Svi ste pozvani na Međunarodne sportske susrete osoba s invaliditetom 'Bljesak 2019'

U spomen na 24. godišnjicu pobjedonosne vojno redarstvene akcije „Bljesak“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskog paraolimpijskog odbora te supokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda, 27. i 28. travnja održat će se 20. Međunarodni sportski susreti invalida. Očekuje se više od 250 sportaša, odnosno gotovo 30 ekipa iz četiri zemlje – BiH, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.04.2019
Svi ste pozvani na Međunarodne sportske susrete osoba s invaliditetom 'Bljesak 2019'


 Organizatori događanja, Športski savezi invalida grada Slavonskog broda i Brodsko posavske županije, te članice Saveza OKI “Marsonia”, KKI “Slavonski Brod”, Boćarski klub invalida “Dan” i HVIDRA Slavonski Brod pozivaju građane da se pridruže na otvorenju događanja u subotu 27. travnja u 9 sati kada će u sportskoj dvorani “Brod” biti organizirana pokazna utakmica košarke u kolicima. Nakon uvodnih obraćanja i otvaranja igara od strane ministra branitelja, građani će imati priliku naučiti više o sportovima za osobe sa invaliditetom te nazočiti i podržati natjecanja - u košarci u kolicima tijekom 27. i 28. travnja u sportskoj dvorani “Brod”, u sjedećoj odbojci i boćanju tijekom 27. travnja u OŠ Dragutin Tadijanović, odnosno OŠ IGK. Organizira se i turnir u šahu u prostorima HVIDRA-e Slavonski Brod.

S obzirom da se u Hrvatskoj samo dva posto osoba sa invaliditetom bavi nekom vrsta sporta, rekreativno ili profesionalno (što je oko 10.000 osoba od ukupno 505.000 osoba sa invaliditetom u RH2) organizatori posebno pozivaju osobe sa invaliditetom da se pridruže na događanju i uključe u neki od klubova kako bi si povećali kvalitetu života.

“Sport je važan za sve, a osobito za osobe sa invaliditetom koje su prema nekim istraživanjima iz Engleske3 dvaput podložnije fizičkoj nekativnosti od osoba koje nemaju invaliditet. Uključivanjem u sport, osoba prelazi iz pasivnog dijela društva u aktivni, postaje odgovorna prema sebi i lakše savladava životne prepreke. Isto tako kroz sport, oni jačaju samopoštovanje i samopouzdanje te vjeru u svoje vještine i sposobnosti. Takve osobe se razvijaju i aktiviraju talente i kroz neizravni oblik rehabilitacije mogu se u punom opsegu uključiti u život u zajednici. Iz svega toga jasno je da moramo ustrajati kako bi takva rehabilitacija bila pristupačna što većem broju osoba sa invaliditetom te ih ovim putem pozivam da nam se pridruže na Sportskim susretima ove subote i nedjelje, a mi ćemo ih rado upoznati sa svim benefitima uključivanja u naše sportske klubove”, rekao je Igor Ograjšek, dopredsjednik udruge Košarkaški klub invalida “Brod”. 

Ograjšek je naglasio kako se trenutačno u Hrvatskoj profesionalno košarkom bavi oko 150 osoba u 12 klubova dok se odbojkom bavi njih oko 250. Inače, zanimljivost vezana uz košarku je što u timu sudjeluju mješoviti, muško ženski, timovi, a dopušteno je i da se uključe i osobe koje nemaju invaliditet, no naravno prema određenim propozicijama. “To pravilo postoji kako bi se još više ljude potaknulo na uključivanje u sport kao i da se senzibilizira šira populacija za problematiku s kojom se susreću osobe sa invaliditetom”, rekao je Ograjšek.

Inače, 2 posto osoba sa invaliditetom u Hrvatskoj koje se na neki način, profesionalno ili amaterski, bave sportom je mali udio u odnosu na zapadne zemlje. Primjerice, u Engleskoj se od 2010. – 2017., 1,6 milijuna od 11,5 milijuna osoba sa invaliditetom4 ili nešto više od 10 % bavilo sportom najmanje jednom tjedno. Nadalje, prema istraživanju iz 2016. u Sjevernoj Irskoj je taj udio čak 29 posto. 

Nesumnjivo je da univerzalna popularnost sporta i njegove fizičke, socijalne i ekonomske koristi, čine idealan alat za poticanje uključivanja i dobrobiti osoba s invaliditetom. Benefiti su brojni, od bolje socijalne interakcije, poticanja neovisnosti, fizičkog i mentalnog jačanja, što se prenosi na  druga područja života, pa osobe sa invaliditetom postižu veću ravnopravnost u društvu. 

 

Zadnje vijesti

Rođen u Brodu na Savi slikar Josip Muravić

Najveća koncentracija alkohola od 1,51 g/kg alkohola u krvi, brzina od 209 km/h

Tri učenika Glazbene škole odlaze na državno natjecanje

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu