Svetkovina bl. Alojzija Stepinca i slavlje 10. obljetnice osnutka brodske župe hrvatskog blaženika

Svetkovinu svoga zaštitnika, blaženoga Alojzija Stepinca posebno su svečano ove nedjelje, 10. veljače, proslavili vjernici i župljani župe blaženoga Stepinca u Slavonskom Brodu, u naselju Andrije Hebrang. A, koja ujedno obilježava i jubilej 10. obljetnice svoga osnutka. Središnje misno slavlje uz čašćenje relikvija hrvatskoga blaženika, u župnoj je crkvi u suslavlju desetak svećenika, predvodio generalni vikar Đakovačko osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 10.02.2019


U prigodnoj homiliji mons. Ćurić okupljenim je vjernicima kroz opis nekoliko  povijesnih događaja približio lik i djelo blaženoga Alojzija Stepinca, čiiji smo primjer pozvani svi živjeti, vođeni ponajprije pouzdanjem u Boga, kako je to i u svome geslu "U tebe se Gospodine uzdam", naglašavao i blaženi Alojzije. 

 Puno toga znakovitoga je što se na planu štovanja blaženoga Alojzija događalo i događa  ovoj župnoj zajednici u Slavonskom Brodu; 
tu je i relikvijar koji je izrađen posebno za ovu župu, a koji je nazvan 'Zagrljaj svetosti mučenika i pastira'. To znači da je blaženoga Stepinca od početka zagrlio sam Krist Gospodin koga je on naslijedovao, a da ga i mi želimo zagrliti svojim štovanjem i ponajviše svojim iskrenim naslijedovanjem", rekao je mons. Ćurić.

Da je čovjek velik samo po Bogu svjedoči nam slučaj s našim Blaženikom, koji je dao svoj život mučenički“, ustvrdio je mons. Ćurić te naglasio kako „ne trebamo biti zabrinuti u iščekivanju Stepinčeva proglašenja svetim, jer vjerujemo da Bog proniče ljudska srca i najbolje zna kakva je riznica bio bl. Alojzije – u svemu onome što je posvjedočio svojim riječima i djelima“. Dodao je da „svoje čekanje možemo doživjeti i kao vrijednu priliku i poziv da još dublje ‘zaoremo’ u plodni trag Stepinčeve brazde, poziv da se odmaknemo od površnosti, od bilo kakvih jeftinih parola i da radimo na izgradnji zrelosti u vjeri“.

Posvijestio je također da nas bl. Stepinac nadahnjuje za ljubav i zajedništvo našeg hrvatskog naroda, za općeljudsko zajedništvo i suradnju među narodima te za korake pročišćenja i praštanja. Zaključio je da bi s Blaženikom i svećenici i vjernici mogli zahvatiti čitavu lepezu nauka i poticaja za nasljedovanje na svim područjima života.
 
Proslava Stepinčeva ove godine ima i posebno svečanije značenje, uz jubilej 10. obljetnice osnutka ove brodske župe koja je posvećena hrvatskome blaženiku u kojoj je prošle godine 'niknulo' i novo crkveno zdanje. A, iz kojega su svim vjernicima i ljudima dobre volje upućene poruke ohrabrenja i nade u svijetliju budućnost i poziv na molitvu za što skorije proglašenje svetim Alojzija Stepinca.
 
 Župnik Tomislav Ćurić zahvalio je svim svećenicima, župljanima i štovateljima bl. Stepinca za sve ono što su učinili za rast i napredak ove župne zajednice te za 10 godina zajedništva i povezanosti u vjeri, nadi i ljubavi. Župa bl. Alojzija Stepinca danas ima oko 2500 vjernika. Utemeljio ju je 23. kolovoza 2009. nadbiskup Marin Srakić. U početku se zajednica okupljala u malom iznajmljenoj prostoru, a od 2011. u većem prostoru. Temeljni kamen za izgradnju župno pastoralnog sjedišta, koje je blagoslovio papa Benedikt XVI., položio je 15. listopada 2016. đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Novoizgrađeno župno sjedište s pastoralnim centrom i privremenom crkvom bl. Alojzija Stepinca blagoslovio je 7. srpnja prošle godine umirovljeni nadbiskup Marin Srakić. Izgradnja prve faze pastoralnog središta omogućava redovito funkcioniranje župne zajednice, a u daljnjem je planu izgradnja župne crkve i župne kuće. 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Ponavljačica prometnih prekršaja isključena iz prometa

Taksijem došao od Pule do Broda pa pobjegao ne plativši račun

Održana 1. „Zlatna bućka“ u sportskom ribolovu

FOTO GALERIJA

Kroz projekt "Stronger" do znanja potrebnih za proizvodnju, prodaju i promociju proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja

Među Bijelo–crne vratili se Bundavica i Mirković, novo ime Jašarević

Eva Plavšić i Filip Beketić - najljepši snaša i momak 53. Đakovačkih vezova

Fra Josip Ivkić, novozaređeni svećenik franjevac, proslavio svoju mladu misu

FOTOGALERIJA - UŠR Petnja organizirala 3. Malu školu ribolova za djecu