako tako po '54. put' ove godine nebulozno visoke cestarine, od kojih su se neke dionice (barem su čistom logikom trebale biti) odavno isplaćene, odlaze u 'Konzume' po kreme i kremice, ručnike i ručničiće, jer 'Konzum' kao pravi hrvatski brand zna što ponuditi vlastitom narodu, tako da znate da imate japanke po 10,99, svježe naručene od malih Kineza da stignu taman prije ovoga produženoga vikenda, i tako dalje, i tako bliže, baš u manirima pravih tradicionalista koji se trude biti moderni.

Živio nama Dan antifašističke borbe i Dan državnosti, pa onda još i godišnji i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, pa i Velika Gospa...Gdje bi tek bila ova država da se još malo i potrudimo., umjesto da ispijamo kave. Čini mi se nekada da mi to namjerno tako lagano, s noge na nogu, držimo se zlatne sredine koja uvijek teži prema dolje više nego prema gore. Dajte nam bogatoga Zapadnjaka da nam kroji pravila i nama dobro. Za gorivo se ima, za odlazak na more uvijek,  u zadnje vrijeme neizbježno je i sve to obilježiti smartphonima, pa se i za to nađe... Ma nama je u principu odlično, jer da nije ne vjerujem da bi ulice Zagreba sada bile prazne, da je obratno vjerujem da bi više nalikovale ulicama Turske, Grčke, nerijetko i Francuske. S tom mišlju dragi moji Hrvati, uživajte u suncu i produženom vikendu!

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

77 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata, 1 osoba preminula

Sastanak u županiji s Hrvatskim vodama o obrani od poplava, navodnjavanju, aglomeraciji i budućim projektima

Osigurana dodatna sredstva za sufinanciranje europskih projekata

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja